Food consumption of street-joggers in Teresina-PI
Abstract
The street races are those disputed in street circuits, avenues and roads with official distances that vary between 5km and 100km. It has become popular around the world, mainly because of the ease in its practice and to be accessible in financial terms and to encourage social interaction. Objective: To know the types of food consumed before the competition and training of street racing in Teresina-PI. Methodology: Cross-sectional, quantitative and descriptive study. Held in race counseling and in public places defined by the organization team, in the city of Teresina-PI, made up of amateur category runners, adults of both sexes, aged between 20 and 59 years. Results and Discussion: The food consumption before the competitions and training were constituted by group of infusions, fruits and cereals at breakfast; fruits, infusions, cereals and milk in the morning snack; fruits, cereals, milks and pasta in the afternoon snack; per group of meats, cereals, vegetables and legumes at lunch; consumption of meat, cereals, pasta, fruits and milk at dinner and prevalence in fruit and milk consumption at supper. Conclusion: It is verified that there is a need to raise the awareness of race practitioners and the creation of public policies that allow a more comprehensive and routine access to follow up with a professional nutritionist so that adequate nutrition occurs and health risks are reduced, which is one of the most significant factors in the practice of this modality.
References
-Azevedo, F. H. R. Efeitos da ingestão de carboidratos sobre a resposta glicêmica em corredores de rua na distância de 5 km. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Núm. 49. p. 53-59. 2015. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/500/452>
-Ferreira, V. R.; Bento, A. P. N.; Silva, M. R. Consumo alimentar, perfil antropométrico e conhecimentos em nutrição de corredores de rua. Revista Brasileira de Medicina e Esporte. Vol. 21. Núm. 6. 2015.
-Jahnke, J. Estratégias ergogênicas nutricionais de corredores amadores. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 5. Núm. 26. p. 135-144. 2011. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/viewFile/245/239> 61%0,5%0,5%1,1%1,1%1,1%2,2%2,8%2,8%3,3%4%7,8%11,8%NÃO FEZOLEAGINOSASOVOSCARNESCEREAISDERIVADOSFRUTAS
-Mendes, P. H. M.; Marangon, A. F. C.; Fontana, K. E.; Nogueira, J. A. D. Influência da cafeína no desempenho da corrida de 5000 metros. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Núm. 41. p.279-286. 2013.<http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/405/386>
-Nascimento, M. V. S.; Villa-Nova, T. M. S.; Silva, D. G.; Nascimento, V. T.; Netto, R. S. M. Inadequações dietéticas em atletas: uma comparação entre homens e mulheres. J. Phys. Educ. Vol. 27. 2016. 6-Nunes, L. S.; Mattos, K. M., Blasi, T. C.;Mussoi, T. D.; Muradás, R. O perfil alimentar e antropométrico de competidores elite de corrida de orientação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Núm. 33. p. 178-185. 2012. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/298/301>
-Oliveira, C. E.; Sandoval, T. C.; Silva, J. C. S.; Stulbach, T. E.; Frade, R. E. T. Avaliação do consumo alimentar antes da prática de atividade física de frequentadores de uma academia no município de São Paulo em diferentes modalidades. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Núm. 37. p.57-67. 2013. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/372/362>
-Pereira, E. R.; Assis, F. R.; Navarro, F. Perfil e hábitos de hidratação dos corredores de rua de Curitiba, categoria amador. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Núm. 22. São Paulo. p. 336-344. 2010. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/viewFile/199/193>
-Tormen, C. C. D.; Dias, R. L.; Souza, C. G. Avaliação da ingestão alimentar, perfil antropométrico e conhecimento nutricional de corredores de rua de porto alegre. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Núm. 31. p. 4-11. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/11/257>
-Toscano, L. T.; Toscano, L. T.; Tavares, R. L.; Santos, J. N.; Clementino, R. C.; Silva, A. S. Efeitos do Consumo do Suco de Uva no Estado de Humor em Corredores Recreacionais. Revista Brasileira de Ciências da Saúde. Vol. 19. p. 25-32. 2015.
-Tostes, D. R.; Paes, S. T.; Raposo, N. R. B.; Chicourel, E. L.; Fochat, R. C.; Perfil antropométrico, padrão de refeições e consumo alimentar de atletas de uma equipe profissional de futebol. Revista Digital. Buenos Aires. Núm. 167. 2012.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).