Food consumption of street-joggers in Teresina-PI

  • Andreia Ferreira Cardoso Faculdade Estácio de Teresina, Teresina-PI, Brasil.
  • Elane Sena Ferreira Faculdade Estácio de Teresina, Teresina-PI, Brasil.
  • Lindinalva Vieira dos Santos Faculdade Estácio de Teresina, Teresina-PI, Brasil.
Keywords: Running, Food consumption, Proof of income

Abstract

The street races are those disputed in street circuits, avenues and roads with official distances that vary between 5km and 100km. It has become popular around the world, mainly because of the ease in its practice and to be accessible in financial terms and to encourage social interaction. Objective: To know the types of food consumed before the competition and training of street racing in Teresina-PI. Methodology: Cross-sectional, quantitative and descriptive study. Held in race counseling and in public places defined by the organization team, in the city of Teresina-PI, made up of amateur category runners, adults of both sexes, aged between 20 and 59 years. Results and Discussion: The food consumption before the competitions and training were constituted by group of infusions, fruits and cereals at breakfast; fruits, infusions, cereals and milk in the morning snack; fruits, cereals, milks and pasta in the afternoon snack; per group of meats, cereals, vegetables and legumes at lunch; consumption of meat, cereals, pasta, fruits and milk at dinner and prevalence in fruit and milk consumption at supper. Conclusion: It is verified that there is a need to raise the awareness of race practitioners and the creation of public policies that allow a more comprehensive and routine access to follow up with a professional nutritionist so that adequate nutrition occurs and health risks are reduced, which is one of the most significant factors in the practice of this modality.

Author Biography

Elane Sena Ferreira, Faculdade Estácio de Teresina, Teresina-PI, Brasil.

Nutrição

References

-Azevedo, F. H. R. Efeitos da ingestão de carboidratos sobre a resposta glicêmica em corredores de rua na distância de 5 km. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Núm. 49. p. 53-59. 2015. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/500/452>

-Ferreira, V. R.; Bento, A. P. N.; Silva, M. R. Consumo alimentar, perfil antropométrico e conhecimentos em nutrição de corredores de rua. Revista Brasileira de Medicina e Esporte. Vol. 21. Núm. 6. 2015.

-Jahnke, J. Estratégias ergogênicas nutricionais de corredores amadores. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 5. Núm. 26. p. 135-144. 2011. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/viewFile/245/239> 61%0,5%0,5%1,1%1,1%1,1%2,2%2,8%2,8%3,3%4%7,8%11,8%NÃO FEZOLEAGINOSASOVOSCARNESCEREAISDERIVADOSFRUTAS

-Mendes, P. H. M.; Marangon, A. F. C.; Fontana, K. E.; Nogueira, J. A. D. Influência da cafeína no desempenho da corrida de 5000 metros. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Núm. 41. p.279-286. 2013.<http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/405/386>

-Nascimento, M. V. S.; Villa-Nova, T. M. S.; Silva, D. G.; Nascimento, V. T.; Netto, R. S. M. Inadequações dietéticas em atletas: uma comparação entre homens e mulheres. J. Phys. Educ. Vol. 27. 2016. 6-Nunes, L. S.; Mattos, K. M., Blasi, T. C.;Mussoi, T. D.; Muradás, R. O perfil alimentar e antropométrico de competidores elite de corrida de orientação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Núm. 33. p. 178-185. 2012. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/298/301>

-Oliveira, C. E.; Sandoval, T. C.; Silva, J. C. S.; Stulbach, T. E.; Frade, R. E. T. Avaliação do consumo alimentar antes da prática de atividade física de frequentadores de uma academia no município de São Paulo em diferentes modalidades. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Núm. 37. p.57-67. 2013. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/372/362>

-Pereira, E. R.; Assis, F. R.; Navarro, F. Perfil e hábitos de hidratação dos corredores de rua de Curitiba, categoria amador. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Núm. 22. São Paulo. p. 336-344. 2010. <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/viewFile/199/193>

-Tormen, C. C. D.; Dias, R. L.; Souza, C. G. Avaliação da ingestão alimentar, perfil antropométrico e conhecimento nutricional de corredores de rua de porto alegre. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Núm. 31. p. 4-11. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/11/257>

-Toscano, L. T.; Toscano, L. T.; Tavares, R. L.; Santos, J. N.; Clementino, R. C.; Silva, A. S. Efeitos do Consumo do Suco de Uva no Estado de Humor em Corredores Recreacionais. Revista Brasileira de Ciências da Saúde. Vol. 19. p. 25-32. 2015.

-Tostes, D. R.; Paes, S. T.; Raposo, N. R. B.; Chicourel, E. L.; Fochat, R. C.; Perfil antropométrico, padrão de refeições e consumo alimentar de atletas de uma equipe profissional de futebol. Revista Digital. Buenos Aires. Núm. 167. 2012.

Published
2018-10-29
How to Cite
Cardoso, A. F., Ferreira, E. S., & dos Santos, L. V. (2018). Food consumption of street-joggers in Teresina-PI. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 12(73), 610-616. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1088
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)