Knowledge about healthy food and consumption of food supplements by functional training practice
Abstract
This study aimed to evaluate the knowledge about healthy eating and consumption of dietary supplements by practitioners of functional training at an academy in the city of Bocaiúva, Minas Gerais. A questionnaire was used to collect data with questions about sociodemographic and economic aspects, life habits and the evaluation of healthy eating habits and use of dietary supplements. Thirty-one individuals were evaluated, being 68.3% female and 31,7% male, aged between 18 and 59 years. Of these, 95,1% of the participants reported practicing other sports as well as functional training. 36,6% reported having "very good" knowledge about healthy eating. About which macronutrient should have higher daily consumption 17,1% answered carbohydrates, and in turn, 89,9% cited proteins. 9,8% are users of dietary supplements, the coach being the main source of indication (50%). Protein foods and energy replenishers are the most consumed types of supplements (75%), followed by compensating foods (50%). Regarding knowledge about supplements, 53,7% said they did not have any. It has been observed that most people have sufficient knowledge about healthy eating and little knowledge about the use of dietary supplements. However, the exacerbated consumption of proteins by the athletes demonstrates lack of adequate nutritional guidelines.
References
-Almeida, C. M.; Balmant, B. D. Avaliação do hábito alimentar pré e pós treino e uso de suplementos em praticantes de musculação de uma academia no interior do Estado de São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 104-117. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/740>
-Andrades, M. T.; Saldanha, R. P. Treinamento funcional: o efeito da estabilização do core sobre o equilíbrio e propriocepção de mulheres adultas saudáveis e fisicamente ativas. Revista Vento e Movimento -FACOS/CNEC. Osório. Vol. 1. Num. 1. 2012.
-Barros, A. J. S.; Pinheiro, M. T. C; Rodrigues, V. D. Conhecimentos acerca da alimentação saudável e consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 11. Num. 63. 2017. p. 301-311. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/799>
-Belini, M. R. L.; Silva, M.; Gehring, L. Utilização de suplementos nutricionais por adolescentes praticantes de musculação em academias da cidade de Campo Mourão-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 54. 2016. p. 553-562. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/583>
-Colusso, M. A.; Nassif, J. M.; Bouças, R. I. Consumption evaluantionof nutritional supplements and fat burners by physically active people active in gyms of the city of São Paulo. Science. Vol. 5. Num. 2. 2014. p. 61-78.
-DRI. Institute of Medicine/Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). National Academy Press. 2002. 1357p.
-Domiciano, C. G.; Coelho, L. C.; Pereira, J. A. R.; De-Angelis Pereira, M. C. Estratégias da Mídia e os Apelos Comerciais para Promoção dos Produtos Alimentícios/Media Strategies and Commercials Appeals for Promotion of Food Products. Revista Ciências em Saúde. Vol. 4. Num. 1. 2014. p. 33-38.
-Fayh, A. P. T.; Silva, C. V. De Jesus, F. R, Costta, G. K. Consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias da cidade de Porto Alegre. Revista Brasileira Ciências e Esporte. Vol. 35. Num. 1. 2013. p. 27-37.
-Ferreira, L.; Bispo Júnior, J.P.; Sales, Z. N.; Casotti, C. A.; Braga Júnior, A. C. R. Prevalência e fatores associados ao consumo abusivo e à dependência de álcool. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. Num. 11. 2013.
-Leal, S. M. O.; Borges, E. G. S.; Fonseca, M. A.; Alves Júnior, E. D.; Cader, S.; Dantas, E. H. M. Efeitos do treinamento funcional na autonomia funcional, equilíbrio e qualidade de vida de idosas. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Vol. 17. Num. 3. 2009. p. 61-69.
-Lopes, L. H. Feiras livres em Florianópolis-SC: práticas sustentáveis na comercialização de frutas, legumes e verduras in natura. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Santa Catarina. Santa Catarina. 2014.
-MaleskiI, L. R.; Caparros, D. R; Viebig, R. F. Estado nutricional, uso de suplementos alimentares e insatisfação corporal de frequentadores de uma academia. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 10. Num. 59. 2016. p. 535-545. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/685>
-Maximiano, C. M. B. F.; Santos, L. C. Consumo de suplementos por praticantes de atividade física em academias de ginásticas da cidade de Sete Lagoas-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 11. Num. 61. 2017. p. 93-101. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/739>
-Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. Promovendo a Alimentação Saudável. Brasília. 2014.
-Morais, A. C. L.; Silva, L. L. M.; Macêdo, E. M. C. Avaliação do consumo de carboidratos e proteínas no pós-treino em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 46. 2014. p. 247-253. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/455/427>
-Nogueira, F. R. S.; Souza, A. A.; Brito, A. F. Prevalência do uso e efeito de recursos ergogênicos por praticante de musculação nas academias brasileiras: uma revisão sistematizada. Revista Brasileira de Atividade Física. Vol. 18. Núm. 1. 2013. p.16-30.
-Philippi, S. T. Pirâmide dos alimentos. Fundamentos básicos da nutrição. Manole. 2013.
-Rezende, M. C.; Lima, T. A.; Santos, H. J. X. Avaliação do aporte nutricional de praticantes de atividade física em academias no município de Aracaju-SE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 10. Num. 60. 2016. p. 660-665. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/716>
-Silva, D. A. S; Silva, R. J. Associação entre prática de atividade física com consumo de frutas, verduras e legumes em adolescentes do Nordeste do Brasil. Revista Paulista de Pediatria. Vol. 33. Num. 2. p. 167-173. 2015.
-Souza, A. L. N; Schneider, A. C. R. Avaliação do conhecimento sobre suplementação alimentar dos praticantes de academia de Novo Cruzeiro-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 10. Num. 55. p. 87-92. 2016. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/613>
-Souza, R.; Ceni, G. C. Uso de suplementos alimentares e autopercepção corporal de praticantes de musculação em academias de Palmeira das Missões-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 43. p. 20-29. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/415/397>
-Trentin, M. M.; Confortin, F. G.; De Sá, C. A. Hidratação e taxa de sudorese em atletas de futsal masculino. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 10. Num. 56. p. 145-156, 2016. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/615>
-Zamin, T. V.; Schimanoski, V. M. Avaliação de hábitos alimentares saudáveis e uso de suplementos alimentares entre frequentadores de academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 23. 2010. p. 410-419. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/207/200>
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).