Sodium content of protein food supplements: a labeling analysis

  • Paulo Ví­ctor de Lima Sousa Centro Universitário Maurí­cio de Nassau (FAP), Teresina-PI, Brasil
  • Gleyson Moura dos Santos Universidade Federal do Piauí­ (UFPI), Teresina-PI, Brasil
  • Nara Vanessa dos Anjos Barros Universidade Federal do Piauí­ (UFPI), Picos-PI, Brasil
Keywords: Food labeling, Food suplements, Micronutrients, Protein, Sodium

Abstract

Supplementation companies have put in their formulas a variety of vitamins and minerals, with allegation of performance improvement. Among these, we have sodium that has important metabolic functions in the practice of physical activity. However, its excessive consumption is closely related to chronic noncommunicable diseases. The objective of this research was to verify the sodium concentrations in protein dietary supplements from the nutritional information of the labels. It is a quantitative, exploratory and descriptive study. It were evaluated 58 protein supplements labels for athletes regarding sodium contents, establishing a standard portion of 30 grams for the analyzes. The most of the supplement samples were Whey Protein Mix (47%; n = 27). There was no uniformity of sodium contents added to protein supplements, in which 57% (n = 33) had a sodium content in the range from 51 to 100 mg per serving, 24.1% (n = 14) and 3.4% (n = 2) were in the range of 101 to 150 mg and 251 to 300 mg, respectively. Considering the daily recommendation of mineral intake (2,000 mg), the intake of supplements with high concentrations for prolonged periods is worrisome, which is aggravated by consumption higher than the recommended portion in the packaging and association of use with other supplements. Thus, it was concluded that it is interesting to implement measures that stipulate the minimum and maximum quantities of this nutrient in the supplements, for standardization in the formulation of this type of product; besides stimulating the conscious use of these, by means of prudent and adequate prescription by a qualified professional.

References

-Albuquerque, M.V.; Santos, S.A.; Cerqueira, N.T.V.; Silva, J.A. Educação Alimentar: uma proposta de redução do consumo de aditivos alimentares. Química Nova Escola. Vol. 34. n. 2. p. 51-57. 2012.

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Regulamento Técnico sobre Alimentos para Atletas. Resolução RDC nº18, de 27 de abril de 2010. Dispõe sobre alimentos para atletas. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 28 abril de 2010.

-Brownie, S. The development of the US and Australian dietary supplement regulations. Complementary Therapies in Medicine, Vol. 13. Num.3. 2005. p. 191-198. Disponível em: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16150373>.

-Malachias, M.V.B.; et al. 7ª Diretriz Brasileira de Hipertensão Arterial. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Vol. 107. Núm. 3. Supl.3. p. 1-83. 2016.

-Mcardle W.; Katch, F.I.; Katch, V.L. Vitaminas, Minerais e Água. In: Fisiologia do Exercício. Rio de Janeiro. Guanabara Koogan. 2003, p. 49-82.

-Moreiria, N.M.; Navarro, A.C.; Navarro, F. Consumo de suplementos alimentares em academias de Cachoeiro de Itapemirim-ES. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Núm. 48. p. 363-372. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/479/440>.

-Nogueira, F.R.S.; Souza, A.A.; Brito, A.F. Prevalência do uso e efeitos de recursos ergogênicos por praticantes de musculação nas academias brasileiras: uma revisão sistematizada. Revista Brasileira de Atividade Física e Saúde. Vol. 1. Núm.18. p. 16-30. 2013. Disponível em: <http://rbafs.emnuvens.com.br/RBAFS/article/view/2391>.

-Pereira, B.B.; Vieira, S.C.R.; Melo, E.F.; Pereira, L.M.F.; Gonçalves, P.A.T.; Santos, Y.W.T.; Albuquerque, V.P.G.; Gadêlha, L.M.; Marques, A.A. O uso de suplementos alimentares por Praticantes de musculação. Rev. e-ciência. Vol. 2. Núm. 5. p. 104-110. 2017. Disponível em: <http://www.revistafjn.com.br/revista/index.php/eciencia/article/view/258/pdf_258>.

-Pimentel, B.G.; Moreira, S.V.M.; Silva, A.F. Avaliação dos rótulos de suplementos esportivos quanto à biodisponibilidade de micronutrientes. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 1. Núm. 1. p. 20-29. 2007. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/3/3>.

-Pires, G.N.; Santos, M.L.C.; Giovenardi, M. Comparação da Concentração de Cálcio e Sódio em Suplementos Alimentares Proteicos Mediante Informações Nutricionais Contidas nos Rótulos dos Produtos. Revista Mackenzie de Educação Física e Esporte. Vol. 10. Núm. 2. p. 140-148. 2011.

-Rigon, T.V.; Rossi, R.G.T. Quem e por que utilizam suplementos alimentares?. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Núm. 36. p.420-426. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/327/343>.

-Santos, G.M.; Sousa, P.V.L.; Oliveira, J.M.S.; Saldanha, N.M.V.P.; Neiva, R.C.; Barros, N.V.A. Análise da rotulagem de suplementos proteicos comercializados na cidade de Teresina-PI. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 12. Núm. 70. p. 255-261. 2018. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1023/758>.

-Silva Junior, S.H.A; Souza, I.; Silva, J.H.A.; Oliveira, J.W.; Souza, M.A. Perfil de atletas de academia: o uso de anabolizantes e suplementos nos programas de atividade física. Revista digital. Vol. 13. Núm. 119. 2008. Disponível em: <http://www.efdeportes.com/efd119/uso-de-anabolizantes-e-suplementos-nos-programas-de-atividade-fisica.htm>.

-Vargas, C.S.; Fernandes, R.H.; Lupion, R. Prevalência de uso dos suplementos nutricionais em praticantes de atividade física de diferentes modalidades. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Núm. 52. p. 343-349. 2015. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/551/489>.

-Who. World Health Organization. A global brief on hypertension: silent killer, global public health crisis. World Health Day 2013. Geneva: World Health Organization; 2013. Disponível em: <http://www.who.int/cardiovascular_diseases/publications/global_brief_hypertension/en/>.

Published
2019-01-01
How to Cite
Sousa, P. V. de L., Santos, G. M. dos, & Barros, N. V. dos A. (2019). Sodium content of protein food supplements: a labeling analysis. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 12(76), 985-991. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1187
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)