Use of food supplements and factors associated with practicers of high intensity physical activity
Abstract
Introduction: Sports supplementation is a feature that is widely used by physical exercise practitioners, especially those who practice high intensity activities, however, there are several factors that may contribute to the adherence of the practice of supplementation. Objective: To identify the association between the use of dietary supplements with sociodemographic, economic factors, life habits, knowledge about healthy eating and practice of physical activity in high intensity physical activity practitioners. Materials and Methods: The study presents an analytical, transversal and quantitative character. The target population was high intensity physical activity practitioners from a gym located in the city of Montes Claros, Northern Minas Gerais. To collect data, we used questionnaires that included the sociodemographic, economic profile and life habits. To assess knowledge about healthy eating and the use of dietary supplements, subjects responded to a questionnaire adapted from Zamin and Schimanoski (2010). Results: A total of 91 individuals were evaluated, of which 54.9 were male. There was a significant association between the use of dietary supplements with the variables marital status (p = 0.020), knowledge about dietary supplements (p = 0.000), time of physical activity without interruption (p = 0.049) and number of times per week practicing activity physics (p = 0.007). Conclusion: It is concluded that the consumption of dietary supplements by high-intensity physical activity practitioners is significant and that future studies are necessary so that the use of these supplements is carried out with awareness and under the guidance of qualified professionals.
References
-Abreu, M.O.; Dias, I.S. Exercício Físico, Saúde Mental e Qualidade de Vida na ESECS/IPL. Psicologia, Saúde e Doenças. Vol. 18. Num. 2. 2017. p. 512-526.
-Almeida, C. M.; Balmant, B.D. Avaliação do hábito alimentar pré e pós -treino e uso de suplementosem praticantes de musculação de uma academia no interior do estado de São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 104-117. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/740>
-Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN). Consumo de verduras e frutas pelo brasileiro. International Confederation of Dietetc Associations (IAO). Ministério da Saúde. 2015. Disponível em:< http://www.asbran.org.br/noticias.php?dsid=1309>. Acesso em: 20/05/2018.
-Barros, A.J.S.; Pinheiro, M.T.C.; Rodrigues, V.D. Conhecimentos acerca da alimentação saudável e consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 11. Num. 63. 2017. p. 301-311. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/799>
-Brasil. Ministério da saúde. Secretaria de atenção à saúde. Departamento de atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª edição. Brasília. 2014. Disponível em:<http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/saude_brasil_2014_analise_situacao.pdf>. Acesso em: 20/05/2018.
-Camões, M.; Lopes, C. Fatores associados à atividade física na população portuguesa de Higiene e Epidemiologia. Rev Saúde Pública. Vol. 42. Num. 2. 2008. p. 208-216.
-Caparros, D.R.; Baye, A.S.; Rodrigues, F.; Stulbach, T.E.; Navarro, F. Análise da adequação do consumo de carboidratos antes, durante e após treino e do consumo de proteínas após treino em praticantes de musculação de uma academia de Santo André-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 52. 2015. p. 298-306. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/542>
-Cozzolino, S.M.F.; Cominetti, C. Bases Bioquímicas e Fisiológicas da Nutrição, São Paulo. Manole. 2013. p. 154-160.
-Damiani, T.F.; Pereira, L.P.; Ferreira, M.G. Consumo de frutas, legumes e verduras na Região Centro-Oeste do Brasil: prevalência e fatores associados. Ciência e Saúde Coletiva. Vol. 22. Num. 2. 2017. p. 369-382.
-Frade, R.E.T.; Viebig, R.F.; Moreira, I.C.L.S.; Fonseca, D.C. Avaliação do consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de uma academia da cidade de São Paulo-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 10. Num. 55. 2016. p. 50-58. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/606>
-Freire, R.S.; Lélis, F.L.O.; Filho, J.A.F.; Nepomuceno, M.O.; Silveira, M.F. Prática Regular de Atividade Física: Estudo de Base Populacional no Norte de Minas Gerais, Brasil. Rev Bras Med Esporte. Vol. 20. Num. 2014.
-Galati, P.C.; Giantaglia, A.P.F.; Toledo, G.C.G. Caracterização do consumo de suplementos nutricionais e de macronutrientes em praticantes de atividade física em academias de Ribeirão Preto-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 150-159. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/746>
-Goston, J.L.; Mendes, L.L. Perfil Nutricional de Praticantes de Corrida de Rua de um Clube Esportivo da Cidade de Belo Horizonte/MG. Nutrire. Vol. 19. Num. 1. 2011. p. 248-248.
-Hirschbruch, M.D.; Fisberg, M.; Mochizuki, L. Consumo de Suplementos por Jovens Freqüentadores de Academias de Ginástica em São Paulo. Rev Bras Med Esporte. Vol. 14. Num. 6. 2008. p. 539-543.
-Lima, M.A.M.; Silva, R.Q.; Sátiro, A.F.; One, G.M.C. Azeite e seus Benefícios Simpósio Paraibano de Saúde: Tecnologia, Saúde e Meio Ambiente à Serviço da Vida. 2012. p. 149 a152.
-Lorenzetti, F.M.; Carnevali júnior, L.C.; Lima, W.P.; Zanuto, R. Nutrição e Suplementação Esportiva. 1° ed. São Paulo. Editore Phorte. 2015. p. 388.
-Maximiano, C.M.B.F.; Santos, L.C. Consumo de suplementos por praticantes de atividade física em academias de ginástica da cidade de Sete Lagoas-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 61. 2017. p.93-101. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/739>
-Mello, M.T.; Boscolo, R.A.; Esteves, A.M.; Tufik, S. O exercício físico e os aspectos psicobiológicos. Rev Bras Med Esporte. Vol. 11. Num 3. 2005.
-Moura, M.G.; Perea, C.; Stulbach, T.; Caparros, D.R. Consumo de Carboidratos Pré-Treino e Pós-Treino em Jogadores de Squash. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 47. 2014. p. 343-350. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/475>
-Morais, A.C.L.; Silva, L.L.M.; Macêdo, E.M.C. Avaliação do consumo de carboidratos e proteínas no pós-treino em praticantes de musculação. RBNE-Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 46. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/455>
-Munhoz, M.P.; Oliveira, J.; Gonçalves, R.D.; Zambon, T.B.; Oliveira, L.C.N. Efeito do Exercício Físico e da Nutrição na Prevenção do Câncer Effect Of Physical Exercise and Nutrition in Cancer Prevention. Revista Odontológica de Araçatuba. Vol.37. Num.2. 2016. p. 9-16.
-Neves, D.C.G.; Pereira, R.V.; Lira, D.S.; Firmino, I.C.; Tabai, K.C. Consumo de suplementos alimentares: Alerta à saúde pública. Revista Brasileira de Economia Doméstica. Vol. 28. Num.1. 2017. p. 224-238.
-Oliveira, C.E.; Sandoval, T.C.; Silva, J.C.S.; Stulbach, T.E.; Frade, R.E.T. Avaliação do consumo alimentar antes da prática de atividade física de frequentadores de uma academia no município de São Paulo em diferentes modalidades. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Núm. 37. 2013. p. 57-67. Disponível em:<http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/372>
-Paiva, L.K.L.K.; Andrade, M.L.L.; Maia, M.M.O.; Júnior, A.T.C.; Medeiros, H.J.; Knackfuss, M.I. Consumo de macronutrientes por usuários de academias de ginástica. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Núm. 37. 2013 p.43-50. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/367>
-Pedroso, C.O.; Vicenzi, K.; Zanette, C. Efeitos do estresse oxidativo e o uso de suplementação entre atletas. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 53. 2015. p. 480-490. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/575>
-Pereira, I.C.; Souza, I.R.D.; Lisbôa, M.F. Perfil alimentar de praticantes de musculação na maturidade. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 1. Num. 1. 2007. p. 54-59. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/7>
-Reis, E.L.; Camargos, G.L.; Oliveira, R.A.R.; Domingues, S.F. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 219-231. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/770>
-Santos, E.A.; Pereira, F.B. Conhecimento sobre suplementos alimentares entre praticantes de exercício físico. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 11. 2017. p.134-140. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/743>
-Silva, R.P.Q.C.; Vargas, V.S.; Lopes, W.C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 11. Num. 65. 2017. p. 644-653. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/861>
-Souza Junior, T.P.; Oliveira, P.R.; Pereira, B. Exercício físico e estresse oxidativo: efeitos do exercício físico intenso sobre a quimioluminescência urinária e malondialdeído plasmático. Rev Bras Med Esporte. Vol. 11. Num. 1. 2005. p. 91-96.
-Sperandio, B.B.; Silva, L.D.S.; Domingues, S.F.; Ferreira, E.F.; Oliveira, R.A.R. Consumo de Suplementos Alimentares e Recursos Ergogenicos por Mulheres Praticantes de Musculação em Ubá-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 209-218. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/768>
-Villela, N.B.; Rocha, R. Manual básico para atendimento ambulatorial em nutrição. 2ªedição. Rev. and enl. Salvador. 2008. p. 120.
-Zamin, T.V.; Schimanoski, V.M. Avaliação de hábitos alimentares saudáveis e uso de suplementos alimentares entre frequentadores de academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4, Num. 23. 2010. p. 410-419. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/207>
-Zilch, M.C.; Soares, B.M.; Bennemann, G.D.; Sanches, F.L.F.Z.; Cavazzotto, T.G.; Santos, E.F. Análise da ingestão de proteínas e suplementação por praticantes de musculação nas academias centrais da cidade de Guarapuava-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Núm. 35. 2012. p.381-388. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/338>
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).