Nutritional conduct of adolescent dancers of both sex
Abstract
A balanced diet is a major factor for dancers because of their contribution to improving the body composition and physical fitness of this audience. The objective of the research was to evaluate the nutritional behavior of macro- and micronutrients in the diet of classic adolescent dancers. Nine male dancers of 16.4 ± 1.5 years old and female 14.5 ± 0.9 years old were evaluated. The fat percentage showed values of 8.8 ± 1.3% and 8.7 ± 2.2% for boys and girls in this order. The food consumption of the dancers was recorded in the semi-quantitative food frequency questionnaire. Boys rarely consumed milks and derivatives 28.8%, vegetables and fruits 70%, beverages 35.7% and products diet or light 100% where p<0.05. Girls consumed snacks and canned once a week 66.7% and rarely drinks 84.6% and diet light products 92.9% where p<0.05. Macronutrient intake was determined through a three-day dietary recall. The percentage of carbohydrate in the diet of the dancers was 57.8 ± 16.1%, of the dancers 59.7 ± 5.5%. For the protein the value for the dancers was 18 ± 6.2% and 17 ± 2.9 for the dancers. Considering lipids, the ingested numbers were 19.6 ± 7.6% and 21.7 ± 4.7% in this order for boys and girls where, p≥0.05. In conclusion, the dancers of the present study showed a feeding inadequacy, not consistent with the daily nutrient requirements for their dance modality.
References
-Amaral, S.; Pacheco, C.; Navarro, F. Perfil nutricional e antropométrico de praticantes de ballet. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 7. 2008. p. 37-45. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/52>
-American Dietetic Association, Dietitians of Canada & American College of Sports Medicine. Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada & American College of Sports Medicine: nutrition an athletic performance. J American Dietetic Association. Vol. 109. Num. 3. 2009. p. 509-526.
-Bortoleto; Bellotto; Costa. Nutrição esportiva aplicada à ginástica artística: sistematização da produção científica, 2007.
-Caminada, E. História da dança: evolução cultural. Rio de janeiro.Sprint.1999.
-Carvalho R, Neto P. Composição corporal através dos métodos da pesagem hidrostática e impedância bioelétrica em universitários. Rev Bras Cineantropom Desempenho Hum. Vol. 1. 1999. p. 18-23.
-Cintra I.; Von der Heyde, M.; Schmitz, B.; Franceschini, S.; Taddei, J.; Sigulem, D. Métodos de inquéritos dietéticos. Cad Nutr. Vol. 13. 1997. p. 11-23.
-Costa, M.; Júnior, l.; Matsuo, T. Hábito alimentar de escolares adolescentes de um município do oeste do paraná. Revista de Nutrição. Vol. 20.Num. 5. 2007.
-Czajka-narins, D. In: minerais. Mahanlk & Escott-stump. Krause: Alimentos, nutrição e dietoterapia. 11ªedição. São Paulo. Roca. 2005.
-Damasceno, V.; Lima, J.; Vianna, J.; Vianna, V.; Novaes, J. Tipo físico ideal e satisfação com a imagem corporal de praticantes de caminhada. Rev Bras Med Esporte. Vol. 11. Num. 3. 2005. p. 181-186.
-Domellof, M. Requeriments, absorption and metabolism in infancy and childhood. Pediatrics. Vol. 10. 2007. p. 329-335.
-Dourado, C.; Santos, J.; Soares, B.; Baratto, I.; Santos, E.; Bennemann, G. Perfil nutricional de adolescentes praticantes de balé clássico do município de Guarapuava/Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 35. 2012. p. 398-406. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/341>
-Duhamel, T.; Green, H.; Perco, J.; Ouyang, J. Comparative effects of a low carbohydrate diet and exercise plus a low carbohydrate diet on muscle sarcoplasmicreticulum responses in males. J. Physiolcellphysiol. 2006.
-Fração, V.; Vaz, M.; Ragasson, C.; Muller, J. Efeito no treinamento, na aptidão física da bailarina clássica. Movimento. Vol. 11. Num. 5. 1999. p. 3-15.
-Guimarães, M.; Coelho, H.; Nolli, I.; Souza, E. Atividade física e aspectos nutricionais relacionados à adolescência. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num. 2. 2007. p. 45-54.Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/17>
-Huncharek, M.; Muscat, J.; Kupelnick, B. Impact of dairy products and dietary calcium on bone-mineral content in children: results of a meta-analysis. Bone. Vol. 43. Num. 2. 2008. p. 312-321.
-Institute of Medicine (IOM). Dietary reference intakes: applications in dietary planning. Washington, DC: national academies press. 2002.
-IsjwaraI,l.W.; Schultink, W. Comparison of body compositional índicesassessed by underwater weighing, bioelectrical impedance and anthopometry in indonesian adolescents girls. Asiapac J Clin Nutr. Vol. 16. 2007. p. 641-648.
-Juzwiak, C.; Paschoal, V.; Lopez, F. Nutrição e atividade física. J. Pediatr. Vol. 76. Num. 3. 2000. p. s349-s358.
-Kazapi, I.; Pietro, P.; Avancini, S.; Freitas, S.; Tramonte, V. Consumo de energia e macronutrientes por adolescentes de escolas públicas e privadas. Revista de Nutrição. Vol. 14. 2001. p. 27-33.
-Leão, S.; Cardoso, F. Efeitos do consumo de cálcio na composição corporal e perda de peso em adultos. Rev Bras Ciên Saúde. Vol. 12. Num. 40. 2014. p. 69-73.
-Lohman G.; Roche, F.; Martorell, R. Anthropometric standardization reference manual. Illinois: champaign. 1988.
-Mendes, l. Análise da composição corporal de praticantes de ballet clássico de nível avançado. Revista brasileira de nutrição esportiva. Vol. 5. Num. 30. 2011. p. 482-487.
-Monteiro, M.; Correa, M. Transtornos alimentares em bailarinas clássicas adolescentes. Rev Bras Promoc Saúde. Vol. 26. Num. 3. 2013. p. 396-403.
-Moura, S.; Mendes, R.; Silva, O.; Ângelo, O.; Schwingel, A. Consumo alimentar, perfil antropométrico e imagem corporal de bailarinas clássicas do Vale do São Francisco. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 51. 2015. p. 237-246. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/533>
-Nelson, D.; Cox, M. Princípios de bioquímica de Lehninger. 4ªedição. São Paulo. Sarvier. 2006.
-Neovius, M.; Hemmingsson, E.; Freyschuss, B.; Udde, ́n, J. Bioelectrical impedance underestimates total and truncal fatness in abdominally obese women. Obesity. Vol. 14. 2006. 1731-8.
-Pedraza, D.; Rocha, A.; Sales, M. Deficiência de micronutrientes e crescimento linear: revisão sistemática de estudos observacionais. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. num. 11. 2013. p. 3333-47.
-Ribeiro, A.; Sávio, K.; Rodrigues, M.; Costa, T.; Schmitz, B. Validação de um questionário de frequência de consumo alimentar para população adulta. Rev Nutr. Vol. 19. Num. 5. 2006. p. 553-62.
-Ribeiro, l.; Veiga, G. Imagem corporal e comportamentos de risco para transtornos alimentares em bailarinos profissionais. Rev Bras Med Esporte. Vol. 16. Num. 2. 2010. p. 99-102.
-Schweich, C.; Gimelli, M.; Elosta, B.; Santos,W.; Matos, W.; Martinez, F.; Oliveira Junior, A. Epidemiologia de lesões músculo esqueléticas em praticantes de ballet clássico. Fisioter Pesq. Vol. 21. Num. 4. 2014. p. 353-358.
-Sichieri, R.; Everhart, J. Validity of a brazilian food frequency questionnaire against dietary recalls and estimated energy intake. Nutr res. 1998.
-Silva, J.; Timóteo, A.; Santos, C.; Fontes, G.; Rocha E. Consumo alimentar de crianças e adolescentes residentes em uma área de invasão em Maceió, Alagoas, brasil. Rev Bras Epidemiol. Vol. 13. Num. 1. 2010. p. 83-93.
-Simões, R; Anjos, A. O balé clássico e as implicações anatômicas e biomecânicas de sua prática para os pés e tornozelos. Conexões: Revista da Faculdade de Educação Física da Unicamp. Vol. 8. Num. 2. 2010. p. 117-132.
-Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional (SISVAN). Vigilância alimentar e nutricional -Sisvan orientação básica para a coleta, o processamento, a análise de dados e a informação em serviços de saúde. Ministério da Saúde. Brasília. DF. 2004.
-Theodoro, H.; Ricalde, S.; Amaro, F. Avaliação nutricional e autopercepção corporal de praticantes de musculação e academias de Caxias do Sul-RS. Rev Bras Med Esporte. Vol. 15. Num. 4. 2009. p. 291-94.
-Van Duyn, M.; Pivonka, E. Overview of the health benefits of fruit and vegetable consumption for the dietetics professional: selected literature. J Am Diet Assoc. Vol. 100. Num. 12. 2000. p. 1511-21.
-Vitolo, M. R. Nutrição: da gestação ao envelhecimento. Rio de janeiro. Rubio. 2008.
-WHO. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a who expert committee. Technical report series no. 854. Geneva.World Health Organization. 1995.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).