Evaluation of the diet of strength athletes: case study on a Powerlifting team

  • Marta Maria Silveira Gonçalves Programa de Pós-Graduação Lato Sensu em Nutrição Esportiva da Universidade Gama Filho - UGF
  • Cláudia Meirelles Chelotti Programa de Pós-Graduação Lato Sensu em Nutrição Esportiva da Universidade Gama Filho - UGF
  • Tatiana Rodrigues Programa de Pós-Graduação Lato Sensu em Nutrição Esportiva da Universidade Gama Filho - UGF
Keywords: Sports nutrition, Strength sport, Nutritional assessment

Abstract

Nutritional adequacy has been seen, increasingly, as an important factor to the athletes’ success. Considering the specialties of each sport, it is seen that strength athletes who practice Powerlifting have special needs to be attended considering nutrients ingestion, but are usually inadequate due to social, economical, and cultural factors. This project intends to present the results of exploratory research, performed with the intention to delineate an initial panorama about the nutritional situation of these athletes.

References

American College of Sports Medicine, American Dietetic, Dietitans Of Canadá. Avaliação Dietética de Praticantes de Atividade Física em Diferentes Modalidades Esportivas: Um Estudo Comparativo. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. n.66. (p.61 – 65). 2004.

Avellini, L. Radicais Livres, Antioxidantes e Vitamina E no Esporte. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. n.65. (p.51 – 56). 2004.

Bacurau, Reury Frank Pereira; Rosa, Luis Fernando B. C. Produção de espécie reativa de oxigênio durante a atividade motora e mecanismos de defesa. In LANCHA JR., Antonio H. Nutrição e Metabolismo Aplicados à Atividade Motora. São Paulo: Atheneu, 2002.

Bertolucci, P.A Importância da Alimentação do Atleta Visando a Melhora da Performance. In: Nutrição, Hidratação e Suplementação do Atleta: Um Desafio Atual. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. n.54. (p.9 – 18). 2002.

Brites, F.D. Radicais Livres, Antioxidantes e Vitamina E no Esporte. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. N. 65. (p.51 – 56) 2004.

Coyle, E.F. Avaliação Dietética de Praticantes de Atividade Física em Diferentes Modalidades Esportivas: Um Estudo Comparativo. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. n. 66. (p.61 – 65). 2004.

Fiamoncini, Rafaela L. Radicais Livres, Antioxidantes e Vitamina E no Esporte. Revista Nutrição em Pauta. São Paul. n.65. (p.51 – 56). 2004.

Guerra, I.A. Importância da Alimentação Visando a Melhora da Performance.. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. n 55 (p.63 – 66). 2002.

Hirschbruch, Márcia Daskal; Carvalho, Juliana R. Nutrição Esportiva. São Paulo: Manole, 2002.

Kazapi, I.M.; Ramos, L.A.Z. Hábitos e consumo alimentares de atletas nadadores. Revista de Nutrição. v.11.(p.55 – 65).1998.

Lancha JR., Antonio H. Nutrição e metabolismo aplicados à atividade motora. São Paulo: Atheneu, 2002.

Mcardle, W.D.; Katch, F.I.; Katch, V.L. Fisiologia do Exercício: energia, nutrição e desempenho humano. 5ª ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2003.

Maughan, Ronald J.; Burke, Louise M. Nutrição Esportiva. Porto Alegre: Artmed, 2004.

Rondó JR., Wilson. O atleta no século XXI. São Paulo: Gaia, 2000.

Rokitzki, L.; Logemann. Radicais Livres, Antioxidantes e Vitamina E no Esporte. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. n. 65. (p.51 – 56). 2004.

Silverthorn, D.U. Fisiologia Humana: uma abordagem integrada. 2ª ed. São Paulo: Manole, 2003.

Singh, A. Radicais Livres, Antioxidantes e Vitamina E no Esporte. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo. N65. (p.51 – 56) 2004.

Soares, E.A. Manejo Nutricional no Exercício Físico. Revista Nutrição em Pauta. V. 48. (p.46 – 48). 2001. 19. Souza JR., Tácito Pessoa de; Pereira, Benedito. Metabolismo Celular e Exercício Físico. São Paulo: Phorte, 2004.

Published
2012-01-05
How to Cite
Gonçalves, M. M. S., Chelotti, C. M., & Rodrigues, T. (2012). Evaluation of the diet of strength athletes: case study on a Powerlifting team. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 1(2). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/13
Section
Scientific Articles - Original