Diet of young swimmers

  • Kariny Silva Ribeiro Faculdade Salesiana de Vitoria. Vitoria - ES
  • Lí­via Giuberti Rosa Faculdade Salesiana de Vitoria. Vitoria - ES
  • Lorena Rodrigues Lucas Borges Faculdade Salesiana de Vitoria. Vitoria - ES
  • Mí­rian Patrí­cia Castro Pereira Paixão Faculdade Salesiana de Vitoria. Vitoria - ES
Keywords: Dietary profile of adolescents, Athletes, Swimming

Abstract

Teenage is the period of intense growth and development. A healthy diet can help with this process, especially among young athletes. The objective of this study was to evaluate the diet of young swimmers from a club Vitória (ES). We studied 21 subjects, aged 10 to 19 years. Adolescents underwent anthropometric and dietary. The results showed the adequacy of 90.47% adolescents had body mass index appropriate for age and body fat% age-appropriate and in accordance with the recommendations set out for swimmers. The calorie intake was lower than the estimated need of energy. The distribution of macronutrient intake met the recommendations, however, the consumption of 2.2 g protein / kg / day was higher than that recommended for this group. The intake of micronutrients: iron and vitamin C were higher than reported for this group, while the calcium amount was below and above the sodium recommended. It was concluded that the athletes do not have adequate food in their nutritional needs and to have better performance should have a counseling.

References

- Anselmo, M.A.C. Antropometria: aspectos históricos e visão crítica. Caderno de Nutrição, São Paulo. Vol. 3. 1991. p. 11-25.

- Araújo, A.M.; Soares, Y.N.G. Perfil de repositores protéicos nas academias de Belém, Pará. Revista de Nutrição da PUCCAMP, São Paulo. Vol. 12. Num. 1. 1999. p. 81-89.

- Costill, D.L. Carbohydrates for exercise: dietary demands for optimal performance. Int. J. Sports Med., Vol. 9. Num. 1. 1988. p. 1-18.

- Duarte, A.C.; Castelloni, F.R. Semiologia nutricional. In: ____ Rio de Janeiro: Axcel Books, 2002. p. 115.

- Fundação IBGE. Perfil estatístico de crianças e mães no Brasil. Rio de Janeiro, 1979.

- Gomes, M.R.; Tirapegui, J. Nutrição e Atividade Esportiva. In: TIRAPEGUI, J. Nutrição Fundamentos e Aspectos Atuais. São Paulo: Atheneu. p.141-160. 2002.

- Heyden, M.E.D.V.D. Avaliação da composição corporal, nível de hemoglobina e perfil nutricional de atletas adolescentes. São Paulo. Tese de doutorado. Universidade de São Paulo. 1999.

- Institute of Medicine (IOM). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, amino acids, calcium, vitamin C, iron. 2005. Disponível em: http://www.nap.edu.

- Institute of Medicine. (IOM) Dietary reference intakes: applicantions in Dietary planning. Washington, DC: National Academy Press, 2003. Disponível em: <http://ww.nap.edu>.

- Jelliffe, D.B. Evaluacion del estado de nutrición de la comunidad. Série de monografias, Geneva: OMS. Num. 53. 1968. p. 291.

- Jobin, C.; Duhanbel, J.F.; Sesboue, S. L’ alimentation de I’ enfant et de l’ adolescent sportifis de haut niveau. Pediatrie. Vol. 17. 1993. p. 48-109.

- Juzwiak, C.R.; Paschoal, V.C.P.; Lopez, F.A. Nutrição e atividade física. Jornal de Pediatria, Rio de Janeiro. Vol. 7. supl. 3. 2000.

- Kamimura, M. A. e colaboradores. Avaliação Nutricional. In: CUPPARI, L.. Guias de Medicina Ambulatorial e Hospitalar. Nutrição Clínica no Adulto. 2. ed. rev. ampl. São Paulo: Manole, 2006. UNIFESP, p. 171-188.

- Kazapi, I.M.; e colaboradores. Consumo de energia e macronutrientes por adolescentes de escolas públicas e privadas. Rev. Nutrição, Campinas. Num. 14. 2001. p. 27-33.

- Marchioni, D.M.L.; Slater, B.; Fisleerg, R.M. Aplicação das Dietary Reference Intakes na avaliação da ingestão de nutrientes para indivíduos. Revista Nutr., Campinas. Vol. 17. Num. 2. 2004. p. 207-216.

- OMS (Organización Mundial de Salud). Dieta, nutrición y prevencion de enfermidades crônicas. Série de informes técnicos 797. Geveva: OMS, 1995. p. 229.

- Ortega, R.M. Nutrición y deporte en la adolecencia. Anales Españoles de Pediatria. Vol. 49. 1994. p. 100-102.

- Pereira, J.M.D.O.; Cabral, P. Avaliação dos conhecimentos básicos sobre nutrição de praticantes de musculação em uma academia da cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 1. Num. 1. Jan/Fev., 2007. p. 40-47.

- Prestes, J.; e colaboradores. Características antropométricas de jovens nadadores brasileiros do sexo masculino e feminino em diferentes categorias competitivas. Rev. Bras. de Cineantropometria & Desempenho Humano. Vol. 8. Num. 4. Nov. 2006. p. 25-31.

- Ribeiro, B.E.; Soares, E.A. Avaliação do estado nutricional de atletas de ginástica olímpica do Rio de Janeiro e São Paulo. Revista de Nutrição, Campinas. Vol. 15. Num. 2. 2002. p. 181-191.

- Rosanali, C.A.; Donin, M. Perfil alimentar de adolescente do sexo feminino praticante de basquetebol do município de Toledo- Paraná. Rev. Saúde e Biol., Campo Mourão. Vol. 2. Num. 1. 2007. p. 4-13.

- Santin, A. Influência da Educação Alimentar sobre o Estado Nutricional, Composição Corporal e Perfil de Saúde de Atletas de Elite do Município de Piracicaba, São Paulo. In: Quarta Mostra Acadêmica da UNIMEP, 2006, Piracicaba.

- Santos, P.Q.; Sousa, M.V. Comparação do consumo alimentar com o gasto energético de adolescentes praticantes de canoagem do município de Lins, SP. In: Quarta Mostra Acadêmica da UNIMEP, 2006, Piracicaba.

- Sartori, R.F.; Prates, M.E.F.; Tramonte, V.L.G.C. Hábitos alimentares de atletas de futsal dos Estados do Paraná e do Rio Grande do Sul. Revista da Educação Física/UEM. Maringá. Vol. 13. Num. 2. 2002. p. 55-62.

- Soares, E.A.; Ishii, M.; Burini, R.C. Estudo antropométrico e dietético de nadadores competitivos de áreas metropolitanas da região sudeste do Brasil. Revista Saúde Pública, São Paulo. Vol. 28. Num. 1. fev., 1994. p. 9-19.

- Thompson, J.L. Energy balance in young athletes. Int J Sports Nutr. Vol. 74. 1998. p. 8-160.

- Vieira, V.C.R.; Priore, S.E.; Fisberg, M. A atividade física na adolescência. Adolesc. Latinoam., Porto Alegre. Vol. 3. Num. 1. ago, 2002.

- World Health Organization (WHO). Obesity: preventing and managing the global epidemie. Report of a WHO consultation on obesity, Geneva, p. 276, 1998.

- World Health Organization (WHO). Physical status: the use and interpretation of anthropometry. WHO Technical Report Series, Geneva, n. 854, 1995.

Published
2012-01-11
How to Cite
Ribeiro, K. S., Rosa, L. G., Borges, L. R. L., & Paixão, M. P. C. P. (2012). Diet of young swimmers . RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 3(16). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/131
Section
Scientific Articles - Original