The effect of consumption of foods that are sources of monounsaturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids on body composition and blood lipid profile among sedentary and physically active women

  • Mônica Maria de Freitas Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho em Nutrição Esportiva. Especialista em Nutrição Clí­nica pela Universidade Gama Filho; Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário Newton Paiva, Belo Horizonte - MG
  • Simone Aparecida da Silva Paulino Castro Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho em Nutrição Esportiva. Especialista em Nutrição Clí­nica pela Universidade São Camilo; Bacharel em Nutrição- Universidade Federal de Ouro Preto. Especialista em Metodologia de Gerência de Projetos pelo Centro de Estudos e Pesquisas Educacionais de MG (CEPEMG). Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário Newton Paiva, Belo Horizonte - MG. Especialista em Nutrição Clí­nica pelo Grupo de Nutrição Humana (GANEP); Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário de Belo Horizonte (Uni-BH) - MG. Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário de Belo Horizonte (Uni-BH)- MG
  • Gisele Almeida Salomão Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho em Nutrição Esportiva. Especialista em Metodologia de Gerência de Projetos pelo Centro de Estudos e Pesquisas Educacionais de MG (CEPEMG). Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário Newton Paiva, Belo Horizonte - MG
  • Maria do Prado Coelho Silva Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho em Nutrição Esportiva. Especialista em Nutrição Clí­nica pelo Grupo de Nutrição Humana (GANEP); Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário de Belo Horizonte (Uni-BH) - MG
  • Flávia Maria Godoy Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho em Nutrição Esportiva. Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário de Belo Horizonte (Uni-BH)- MG
  • Antonio Coppi Navarro Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho em Nutrição Esportiva. Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em Fisiologia do Exercí­cio - IBPEFEX
Keywords: Body composition, Monounsaturated fatty acids, Polyunsaturated fatty acids, Blood lipid profile

Abstract

Objective: To evaluate the effect of consumption of foods that are sources of monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) on body composition and blood lipid profile among sedentary and physically active women. Materials and Methods: Thirteen women aged 20 to 45 years were evaluated, of whom seven were physically active and six were sedentary. They consumed linseeds, extra virgin olive oil, Brazil nuts and fish every day for 60 days. Evaluations of anthropometry, body composition, serum lipoprotein concentration and fasting blood glucose were made immediately before starting the study (T0) and 60 days later (T60). Results: There were statistically significant differences in the mean values for total body fat and fat mass in the active group and for abdominal skinfold thickness in the sedentary group. The other variables analyzed did not present statistically significant differences. Conclusion: Consumption of foods that are sources of MUFA and PUFA was effective for reducing total body fat and fat mass among the active women and abdominal skinfold thickness among the sedentary women.

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Published
2012-01-11
How to Cite
de Freitas, M. M., Castro, S. A. da S. P., Salomão, G. A., Silva, M. do P. C., Godoy, F. M., & Navarro, A. C. (2012). The effect of consumption of foods that are sources of monounsaturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids on body composition and blood lipid profile among sedentary and physically active women. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 3(16). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/134
Section
Scientific Articles - Original