Knowledge of academics of nutrition on healthy food and sports nutrition

  • Mariana Gonçalves Silveira Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil.
  • Renata dos Santos Silva Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil.
  • Éryka Jovânia Pereira Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil. Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Integradas do Norte de Minas (Funorte), Montes Claros-MG, Brasil.
  • Ilana Carla Mendes Gonçalves Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil.
  • Sabrina Gonçalves Silva Pereira Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.
  • Anna Maly Leão Neves Eduardo Faculdade ICESP de Brasí­lia (ICESP ), Brasí­lia-DF, Brasil. Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia em Saúde, Universidade de Brasí­lia (UnB), Brasí­lia-DF, Brasil.
  • Ronilson Ferreira Freitas Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil. Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Integradas do Norte de Minas (Funorte), Montes Claros-MG, Brasil. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.
Keywords: Healthy diet, Nutritionists, Nutritional supplements, Food legislation

Abstract

Introduction: There has been a growing search for a healthy life, with a balanced diet in search of the perfect body. However, often healthy eating is not enough for such, increasing demand for food supplements, which are often used inadequately, without the prescription of a licensed nutritionist, so it is important the nutritionist's knowledge about healthy eating and sports nutrition, in order to guide their clientele with regard to this practice. Objective: To evaluate the knowledge of nutrition scholars about healthy eating and sports nutrition. Materials and Methods: This study was carried out with nutrition students enrolled in the private colleges of Montes Claros-MG. To collect data, we used questionnaires that included the sociodemographic, economic profile and life habits. To evaluate the knowledge about healthy eating and sports nutrition, the individuals answered a questionnaire adapted from Zamin and Schimanoski (2010). Results: 189 individuals were evaluated, of which 89.6 were female, 46.1% of the population reported having a very good knowledge about healthy eating, 83.9% knew about sports nutrition and 88.6% sports nutrition in the course of nutrition. Conclusion: There is significant knowledge about healthy eating and sports nutrition among academics, but there are still some shortcomings and doubts regarding information about the subject. In this sense, the importance of the sensitization of nutrition professionals from their graduation to these practices is noted.

Author Biographies

Mariana Gonçalves Silveira, Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil.

Bacharela em Nutrição pela Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

Renata dos Santos Silva, Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil.

Bacharela em Nutrição pela Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

Éryka Jovânia Pereira, Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil. Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Integradas do Norte de Minas (Funorte), Montes Claros-MG, Brasil.

Coordenadora e Docente do Curso de Nutrição do Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Integradas do Norte de Minas - Funorte e Professora do Curso de Nutrição da Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

Ilana Carla Mendes Gonçalves, Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil.

Coordenadora e Docente do Curso de Nutrição da Faculdade de Saúde Ibirutuna - FASI.

Sabrina Gonçalves Silva Pereira, Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.

Diretora da Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI. Docente do Curso de Enfermagem da Faculdade de Saúde - FASI. Mestranda pelo Programa de Pós-Graduação da Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes.

Anna Maly Leão Neves Eduardo, Faculdade ICESP de Brasí­lia (ICESP ), Brasí­lia-DF, Brasil. Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia em Saúde, Universidade de Brasí­lia (UnB), Brasí­lia-DF, Brasil.

Coordenadora do Curso de Farmácia da Faculdade ICESP de Brasí­lia - ICESP. Doutoranda em Ciência e Tecnologia em Saúde pela Universidade de Brasí­lia - UnB.

Ronilson Ferreira Freitas, Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil. Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Integradas do Norte de Minas (Funorte), Montes Claros-MG, Brasil. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.

Doutorando em Ciências da Saúde pela Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes. Docente das Faculdades Integradas do Norte de Minas - Funorte e da Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

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Published
2019-02-15
How to Cite
Silveira, M. G., Silva, R. dos S., Pereira, Éryka J., Gonçalves, I. C. M., Pereira, S. G. S., Eduardo, A. M. L. N., & Freitas, R. F. (2019). Knowledge of academics of nutrition on healthy food and sports nutrition. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 13(78), 227-235. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1346
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Scientific Articles - Original