The influence of physical education training on the expression of food neofobia

  • Francisco das Chagas Araújo Sousa Faculdade de Ciências Médicas, Universidade Estadual do Piauí (UESPI), Piauí, Brasil. Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Francisca Nayane Medeiros Brito Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Fabricio Alves da Silva Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Augusto Cesar Evelin Rodrigues Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Evaldo Hipolito de Oliveira Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina-PI, Brasil.
  • Roseane Mara Cardoso Lima Verde Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Raimundo Nonato Cardoso Miranda Junior Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Francisco Laurindo da Silva Universidade Estadual do Maranhão (UEMA), São Luís-MA, Brasil.
  • Halmisson Darley Santos Siqueira Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Erika Vicencia Monteiro Pessoa Faculdade de Ciências Farmacêuticas (FCF), Universidade de São Paulo (USP), São Paulo-SP, Brasil.
  • Natalia Monteiro Pessoa Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.
  • Denis Romulo Leite Furtado Universidade Estadual do Maranhão (UEMA), São Luís-MA, Brasil.
Keywords: Food neophobia scale, Eating behavior, Students

Abstract

Introduction: Food neophobia is an aversion to consumption or inability to know new foods. This behavior occurs from childhood to adulthood because it is associated with habits, customs and culture being influenced by family and technology, thus modulating the choice of unknown food. Objectives: The purpose of this study was to evaluate the influence of the academic formation in Physical Education in the expression of neophobic eating behavior among university students. Materials and Methods: This was an exploratory, descriptive, cross-sectional, quantitative-based field study involving 105 students of Physical Education and Nutrition. Results and discussions: The majority of participants in the Physical Education course were male and those of Nutrition were female, no interaction was identified between the course the student was taking and the training period, in general, the expression of food neophobia, as measured by the food neophobia scale, was not different among Nutrition and Physical Education students in the two evaluated periods. An isolated effect of the period was found, whether it was a beginning or a conclusion, but no effect was found on the courses. The analyzes showed that the students of Physical Education and Nutrition who were completing the course had higher values in the scale when compared to the participants. Conclusion: It was observed that both the academic training in Physical Education and Nutrition and the acquired knowledge along the course seem to have little influence on the expression of food neophobia.

Author Biography

Francisco das Chagas Araújo Sousa, Faculdade de Ciências Médicas, Universidade Estadual do Piauí (UESPI), Piauí, Brasil. Centro Universitário de Ciências e Tecnologia do Maranhão (UniFacema), Caxias-MA, Brasil.

Professor Adjunto da disciplina de Fisiologia do Curso de Medicina da Faculdade de Ciências Médicas da UESPI.

References

-Ainett, W. S. O.; Costa, V. V. L.; Sá, N. N. B. Fatores associados à insatisfação com a imagem corporal em estudantes de nutrição. Revista Brasileira de Obesidade Nutrição e Emagrecimento, São Paulo. Vol. 11. Num. 62. p. 75-78. 2017. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/487>

-Aquino, J.K.; Pereira, P.; Reis, V. M. C. P. Hábito e consumo alimentar de estudantes do curso de nutrição das faculdades de Montes Claros-Minas Gerais. Rev. Multitexto. Vol. 3. Num. 1. p. 82-88. 2015.

-Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa.ABEP. 2016.

-Batista, A; Neves, C. M. Meireles, J. F. F; Ferreira, M. E. C. Dimensão atitudinal da imagem corporale comportamento alimentar em graduandos de educação física, nutrição e estética da cidade de Juiz de Fora-MG. Rev. Educ. Fís/UEM. Vol. 26. Num. 1. p. 69-77. 2015.

-Busato, M. A.; Pedrolo, C.; Gallina, L. S.; Rosa, L. Ambiente e alimentação saudável: percepções e práticas de estudantes universitários Semina: Ciênc. Biol. Saúde. Vol. 36. Num. 2. p. 75-84. 2015.

-Bracht, C. M.; Piasetzki, C. T. R.; Busnello, M. B.; Berlezi, E. M.; Franz, L. B. B.; Boff, E. T. O. Percepção da autoimagem corporal, estado nutricional e prática de atividade física de universitários do Rio Grande do Sul. O Mundo da Saúde, São Paulo. Vol. 37. Num. 3. p. 343-353. 2013.

-Brown, K.; Wengreen, H.; Dimmick, M.; Eller, K.; Frampton, A.; Heaton, E.; Christensen, N. Improving diets of college students: survey of dietary habits and focus group per-spectives on how to best teach students. J Health Behav & Pub Health. Vol. 1. Num. 1. p. 23-29. 2011.

-Carnerio, M. N. L.; Lima, P. S.; Marinhp, L. M.; Souza, M. A. M. Estado nutricional de estudantes universitários associados aos hábitos alimentares. Rev Soc Bras Clin Med. Vol. 14. Num. 2. p. 84-88. 2016.

-Conselho Federal de Nutrição: CFN. Resolução n° 380/2005. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, estabelecem parâmetros numéricos de referência, por área de atuação, e dá outras providências. Diário Oficial da União. jan, 2006.

-Dovey, T. M.; Aaldridge, V. K.; Dignan, W.; Staples, P. A.; Gibson, E. L.; Halford, J. C. G. Developmental differences in sensory decision making involved in deciding to try a novel fruit. Brit J Health Psychol. Vol. 17. Num. 2. p. 258-272. 2012.

-Driskell, J. A.; Schake, M. C.; Detter, H. A. Using nutrition labeling as a potential tool for changing eating habits of university dining hall patrons. J Am Diet Assoc. Vol. 108. Num. 12. p. 2071-2076. 2008.

-Feitosa, E. P. S.; Dantas, C. A. O.; Andrade Wartha, E. R. S.; Marcellini, P. S.; Mendes Neto, R. S. Hábitos alimentares de estudantes de uma universidade pública no nordeste, Brasil. Alim. Nutr. Vol. 21. Num. 2. p. 225-230. 2010.

-Ferrari, E. P. Percepção da imagem corporal e fatores associados em estudantes de educação física. Dissertação. Universidade Federal de Santa Catarina. Centro de Desporto. Santa Catarina. 2012.

-Ferreira, D. Q. C.; Castro, F. N.; Lopes, F. A. Influência da formação acadêmica em nutrição na expressão da neofobia alimentar. Ciênc. Saúde Coletiva. Vol. 22. Num. 2. p. 339-346. 2017.

-Frank, R.; Claumann, G. S.; Pinto, A. A.; Cordeiro, P. C.; Felden, É. P. G.; Pellegrini, A. Fatores associados à insatisfação com a imagem corporal em acadêmicos de educação física. J Bras Psiquiatr. Vol. 65. Num. 2. p. 161-167. 2016.

-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística -IBGE. Coordenação de Índices de Preços. Pesquisa de orçamentos familiares 2002-2003: análise da disponibilidade domiciliar e estado nutricional no Brasil. Rio de Janeiro. 2014.

-Marcondelli, P.; Costa, T. H. M.; Schmitz, B. A. S. Nível de atividade física e hábitos alimentares de universitários do 3°ao 5°semestres da área da saúde. Rev. Nutr. Campinas. Vol. 21. Num. 1. p. 39-47. 2008.

-Martins, M. P. S. C.; Gomes, A. L. M.; Martins, M. C. C.; Mattos, M. A.; Filho, M. D.S.; Mello, D. B.; Dantas, E. H. M. Consumo alimentar, pressão arterial e controle metabólico em idosos diabéticos hipertensos. Rev Bras Cardiol. Vol. 23. Num. 3. p.162-170. 2010.

-Matias, C. T.; Fiore, E. G. Mudanças no comportamento alimentar de estudantes do curso de nutrição em uma instituição particular de ensino superior. Nutrire: Rev. Soc. Bras. Alim. Vol. 35. Num. 2. p. 53-66. 2010.

-Mauricio, L. K.; Vargas, L. M.; Cantorani, J. R. H. Fatores associados a insatisfação com imagem corporal de estudantes universitários. Coleção Pesquisa em Educação Física. Vol. 14. Num. 2. p. 41-50. 2015.

-Mustonen, S.; Oerleamans, P.; Tuorila, H. Why don’t they like that? And can I do anything about it? The nature and correlates of parents’ attributions and self-efficacy beliefs about preschool children’s food preferences. Appetite. Vol. 66. p. 34-43. 2013.

-Oliveira, M. N.; Sampaio, T. M. T.; Costa, E. A. O. Educação nutricional de pré-escolares -um estudo de caso. Rev Bras Econ Dom, Viçosa. Vol. 25. Num. 1. p. 93-113. 2014.

-Pliner, P.; Hobden, K. Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite. Vol. 19. Num. 2. p. 105-120. 1992.

-Quick, V.; Lipsky, L. M.; Laffel, L. M. B.; Mehta, S. N.; Quninn, H.; Nansel, T. R. Relationships of neophobia and pickiness with dietary variety, dietary quality and diabetes management adherence in youth with type 1 diabetes. Eur J Clin Nutr. Vol. 68. Num. 1. p. 131-136. 2014.

-Rodriguez-Anez, C. R.; Reis, R. S.; Pretroski, E. L. Brazilian version of a lifestyle questionnaire: translation and validation for young adults. Arq Bras Cardiol. Vol. 91. Num. 2. p. 92-98. 2008.

-Seo, S.; Kim. O. Y.; Oh, S.; Yun, N. Influence of informational and experiential familiarity on image oflocal foods. Int J Hosp Manag. Vol. 34. p. 295-308. 2013.

-Siegrist, M.; Hartmann, C.; Keller, C. Antecedents of food neophobia and its association with eating behavior and food choices. Food Qual Prefer. Vol. 30. Num. 2. p. 293-298. 2013.

-Silva, L. V.; Malbergier, A.; Stempliuk, V. A.; Andrade, A. G. Factors associated with drug and alcohol use among university students. Rev Saúde Pública. Vol. 40. Num. 2. p. 280-288. 2006.

-Souza, J. V.; Bastos, T. P. F.; Oliveira, M. F. A. Perfil dos alunos universitários dos cursos de educação física e fisioterapia em relação à alimentação e a atividade física. Rev. Práxis. Vol. 4. Num. 11. p.103-113. 2014.

-Souza, Q. J. O. V.; Rodrigues, A. M. Comportamento de risco para ortorexia nervosa em estudantes de nutrição. J Bras Psiquiatr. Vol. 63. Num. 3. p. 200-204. 2014.

-Ventura, A. K.; Worobey, J. Early influences on the development of food preferences. Curr Biol. Vol. 23. Num. 9. p. 401-408. 2013.

-Viana, V. Psicologia, saúde e nutrição: contributo para o estudo do comportamento alimentar. Anál Psicol. Vol. 20. Num. 4. p. 611-624. 2002.

Published
2019-09-19
How to Cite
Sousa, F. das C. A., Brito, F. N. M., da Silva, F. A., Rodrigues, A. C. E., de Oliveira, E. H., Lima Verde, R. M. C., Miranda Junior, R. N. C., Silva, F. L. da, Siqueira, H. D. S., Pessoa, E. V. M., Pessoa, N. M., & Furtado, D. R. L. (2019). The influence of physical education training on the expression of food neofobia. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 13(81), 820-829. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1449
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)