Nutritional profile of exercise practitioners aiming at hypertrophy and weight loss

  • Nathan Henrique Lang Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.
  • Roseane Leandra da Rosa Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.
Keywords: Food consumption, Body composition, Physical exercise

Abstract

The idealization of a "perfect body" has driven people to increasingly seek ways to achieve it. The practice of physical exercise combined with proper nutrition, is very efficient to achieve this goal. In this context, the present study aimed to evaluate the body composition and dietary intake of bodybuilders aiming at hypertrophy and weight loss in a gym located in Brusque-SC. Forty practitioners of exercise with the objective of hypertrophy and weight loss participated in the research. To check body composition weight, height and skinfolds were measured, and to know the food intake was applied the usual dietary recall of 3 non-consecutive days, including a weekend day. Subsequently, the body composition was evaluated using the Jackson and Pollock 3-ply protocol and BMI. Dietary analysis was performed using the DietBox software and Microsoft Excel® 2016 data tabulation. Regarding the hypertrophy group, an average percentage of fat was classified as excellent, with the majority of eutrophic BMI and insufficient energy intake. Already participants with weight loss had a higher percentage of fat, classified as regular and BMI mostly classified as grade I obesity, the average food intake reached the estimate of the EER, demonstrating that the food intake of this group would not allow a reduction in body fat. With this, one realizes the importance of the presence of the professional nutritionist in the sports field.

Author Biographies

Nathan Henrique Lang, Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.

Curso de Nutrição da Universidade Regional de Blumenau-FURB, Brusque, Santa Catarina, Brasil.

Roseane Leandra da Rosa, Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.

Nutricionista; Doutora em Ciências Farmacêuticas com ênfase na área de Produtos Naturais e Substâncias Bioativas, pela Universidade do Vale do Itajaí­, 2017; Mestre em Ciências Farmacêuticas também pela Universidade do Vale do Itajaí­, 2013; Pós Graduada em Nutrição Clí­nica Funcional e Fitoterapia pela Pontifí­cia Universidade Católica do Paraná, Curitiba, 2011 e graduada pela Universidade do Oeste de Santa Catarina, 2009; Especialização em andamento em Terapias Integrativas e Complementares pelo Instituto IBRATE, 2019. Experiência docente de 2014 a 2018, atuando principalmente em disciplinas relacionadas a nutrição clí­nica, nutrição esportiva, saúde coletiva e metodologia cientí­fica, além da orientação de estágio e trabalhos de conclusão de curso na Graduação em Nutrição e no Curso de Educação Fí­sica. Experiência na gestão, estando a frente da coordenação do Curso de Nutrição da UNIVALI de 2015 a 2018; Atualmente docente do Curso de Nutrição da Faculdade Metropolitana de Blumenau e da Fundação Universidade Regional de Blumenau (FURB) e Coordenadora do Curso de Nutrição do Centro Universitário Leonardo da Vinci, Santa-Catarina.

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Published
2021-05-19
How to Cite
Lang, N. H., & Rosa, R. L. da. (2021). Nutritional profile of exercise practitioners aiming at hypertrophy and weight loss. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 13(83), 1090-1099. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1529
Section
Scientific Articles - Original