Nutritional Profile of Jiu-Jitsu Athletes

  • Israel da Luz Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.
  • Roseane Leandra da Rosa Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.
Keywords: Food intake, Jiu-Jitsu, Anthropometry, Fighting athletes

Abstract

Jiu-jitsu is a popular sport in Brazil, being a predominantly aerobic sport with moderate activation of the glycolytic system due to physiological responses, such as blood lactate concentrations and the temporal structure of fights. The aim of this study was to evaluate the nutritional profile of jiu-jitsu fighters, to verify if they have a diet that provides the necessary nutrients to reach their goals. It is a cross-sectional, descriptive research of quantitative analysis. The participants were Jiu-Jitsu fighters from a Blumenau-SC martial arts academy. Food intake data were collected from the 24-hour 3-day food register. For body composition, data such as weight, height and skinfold thickness were collected. Food survey data were analyzed using Dietsmart software and body composition assessment verified using the BMI and Jackson, Pollock (1978) 3-fold protocol. The athletes had an average BMI of 24.80 kg / m² and a fat percentage of 8.44%, representing an adequate body composition. Regarding food intake, an average intake of 2271 kcal / day was identified, which is 63.17% lower than the recommended. Regarding macronutrient intake, an average carbohydrate intake of 3.13 g / kg, protein 1.62 g / kg and lipids of 1.13 g / kg weight / day were observed. As for micronutrient consumption, the intake of vitamin C, calcium and magnesium was insufficient. The anthropometric profile of the athletes is in excellent condition, but the food consumption needs to be reformulated, considering the insufficient consumption of kcal, macro, and micronutrients.

Author Biographies

Israel da Luz, Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.

Curso de Nutrição da Universidade Regional de Blumenau-FURB, Gaspar, Santa Catarina, Brasil.

Roseane Leandra da Rosa, Universidade Regional de Blumenau (FURB), Blumenau-SC, Brasil.

Nutricionista; Doutora em Ciências Farmacêuticas com ênfase na área de Produtos Naturais e Substâncias Bioativas, pela Universidade do Vale do Itajaí­, 2017; Mestre em Ciências Farmacêuticas também pela Universidade do Vale do Itajaí­, 2013; Pós Graduada em Nutrição Clí­nica Funcional e Fitoterapia pela Pontifí­cia Universidade Católica do Paraná, Curitiba, 2011; graduada pela Universidade do Oeste de Santa Catarina, 2009; Especialização em andamento em Terapias Integrativas e Complementares pelo Instituto IBRATE, 2019; Experiência docente de 2014 a 2018, atuando principalmente em disciplinas relacionadas a nutrição clí­nica, nutrição esportiva, saúde coletiva e metodologia cientí­fica, além da orientação de estágio e trabalhos de conclusão de curso na Graduação em Nutrição e no Curso de Educação Fí­sica. Experiência na gestão, estando a frente da coordenação do Curso de Nutrição da UNIVALI de 2015 a 2018; Atualmente docente do Curso de Nutrição da Faculdade Metropolitana de Blumenau e da Fundação Universidade Regional de Blumenau (FURB) e Coordenadora do Curso de Nutrição do Centro Universitário Leonardo da Vinci, Santa-Catarina.

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Published
2021-05-19
How to Cite
Luz, I. da, & Rosa, R. L. da. (2021). Nutritional Profile of Jiu-Jitsu Athletes. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 13(83), 1100-1109. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1530
Section
Scientific Articles - Original