Food quality index of academy physical activity practices

  • Renata Rodrigues Araújo Universidade Paulista-UNIP, Brasília-DF, Brasil.
  • Renata Costa Fortes Universidade Paulista-UNIP, Brasília-DF, Brasil.
Keywords: Food, Nutrition, Physical Activity, Gym., Bodybuilding

Abstract

Introduction: Food has a direct relationship in the prevention and treatment of diseases, as well as in the practice of physical activities, which improves capacity and performance during training. Objective: The objective of this study was to analyze the food quality index of physical activity practitioners in the gym. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study conducted at a bodybuilding academy in the Federal District from September to October 2019. Fifty students of both sexes were evaluated. A questionnaire with 5 questions about the importance of healthy eating associated with physical activity and a 24-hour record was applied. Results and Discussion: According to IASad 14 (28%) has poor quality diet, 17 (34%) needs improvement and 19 (38%) good quality diet. Conclusion: It can be concluded that, according to the research, the dietary index of the physical activity practitioners is adequate. Since the quality of the diet is adequate, the expected results will be imminent.

References

-Both, M.; Franz, L.B.B.; Busnello, M. B. Índice de Qualidade da Dieta de Frequentadores de Academia. Revista Contexto & Saúde. Vol. 12. Num. 23. p. 2-8. 2012.

-Conceição, S.I.O.; Oliveira, B.R.; Rizzin, M.; Silva, A.A.M. Índice de Alimentação Saudável: adaptação para crianças de 1 a 2 anos. Scielo: Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 23. Num 12. p. 4095-4106. 2018.

-Costa, D.; Reis, B.Z.; Vieira, D.A.S.; Costa, J.O.; Teixeira, P.D.S.; Raposo, O.F.F.; Lima, F.E.L.; Mendes, R.S. Índice de Qualidade da Dieta de Mulheres Usuárias de um Programa de Atividade Física Regular ‘Academia da Cidade’, Aracajú-SE. Revista Nutri. Vol. 25. Num. 6. p. 731-741. 2012.

-Felippe, F.; Balestrin, L.; Silva, F.M.; Schneider, A.P. Qualidade da Dieta de Indivíduos Expostos e não Expostos a um Programa de Reeducação Alimentar. Rev. Nutr. Vol. 24. Num. 6. p. 833-844. 2011.

-Mota, J.F.; Rinaldi, A.E.M.; Pereira, A.F.; Maestá, N.; Scarpin, M.M.; Burini, R.C. Adaptação do Índice de Alimentação Saudável ao Guia Alimentar da População Brasileira. Rev. Nutr. Vol. 21. Num. 5. p. 545-552. 2008.

-Pereira, J.M.O.; Cabral, P. Avaliação dos Conhecimentos Básicos sobre Nutrição de Praticantes de Musculação em uma Academia da Cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num. 1. p. 40-47. 2007.

-Philippi, S.T. Redesenho da Pirâmide Alimentar Brasileira para uma Alimentação Saudável, 2013. Boletim Técnico IFTM. Uberaba-MG. Vol. 2. Num. 3. p.10-15. 2016.

-Santos, R.D.; Gagliardi, A.C.M.; Xavier, H.T. Magnoni, C.D.; Cassani, R.; Lottenberg, A.M.P.; Filho, A.C. I Diretriz sobre o Consumo de Gorduras e Saúde Cardiovascular. Arq. Bras. Cardiol. Vol. 100. Num. 1. p. 1-40. 2013.

-Volp, A.C.P.; Alfenas, R.C.G.; Costa, N.M.B.; Minim, V.P.R.; Stringueta, P.C.; Bressan, J. Índices Dietéticos para Avaliação da Qualidade de Dietas. Rev. Nutr. Vol. 23. Num. 3. p. 281-295. 2010.

Published
2023-12-28
How to Cite
Araújo, R. R., & Fortes, R. C. (2023). Food quality index of academy physical activity practices. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 17(106), 544-550. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1584
Section
Scientific Articles - Original