Evaluation of the diet of the academics of the physical education course

  • Aní­sio Tavares Cordeiro Neto Nutricionista pela Faculdade Nobre de Feira de Santana, Feira de Santana, Bahia, Brasil.
  • Danila Santana da Silva Nutricionista pela Faculdade Nobre de Feira de Santana, Feira de Santana, Bahia, Brasil.
  • Mariza Mascarenhas Cordeiro Acadêmica de Odontologia da Universidade Estadual de Feira de Santana, Feira de Santana, Bahia, Brasil.
  • Roberta Barone Leite Nutricionista graduada pela Universidade Federal da Bahia-UFBA, Mestre em Medicina e Saúde-UFBA; Professora/Coordenadora do curso de Nutrição da Faculdade Nobre de Feira de Santana, Bahia, Brasil.
  • Mona Lisa Cordeiro Asselta da Silva Doutorando em Saúde Coletiva-UEFS; Docente do Grupo Nobre (FAN e UNEF), Feira de Santana, Bahia, Brasil.
Keywords: Sports nutrition, Physical education, Food

Abstract

An individual's diet is related to their health and their degree of clarification. Young people, in search of a better physical shape, try to practice different physical activities and, to maximize results, some acquire an improper diet, with a specific diet without the proper guidance of the nutritionist. This work aims to outline the dietary profile of Physical Education students, to understand students' knowledge about nutritional practices. For this, a cross-sectional epidemiological study was conducted with students from the first to the eighth semester of the Physical Education course at a college in Feira de Santana, Bahia, in 2019. As a result, a high prevalence of habits was identified inadequate food, with the percentage of dieters with low nutritional monitoring. Another worrying finding was the number of respondents stating that graduation in Physical Education gave them the competence to prescribe diets. It was observed, through food consumption, that the interviewees have a diet composed of basic foods, based on rice and beans. The low consumption of fruits and vegetables is emphasized, a premise found by the percentage in the responses of respondents in the survey. Thus, it is inferred that physical educators must understand the limits of their performance, recognizing the multidisciplinary in body care, using the nutritionist for a correct management of sports nutrition.

References

Bosi, M. L. M.; Luiz, R. R.; Uchimura, K. Y.; Oliveira, F. P.Comportamento alimentar e imagem corporal entre estudantes de educação física. J. bras. psiquiatr. Rio de Janeiro. Vol. 57. Num. 1. 2008. p. 28-33. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/jbpsiq/v57n1/v57n1a06.pdf.

Conselho Federal de Nutrição-CFN. 2005. Disponível em: http://www.cfn.org.br.

Felippe, F.; Balestrin, L.; Silva, F. M.; Schneider, A. P. Qualidade da dieta de indivíduos expostos e não expostos a um programa de reeducação alimentar. Rev. Nutr. Campinas. Vol. 24. Num. 6. 2011.p. 833-844. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/rn/v24n6/03v24n6.pdf.

Maciel, E. S.; Sonati, J. G.; Modeneze, D. M.; Vasconcelos, J. S.; Vilarta, R. Consumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física em comunidade universitária brasileira. Rev. Nutr. Campinas. Vol. 25. Num 6. 2012. p. 708-716. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/rn/v25n6/03.pdf.

Menon, D.; Schaurich, J. S. Consumo de proteína por praticantes de musculação que objetivam hipertrofia muscular. Rev. Bras. Med. Esportiva. Vol. 18. Num. 1. 2012. p. 9-11. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/rbme/v18n1/01.pdf.

Morais, V. D.; Gomes, W. O.; Brito, F. C. R.; Mendes, A. L. R. F.; Santos, A. A. Q. A.; Silva, F.R. Caracterização do consumo alimentar de praticantes de exercício físico esporádico. Motricidade. Fortaleza. Vol. 14. Num. 1. 2018. p. 139-142. Disponível em: http://www.scielo.mec.pt/pdf/mot/v14n1/v14n1a18.pdf.

Nascimento, M. V. S.; Raposo, O. F.F.; Brito, C. J.; Mendes Netto, R. S. Conhecimento em nutrição de instrutores de musculação do município de Aracaju-SE. Rev. Bras. Ciênc. Esporte. Vol. 35. Num.4. 2013. p. 1052-1062. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/rbce/v35n4/16.pdf.

Oliveira, D. G.; Almas, S. P.; Duarte, L. C.; Dutra, S. C. P.; Souza, R. M. O.; Nunes, R. M.; Nemer, A. S.A. Consumo de álcool por frequentadores de academia de ginástica. J Bras Psiquiatr. Vol. 63. Num. 2. 2014. p. 127-132. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/jbpsiq/v63n2/0047-2085-jbpsiq-63-2-0127.pdf.

Schneider, L.; Bennemann, G. D.; Ballard, C. R.; Trindade, M. C. C. Avaliação de conhecimento em nutrição e de hábitos alimentares por profissionais educadores físicos no município de Guarapuava-Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Num. 43. 2014. p. 65-73. Disponível em: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/430/402.

Talon, L. C. C.; Oliveira E. P. Avaliação do consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias de Botucatu-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Num. 38. 2013. p.108-117. Disponível em: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/376/367.

Viana, V.; Santos, P. L.; Guimaraes, M. J. Comportamento e hábitos alimentares em crianças e jovens: Uma revisão da literatura. Psic., Saúde & Doenças. Lisboa. Vol. 9. Num. 2. 2008. p. 209-231. Disponível em: http://www.scielo.mec.pt/pdf/psd/v9n2/v9n2a03.pdf.

Published
2021-05-20
How to Cite
Cordeiro Neto, A. T., Silva , D. S. da, Cordeiro, M. M., Leite, R. B., & Silva, M. L. C. A. da. (2021). Evaluation of the diet of the academics of the physical education course. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 14(85), 163-172. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1629
Section
Scientific Articles - Original