Evaluation of basic knowledge about nutrition and food habits between academy physical exercises

  • Eduarda Amazonas Universidade do Oeste de Santa Catarina, Campus Videira, Santa Catarina, Brasil.
  • Marceli Pitt Coser Universidade do Oeste de Santa Catarina, Campus Videira, Santa Catarina, Brasil.
Keywords: Food consumption, Eating practices, Food supplementation

Abstract

The results from physical exercise depend on the practitioners' food consumption, and a balanced and adequate diet can bring several benefits and lasting results. However, the told information regardless this subject are not always reliable sources. The aim of this report was to evaluate the basic knowledge about nutrition and food habits among practitioners of physical exercise in health clubs. It was a transverse research, qualitative with data collect, carried out in two health clubs, applied to sixty adults, from both genders' practitioners of physical exercise in either one of the health club shifts, who were in the data collection days and accepted to be part of the research and signed the free and informed consent form (FICF). Evaluating the basic knowledge general index about food and nutrition, it was obtained an average of 30.78% of total right answers, 20.55% of partial right answers and 48.67% of wrong answers, among the evaluated questions. These study data are worrying regarding the wrong knowledge about basic nutrition, besides an unsatisfactory basic knowledge. There is a perception distortion of what is a balanced diet, and this can be really harmful to that population's health. It is reinforced the importance that adequate orientations are repassed to the practitioners of physical exercise since mostly the information was from the internet and social media, or from nonqualified professionals.

Author Biography

Marceli Pitt Coser, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Campus Videira, Santa Catarina, Brasil.

Nutricionista, graduada em Nutrição pela UNOESC - Videira; Pós graduada em Nutrição Clí­nica Funcional e Fitoterapia pela PUCPR; Mestranda em Ciência e Biotecnologia pela UNOESC - Videira; Possui Tí­tulo de Especialista em Fitoterapia pela ASBRAN; Atualmente é Nutricionista Responsável Técnica pelo setor de dietoterapia no Hospital São Lucas Ltda (Tangará - SC); Atua como Nutricionista Clí­nica em Consultório Particular, na cidade de Videira - SC; Docente de graduação na UNOESC (Universidade do Oeste de Santa Catarina - Campus Videira); Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Emagrecimento, Alimentação Funcional, Modulação Nutricional em Pacientes Sadios e Enfermos; Atua principalmente nos seguintes temas: Avaliação Nutricional, Reeducação Alimentar, Nutrição Funcional e Fitoterapia, e Alimentação nas desordens do Sistema Gastrointestinal.

References

Adam, B.O.; Fanelli, C.; Souza, E.S.; Stulbach, T.E.; Monomi, P.Y. Conhecimento nutricional de praticantes de musculação de uma academia da cidade de São Paulo. Associação Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.2. Num. 2. 2013. p. 24-36.

Almeida, C.; Radke, T.L.; Liberali, L.; Navarro, F. Avaliação do conhecimento sobre nutrição esportiva, uso e indicação de suplementos alimentares por educadores físicos nas academias de Passo Fundo-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Num. 15. 2009. p. 232-240.

Barbosa, L.B.; Vasconcelos, S.M.L.; Correia, L.O.S.; Ferreira, R.C. Estudos de avaliação do conhecimento nutricional de adultos: uma revisão sistemática. Revista Ciência e Saúde Coletiva. Vol.1. Num. 2. 2016. p. 449-462.

Bassit, R.A.; Malverdi, M.A. Avaliação nutricional de triatletas. Revista Paulista de Educação Física. Vol. 12. Num.1. 1998. p. 42-53.

Bueclher, L.O.; Rossi. L. Aplicação da escala de conhecimento nutricional em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 5. Num. 27. 2011. p. 236-242.

Brasil. Lei no8.234, de 17 de setembro de 1991. Regulamenta a profissão de Nutricionista e determina outras providências. Diário Oficial da União, Brasilia-DF.1991.

Castro, E.M.G.; Dáttilo, M.; Lopes, L.C. Avaliação do conhecimento nutricional de mulheres fisicamente ativas e sua associação com o estado nutricional. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol. 32. Num. 1. 2010. p. 161-172.

Costa, W.S. A avaliação do estado nutricional e hábitos alimentares de alunos praticantes de atividade física de uma academia do município de São Bento do UNA-PE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 36. 2013. p. 464-469.

Godois, A.M.; Leite, C.F.P.; Ravagnani, C.F.P.Questionários de frequência alimentar: considerações para o esporte. Revista Brasileira de Nutrição esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 66. 2017. p. 777-787.

Lopes, F.G.; Mendes, L.L.; Binati, M.L.; Oliveira, N.P.; Percegoni, N. Conhecimento sobre nutrição e consumo de suplementos em academias de ginástica de Juiz de Fora, Brasil. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 21. Num. 6. 2015. p. 451-456.

Marques, F.N.; Marques, A.C.; Fanti, Y.O.; Moura, F.A. Consumo alimentar e conhecimento nutricional de praticantes de musculação do município de Itaqui-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 52. 2015. p. 288-297.

Moreira, F.P.; Rodrigues, K.L. Conhecimento nutricional e suplementação alimentar por praticantes de exercícios físicos. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 20. Num. 5. 2014. p. 370-373.

Otten, J.J.; Hellwig, J.P.; Meyers, L.D. Dietary Reference Intares. Institute of Medicine. 2002. p. 69-144.

Paes, S.R. Conhecimento nutricional dos praticantes de musculação da secretaria de estado de esporte do Distrito Federal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.6. Num. 32. 2012. p. 105-111.

Paschoal, V.; Naves, A. Tratado de Nutrição Esportiva Funcional. 1ªedição. São Paulo.Roca.2014.

Pereira, J.M.O.; Cabral, P. Avaliação dos conhecimentos básicos sobre nutrição de praticantes de musculação em uma academia da cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num.1. 2007. p.40-47.

Rêgo, J.T.P.; Silva, T.A.L.; Medeiros, R.M.V.; Barbosa, R.R.; Medeiros, J.A.; Dantas, P.M.S.; Miranda, H.F. Conhecimento nutricional e estado antropométrico de atletas universitários. Revista Brasileira de Medicina Esportiva. São Paulo. Vol. 21. Num. 6. 2015. p. 447-450.

Reis, C.; Mello, N.A.; Confortin, F.G. Conhecimento nutricional de usuários e não usuários de suplementos alimentares em academias de uma cidade do Oeste de Santa Catarina. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 34. 2012. p. 250-260.

Souza, L.V.; Ornellas, F.H. Avaliação do conhecimento nutricional de indivíduos eutróficos, sobrepeso e obesos e sua associação com o estado nutricional. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 5. Num. 26. 2011. p. 40-47.

Published
2021-05-20
How to Cite
Amazonas, E., & Coser, M. P. (2021). Evaluation of basic knowledge about nutrition and food habits between academy physical exercises. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 14(85), 172-183. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1632
Section
Scientific Articles - Original