Consumption of food supplements for practitioners in fitness academy
Abstract
The consumption of dietary supplements has been growing within the fitness centers in Brazil, especially among bodybuilders. Despite the increasing use of food supplements, the effects, risks, and benefits of these substances are still controversial in the scientific community. In this context, the objective of this study was to evaluate the consumption of dietary supplements among body body builders. We conducted a cross-sectional study with adults of both genders, aged 19-40 years body builders a gym in the city of Barbacena-MG. The consumption of dietary supplements was evaluated by using a questionnaire composed of 13 questions. In the data analysis, descriptive and inferential statistics were used. Of the 41 participants, 41.5% reported consuming some food supplement, which 70.6% were men and 29.4% women. Of the users of dietary supplements, 58.8% reported regular consumption, with only 29.4% receiving guidance from nutritionists and 5.9% from doctors. Supplements consisting of proteins and aminoacids were the most consumed (59%), with 11.8% using only this type of supplement and 47.2% associated with one or more supplements (47.2%). The main objective reported for consumption was the gain of muscle mass and strength (53%), considering both this objective alone (23.5%) and in association with other objectives (29.5%). Most sportspeople (58.8%) believe they have reached their goal with the consumption of supplements. The results showed the need for greater clarification of the study participants as the indiscriminate use of dietary supplements and on professionals who are qualified to indicate and prescribe these substances.
References
Araújo Junior, J.A.; Rogero, M.M.; Tirapegui, J. Proteínas e exercício físico. IN Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. Barueri. Manole. 2010.
Arruda, D.P.; Assumpção, C.O.; Urtado, C.B.; Dorta, L.N.O.; Rosa, M.R.R.; Zabaglia, R.; Souza, T.M.F. Relação entre treinamento de força e redução do peso corporal. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. São Paulo. Vol. 4. Num. 24. 2010. p. 605-609.
Bertulucci, K.N.B.; Schembri, T.; Pinheiro, A.M.M.; Navarro, A.C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias de ginástica em São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 20. 2010. p. 165-172.
Dias, R.M.R.; Cyrino, E.S.; Salvador, E.P.; Nakamura, F.Y.; Pina, F.L.C.; Oliveira, A.R. Impacto de oito semanas de treinamento com pesos sobre a força muscular de homens e mulheres. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 11. Num. 4. 2005. p. 224-228.
Fontana, K.E.; Valdes H.; Baldissera, V. Glutamina como suplemento ergogênico. Revista Brasileira Ciência e Movimento. Vol. 11. Num. 3. 2003. p. 91-96.
Fortes, L.S.; Amaral, A.C.S.; Almeida, S.S.; Ferreira, M.E.C. Internalização do Ideal de Magreza e Insatisfação com a Imagem Corporal em meninas adolescentes. Psicologia. Vol. 44. Num. 3. 2013. p. 432-438.
Freitas,S.; Gorenstein, C.; Appolinario, J.C. Instrumentos para a avaliação dos transtornos alimentares. Revista Brasileira de Psiquiatria. Vol. 24. Num. 3. 2002. p. 34-38.
Goston, J.L.; Correia, M.I.T.D. Prevalência do uso de suplementos nutricionais entre praticantes de atividade física em academias de Belo Horizonte: fatores associados. Dissertação de mestrado. UFMG. Belo Horizonte. 2008.
Karkle, M.B. Uso de suplemento alimentar por praticantes de musculação e sua visão sobre o profissional nutricionista na área de nutrição esportiva em uma academia no município de Braço do Norte-SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 53. 2015. p. 447-453.
Lacerda, F.M.M.; Carvalho, W.R.G.; Hortegal, E.V.; Cabral, N.A.L.; Veloso, H.J.F. Factors associated with dietary supplement use by people who exercise at gyms. Revista de Saúde Pública. Vol. 49. Num. 63. 2015. p. 1-9.
Lopes, F.G.; Mendes, L.L.; Binoti, M.L.; Oliveira, N.P.; Percegoni, N. Conhecimento sobre nutrição e consumo de suplementos em academias de ginástica de Juiz de Fora, Brasil. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 21. Num. 6. 2015. p. 451-456.
Medeiros, A.D.; Daronco, L.S.E.; Balsan, L.A.G. Uso de suplementos por praticantes de musculação em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 80.2019. p. 601-608.
Neves, D.R.; Martins, E.A.; Souza, M.V.C; Silva Júnior, A.J. Efeitos do treinamento de força sobre o índice de percentual de gordura corporal em adultos. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 9. Num. 52. 2015. p. 135-41.
Nogueira, F.R.S.; Brito, A.F.; Vieira, T.I.; Oliveira, C.V.C.; Gouveia, R.L.B. Prevalência de uso de recursos ergogênicos em praticantes de musculação na cidade de João Pessoa, Paraíba. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol. 37. Num. 1. 2015. p. 56-64.
Nunes, F.B.; Sousa, E.N. Efeito de 12 sessões de treinamento resistido na composição corporal: um estudo de caso. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. São Paulo. Vol. 8. Num. 49. 2014. p. 674-679.
Paes, S.R. Conhecimento nutricional dos praticantes de musculação da Secretaria de Estado de Esporte do Distrito Federal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo.Vol.6. Num. 32. 2012. p. 105-111.
Pereira, R.F.; Lajolo, F.M.; Hirschbruch, M.D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginástica em São Paulo. Revista de Nutrição. Vol. 16. Num. 3. 2003. p. 265-72.
Pontes, M.C.F. Uso de suplementos alimentares por praticantes de musculação em academias de João Pessoa-PB. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Num. 37. 2013. p. 19-27.
Queiroz, S.F.; Silva, H.C.; Bezerra, H.P.O.; Freitas, L.K.P.; Costa, H.A.; Oliveira, J.A.M.; Andrade, M.L.L. Utilização de suplemento alimentar por usuários de academias de ginástica do município de Pau dos Ferros-RN. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Num. 17. 2009. p. 468-477.
Sehnem, R.C.; Soares, B.M. Avaliação nutricional de praticantes de musculação em academias de municípios do Centro-Sul do Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 51. 2015. p. 206-214.
Silva, R.K.; Ferreira Junior, D.A.; Neves, A.S. Consumo de ergogênicos nutricionais por praticantes de musculação de diversas academias de ginástica de Resende-RJ. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 36. 2012. p.470-476.
Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Diretriz Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 9. Num. 2. 2003. p. 43-56.
Souza, R.; Ceni, G.C. Uso de suplementos alimentares e autopercepção corporal de praticantes de musculação em academias de Palmeira das Missões-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Num. 43. 2014. p. 20-9.
Terada, L.C.; Godoi, M.R.; Silva, T.C.V.; Monteiro, T.L. Efeitos metabólicos da suplementação do whey protein em praticantes de exercícios com pesos. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Num. 16. 2009. p. 295-304.
Theodoro, H.; Ricalde, S.R.; Amaro, F.S. Avaliação nutricional e autopercepção corporal de praticantes de musculação em academias de Caxias do Sul-RS. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 4. 2009. p. 291-294.
Uchoa, F.N.M.; Teixeira, A.; Rocha, M.T.L.; Daniele, T.M.C.; Palomares, E.M.G. Avaliação do consumo de suplementos alimentares em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 54. 2015. p. 572-577.
Wagner, M. Avaliação do uso de suplementos nutricionais e outros recursos ergogênicos por praticantes de musculação em academias de um bairro de Florianópolis-SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 5. Num. 26. 2011. p. 130-134.
Copyright (c) 2021 RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).