Alimentary supplements consumption by exercise practitioners in Potim –SP

  • Shirlei Cristiane Rodrigues Alves Programa de Pós - Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Nutrição Esportiva
  • Francisco Navarro Programa de Pós - Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Nutrição Esportiva. Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em Fisiologia do Exercí­cio
Keywords: Food suplements, Practitioners physical exercise, Gyms

Abstract

We can clearly see the consumption of nutritional supplements for physically active in the academies. The objective of this study verify the consumption of nutritional supplements in-exercising in gyms bodybuilding Potim -SP. This is a descriptive survey, the sample of 30 users of nutritional supplements, aged between 15 and 35 years, 87% male and 13% female. Supplement use was determined by applying a questionnaire on exercise, supplements most used, purpose of use, who stated. The weekly exercise time was 3 hours in 33%, 73% practiced physical activity over 1 year, 63% aims to increase and define muscle, being the most widely practiced fitness in 77% of respondents. The supplements were the most consumed Whey Protein, Creatine, Albumin, Amino Acids, Mass calorie, Maltodextrin, thermogenic, most people do use it daily. The main goal with the supplement was increased muscle mass and definition, and all are satisfied with their use. The indication of the supplement was 53% for physical education teachers. The cost of supplements has been reported mostly from R $ 51.00 R $ 71.00 (30%, n = 9). The results are similar to those found in literature. One can conclude from this study is that increasing the intake of supplements without proper control, since its use has not been indicated by experts, showing the need for more studies about supplements and their effects to increase the level of information about these and ensure safety in its use.

References

-Araújo, A.C.M.; Soares, Y.N.G. Perfil de Utilização de Repositores Protéicos nas Academias de Belém-Pará. Revista de Nutrição, Vol. 12. Num. 1. Campinas. 1999.

-Araújo, L.R.; Andreolo, J.; Silva, M.S. Utilização de Suplemento Alimentar e Anabolizante por Praticantes de Musculação nas Academias de Goiânia–GO. Revista Brasileira Ciência e Movimento. Brasília. Vol. 10. Num. 3. 2002. p.13-18.

-Bacurau, R.F. Nutrição e Suplementação Esportiva. São Paulo. 6ª ed. Phorte, 2009.

-Carvalho, P.B.; Araújo, V.M.C. Rotulagem de Suplementos Vitamínicos e Minerais uma Revisão de Normas Federais. Revista Ciência e Saúde Coletiva. Vol. 13. Rio de Janeiro, Abril.2008.

-Domingues, S.F.; Marins, J.C.B. Utilização de Recursos Ergogênicos e Suplementos Alimentares por Praticantes de Musculação em Belo Horizonte –MG. Fitness Performance. 2007. p. 218-226.

-Pereira, R. F.; Lajolo, F.M.; Hirschbruch, M. D. Consumo de Suplementos por Alunos de Academias de Ginástica em São Paulo. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 16. Num. 3. 2003.

-Santos, M.A.A.; Santos, R.P. Uso de Suplementos Alimentares como Forma de Melhorar a Performance nos Programas de Atividade Física em Academias de Ginástica. Revista Paulista de Educação Física. São Paulo. 20ª edição. 2002. p. 174-185.

-Shneider, C.; Machado, C.; Laska, S.M.; Liberali, R. Consumo de Suplementos Nutricionais por Praticantes de Exercício Físico em Academias de Musculação de Balneário Camboriú –SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 2. Num. 11. 2008. p. 307-322.

-Talbott, S.M.; Hughes, K.; tradução Azevedo, M. F. Suplementos Dietéticos: Guia Profissionais de Saúde para. Rio de Janeiro. Guanabara, 2008.

-Theodoro, H.;e Colaboradores. Avaliação Nutricional e Auto-percepção Corporal de Praticantes de Musculação em Academias de Caxias do Sul.RS. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 4. Niterói, 2009.

Published
2012-01-13
How to Cite
Alves, S. C. R., & Navarro, F. (2012). Alimentary supplements consumption by exercise practitioners in Potim –SP. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 4(20). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/174
Section
Scientific Articles - Original