Benefits of diet and resistive exercise in reducing hypertension

  • Alena Fernandes Sant'ana Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva
  • Aline Romera de Oliveira Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva
  • Bruno Estevão Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva
  • Talita Ajeje Andrade Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva
  • Antonio Coppi Navarro Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva
Keywords: Arterial hypertension, Resistance exercise, Pos-exercise arterial hypotension, Blood pressure

Abstract

Hypertension (HBP) is a multifactorial clinical condition and is recognized as one of the most important risk factors for the development of stroke and myocardial infarction. The reference values are considered normal BP ≤ 120mmHg for systolic blood pressure (SBP) and ≤ 80 mmHg for diastolic blood pressure (DBP), and values ≥ 140 mmHg (SBP) and / or ≥ 90 mmHg (DBP) are considered to have hypertension. Physical inactivity and dietary factors are factors that may be associated with elevated pressure artery. Several studies have indicated that exercise with weights can cause significant changes in blood pressure.To assess the benefits of resistance exercise and diet in lowering blood pressure, through a literature review. Numerous studies have demonstrated beneficial effect of exercise on blood pressure. Since the systemic blood pressure an entity with high prevalence and high morbidity and mortality in the population, exercise and nutrition plays an important role as a non-medicated to control or as an adjunct to pharmacological treatment.

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Published
2012-01-13
How to Cite
Sant’ana, A. F., Oliveira, A. R. de, Estevão, B., Andrade, T. A., & Navarro, A. C. (2012). Benefits of diet and resistive exercise in reducing hypertension. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 4(20). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/175
Section
Scientific Articles - Original