Food behavior and weight gain in young adults

  • Rafaella Maria Monteiro Sampaio Nutricionista, Doutora em Saúde Coletiva (UECE); Docente do Curso de Nutrição da Universidade de Fortaleza (UNIFOR); Centro Universitário Estácio do Ceará (ESTÁCIO), Ceará, Brasil.
  • Brenda Carollyne Rodrigues Fernandes Nutricionista, Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Estácio do Ceará (ESTÁCIO), Ceará, Brasil.
  • Jéssica Cybele Ferreira Monteiro Nutricionista, Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Estácio do Ceará (ESTÁCIO), Ceará, Brasil.
  • Fernando César Rodrigues Brito Nutricionista, Doutor em Biotecnologia em Saúde (RENORBIO); Docente do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), Rio Grande do Norte, Brasil.
Keywords: Nutrition, Eating behavior, Physical activity

Abstract

To examine the relationship between behavioral variables Cognitive restriction (CR), Emotional Feeding (AE) and Eating Disorder (AD) with the body mass index in adults practicing physical activity. Participated in the study 100 people, duly enrolled in the gym where the research was performed, with both sexes and age between 19 and 59 years. The Three Factor Eating Questionnaire reduced version of 21 items (TFEQ-R21) was applied, where three dimensions of eating behavior are evaluated: Cognitive Restriction, Emotional Feeding, and Emotional Discontent. Anthropometric data and information on sex and age were also collected to characterize the sample. According to the results, the individuals presented the average age of 30 years and average BMI 26.9 kg / m2, being classified as overweight. Regarding the dimensions of eating behavior, the highest correlation was between the AE and DA variables, with a low CR correlation. Regarding BMI, there was no statistically significant correlation with the variables, but there was a greater relation with the AD variable. There was also a predominance of the AE and DA variables in the BMI of overweight and obesity. The results suggest that practitioners with BMI starting with overweight present correspondence with emotional variables, but because the other results have low correlations, new research is necessary. Studies such as this contribute to the identification and reduction of behaviors that can be considered risky in emotional health and may negatively affect nutritional health.

References

Abrantes, M.M.; Lamounier, J.A.; Colosimo, E.A. Prevalência de sobrepeso e obesidade nas regiões nordeste e sudeste do Brasil. Rev Assoc Med Bras.Vol.49. Núm.2. p.162-9.2008.

Araújo, S.E.B.; Cavagnari, M.A.V.; Vieira, D.G. Perfil nutricional e consumo alimentar de pacientes praticantes de atividade física atendidos por uma clínica escola de Nutrição. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 13. Núm. 78. p.317-328. 2019.

Brasil. Ministério da Saúde. Estratégias para o cuidado da pessoa com doença crônica: obesidade. Brasília-DF. Cadernos de Atenção Básica. Núm. 38. 2014.

Catão, L.G.; Tavares, R.L. Técnicas da Nutrição Comportamental no Tratamento dos Transtornos Alimentares. Revista Campo do Saber. Vol. 3. Núm. 1. p.447-501. 2017.

Coqueiro, R.; Petroski, E.; Pelegrini, A A. Insatisfação com a imagem corporal: avaliação comparativa da associação com estado nutricional em universitários. Revista de Psiquiatria do Rio Grande do Sul. Vol. 30. Núm.1. p.31-38. 2018.

First, M.B.; Ross, R. American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Washington 4th ed. text rev. 2000.

Gaspar, I.A. Avaliação da Confiabilidade de uma pesquisa utilizando o coeficiente Alfa de Cronbach. Simpósio de Engenharia de Produção. Universidade Federal de Goiás. Agosto. 2019.

Luz, F.Q.; Oliveira, M.S. Terapia cognitivos-comportamental da obesidade. Aletheia. Vol. 40. p.159-173. 2013.

Natacci, L.C.; Ferreira Junior, M. The three factor eating questionnaire-R21: translation and administration to Brazilian women. Revista de Nutrição. Vol. 24. Núm. 3. p.383-394. 2011.

Provencher, V.; Drapeau, V.; Tremblay. Eating behaviours, dietary profile and body composition according to dieting history in men and women of the Quebec Family Study. British Journal of Nutrition. Vol. 91. Núm. 6. p.997-1004. 2014.

Santos, F.C.; Oliveira R.A.R.; Correia, A.A.M.C.; Ferreira, E.F. Motivação a prática de atividades físicas: um estudo com praticantes de musculação. Revista Científica FAGOC-Multidisciplinar. Vol. 3. Núm. 1. 2019.

Silva, I.; Pais-ribeiro, J.L.; Cardoso, H. Por que comemos o que comemos? determinantes psicossociais da seleção alimentar. Psicologia, saúde & doenças. Vol.9. Núm.8.p.189-208.2018.

Siqueira, A.C.; Santos, A. Resiliência e imagem corporal: um estudo com indivíduos obesos. Revista FAROL. Vol.8.Núm.8.p.314-329.2019.

Streb, A.R.; Duca, G.F.D.; Silva, R.P.; Benedet. J.; Malta, D.C. Simultaneidade de comportamentos de risco para a obesidade em adultos das capitais do Brasil. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 25. Núm. 8. p.2999-3007. 2020.

Published
2021-07-17
How to Cite
Sampaio, R. M. M., Fernandes, B. C. R., Monteiro, J. C. F., & Brito, F. C. R. (2021). Food behavior and weight gain in young adults. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 14(89), 586-594. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1793
Section
Scientific Articles - Original