Association between nutritional status and adherence to fad diets of gym members
Abstract
Introduction: the search for a slim and defined body, following standards imposed by society, makes many people are adept at fad diets, restrictive and unhealthy dietary models. Objective: aimed to evaluate the association between nutritional status and membership of fad diets goers of Palmitinho-RS academies. This is a cross-sectional, quantitative, descriptive, and analytical study. A questionnaire was applied, with objective questions in two academies. The study included people aged between 18 and 50 years old, of both sexes, totaling 60 participants. Weight and height were measured to calculate Body Mass Index and waist circumference. Results and discussion: of the 60 participants, 12 (20%) underwent fad diets, the most cited being: intermittent fasting (83%) and low carb and atkins diet (17%). Comparing the BMI values of participants who follow fad diets with those who do not, obesity was higher for the group that followed fad diets. The association between WC values showed that the majority (66.6%) of those who adhere to fad diets are at risk for the development of diseases associated with obesity. Conclusion: further studies are needed to assess the long-term organic repercussions of fad diets.
References
Araújo, L.M.P.; Fortes, R.C.; Fazzio, D.M.G. Análise do uso de dietas da moda por indivíduos com excesso de peso. Journal of the Health Sciences Institute. Vol.31. Num.4. 2013. p. 388-91.
Brasil. Ministério da Saúde. Desmistificando dúvidas sobre alimentação e nutrição: material de apoio para profissionais de saúde / Ministério da Saúde. Universidade Federal de Minas Gerais. Brasília: Ministério da Saúde. 1ª edição. 164 p. 2016.
Betoni, F.; Zanardo, V.P.S.; Ceni, C. Avaliação de utilização de dietas da moda por pacientes de um ambulatório de especialidades em nutrição e suas implicações no metabolismo. ConScientiae Saúde. Vol. 9. Num.3. 2010. p430-440.
Caetano, K.A.; Flores, I.A.; Vilarinhos, P.A.P.; Fonseca, D.C.; Martins E.R.T.; Brandão, H.P.; Sousa A.F.R., Silva, L.R.T. Indicadores Antropométricos e Risco Cardiovascular em Universitários: Um Mapeamento da Produção. Revista Cereus. Vol. 10. Num. 1. 2018.
Caetano, F.; Ikeda, R.K.S.; Silva, R.C. Perfil Nutricional de Praticantes de Atividade de Força. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 80. 2019. p.459-467.
Castro, J. O problema alimentar brasileiro. Prefácio, Pedro Escudero. São Paulo. Companhia Editora Nacional. 1934.
Costa, A.C.P.; Torre, M. C. M. D.; Alvarenga, M.S. Atitudes em relação ao exercício e insatisfação com a imagem corporal de frequentadores de academia. Revista Brasileira de Educação Física e Esporte. São Paulo. Vol. 29. Num. 3. 2015. p. 453-64.
Costa, W. S. A Avaliação do Estado Nutricional e Hábitos Alimentares de Alunos Praticantes de Atividade Física de uma Academia do Município de São Bento do UNA-PE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 36. 2013. p.464-469.
Farias, S.J.S.S.; Fortes, R. C.; Fazzio, D.M.G. Análise da composição nutricional de dietas da moda divulgadas por revistas não científicas. Revista Nutrire. Vol. 8. Num. 1. 2014.p. 196-202.
Ferreira, L. S.; Honorato, D.; Stulbach, T.; Narciso, P. Avaliação do IMC como Indicativo de Gordura Corporal e Comparação de Indicadores Antropométricos para Determinação de Risco Cardiovascular em Frequentadores de Academia. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Num. 42. 2013. p.324-332.
Ferreira, J.A. Utilização de Diferentes Estratégias Nutricionais por Praticantes de Musculação em uma Academia na Região Norte do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 75. Suplementar 1. 2018. p.936-943.
Guedes, O.S.; Daros, M.A. O cuidado como atribuição feminina: contribuições para um debate ético. Serviço Social em Revista. Vol. 12.Num.1.2009. p. 122‐134.
IBOPE. Instituto Brasileiro de Opiniões e estatísticas.2015.Disponível em: < http://www.ibope.com.br/ptbr/noticias/Paginas/40-das-mulheres-estao-sempretentandoperder-peso.aspx. Acesso em: < dia 24/09/2019.
Khawandanah, J.; Tewfik, I. Fad Diets: Lifestyle Promises and Health Challenges. Journal of Food Research. Vol. 5.Num. 6.2016. p. 80-94.
Kuchkuntla, A.R.; Limketkai, B.; Nanda, S.; Hurt, R.T.; Mundi, M.S. Fad Diets: Hype or Hope? Current Nutrition Reports.Vol. 7.2018. p.310-323.
Lima, K.V.G.; Bion, F.M.; Lima C.R.; Nascimento, E.; Albuquerque C.G.; Chagas, M.H.C. Valor nutricional de dietas veiculadas em revistas não científicas. Revista Brasileira de Promoção da Saúde.Vol.23. Num.4. 2010. P.349-357.
Lima, K.A. Análise do processo de construção de conhecimento de dietoterápico de pacientes diabéticos atendidos no programa saúde da família do município de Araras. Dissertação de Mestrado. Faculdade Ciências Farmacêuticas de Araraquara. Universidade do Estado de São Paulo.2004.
Maleski, L.R.; Caparros, D.R; Viebig, R. F. Estado nutricional, uso de suplementos alimentares e insatisfação corporal de frequentadores de uma academia. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 10. Num. 59. 2016. p.535-545.
Ministério da Saúde, Vigilância de Fatores de Risco e Proteção para Doenças Crônicas por Inquérito Telefônico. Estimativas Sobre Frequência e Distribuição Sociodemográfica de Fatores de Risco e Proteção para Doenças Crônicas nas Capitais dos 26 Estados Brasileiros e no Distrito Federal em 2018. Brasília-DF. 2019.
Nogueira, L.R.; Mello, A.V.; Spinelli, M.G.N.; Morimoto, J. M. Dietas da moda consumidas por desportistas de um clube e academias em São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.10. Num.59. 2016. p.554-561.
Obert, J.; Pearlman M.; Obert L.; Chapin S. Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Current Gastroenterology Reports. Vol.19. Num. 61. 2017.
Omar, M.; Nouh, F.; Younis, M.; Younis, M.; Nabil, N.; Elamshity, B.; Ahmad, H.; Elhadad, I.; Elmagri, A. Fad Diet. Asian Food Science Journal. Vol. 8. Num.2. 2019. p.1-11.
Rodrigues, S.B.; Bueno, M.B. Prática de dietas para perda de peso por estudantes de nutrição de uma instituição de ensino particular de Jundiaí. Revista do Instituto de Ciências da Saúde. Vol. 36. Num. 1. 2018. p. 49-52.
Santos, L.A.S. Da dieta à reeducação alimentar: algumas notas sobre o comer contemporâneo a partir dos programas de emagrecimento na Internet. Physis: Revista de Saúde Coletiva. Vol. 20. Num.2. 2010. p.459-474.
Souto, S.; Ferro-Bucher, J.S.N. Práticas indiscriminadas de dietas de emagrecimento e o desenvolvimento de transtornos alimentares. Revista de Nutrição. Vol. 19. Num.6. 2006. p. 693-704.
Pereira, G. A. L.; Mota, L.G.S.; Caperuto, É.C.; Chaud, D.M.A. Adesão de Dietas da Moda por Frequentadores de Academias de Musculação do Município de São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 77. 2019. p.131-136.
Viggiano, C.E. Dietas da moda. Rev. Bras. Ciência e Saúde. Núm. 12.p. 55-56.2007.
Witt, J. S.G.Z.; Schneider, A.P. Nutrição Estética: valorização do corpo e da beleza através do cuidado nutricional. Ciência & Saúde Coletiva. Vol.16. Núm. 9. p. 3909-3916.2011.
World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. WHO Technical Report Series.Geneva.n. 894.1998 (Technical Report Series.n. 894).
Yannakoulia,M.; e colaboradores. Dietary modifications for weight loss and weight loss maintenance. Vol. 92. p. 153-162.2019.
Copyright (c) 2021 RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).