Level of knowledge and nutritional intake of adult athletes

  • Ozanildo Vilaça do Nascimento Faculdade de Educação Fí­sica e Fisioterapia, Universidade Federal do Amazonas, Brasil.
  • Agnelo W. O. Rocha Faculdade de Educação Fí­sica e Fisioterapia, Universidade Federal do Amazonas, Brasil.
  • Whendel Mesquita do Nascimento Faculdade de Educação Física e Fisioterapia, Universidade Federal do Amazonas, Brasil.
Keywords: Nutritional status, BMI, Athletes

Abstract

The objective of this study was to identify the level of knowledge and nutritional intake of athletes considered of high performance who participate in training at the high-performance center of the Olympic Village of Manaus. The study was of a transversal type with a sample constituted by ninety (n=90) adult male athletes; with age group between 21 and 36 years old. To establish the nutritional pattern, the Body Mass Index was used, for the average alimentary consumption, in addition to a questionnaire with questions about nutrition to identify the nutritional knowledge. The analysis of the values of the BMI evidences a percentage of overweight greater between the youngest athletes verifying a tendency of linear decline in function of the age. The athletes present an average caloric intake of 4054.39 Kcal/day. The athletes consume a lot of red meat, cheese, breads, potatoes, refreshments, and coffee. Most of the athletes had no knowledge about the main energy source for physical exercise are carbohydrates and that vitamins, water and minerals do not provide calories to the body. It is concluded that the diet of these athletes and their knowledge in nutrition can be an important variable that influences the results of their performance

References

-Albuquerque, C. Deficiência de vitamina D em jovens atletas. Universidade Fernando Pessoa. 2013.

-ADA. American Dietetic Association. DC. 2001. Dietitians of Canada, and American College of Sports Medicine: nutritrion and athletic performance. J Am Diet Assoc. Vol.100. Núm. 12. 2001. p.1543-56.

-Anjos, H.A.; Navarro, F.; Santos, H.J.X.; Andrade, T.A.S. Estado nutricional e avaliação corporal de atletas profissionais de futsal do município de Moita Bonita-SE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Núm. 45. 2014. p.141-145.

-Araújo, M. M. D.; Buchweitz, M. R. D. Perfil alimentar e avaliação do conhecimento nutricional de jogadoras de esportes coletivos. Doctoral dissertation. 2012.

-Barban, D.; Pansardi, G.; Lacour, A.S.; Navarro, F. Alterações metabólicas causadas pelo consumo de cafeína em homens entre 20 e 35 ano Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 22. p. 291-296. 2011.

-Bertulucci, K. N. B.; Schembri, T.; Pinheiro, A. M. M.; Navarro, A. C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias de ginástica em São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 20. 2012.

-Bonatto, G. F. C.; Correa, V. G.; Massing, E.; Mateus, T. L.; Koehnlein, E. A. Perfil antropométrico, consumo de macronutrientes e micronutrientes antioxidantes de atletas profissionais de futsal do oeste e sudoeste do Paraná. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Vol. 26. Núm. 1. 2018. p.65-74.

-Bortolotti, H.; Altimari, L. R.; Vitor-Costa, M.; Cyrino, E. S. Enxágue bucal com carboidrato: recurso ergogênico capaz de otimizar o desempenho físico. Revista Brasileira de Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 22. 2011. p. 291-296.

-Carmo, M. C. L. D.; Marins, J. C. B.; Peluzio, M. D. C. G. Intervenção Nutricional em Atletas de Jiu-Jitsu. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Vol. 22. Núm. 1. p.97-110. 2014.

-Chagas, C. E. A.; Ribeiro, S. M. L. Avaliação de uma intervenção nutricional em lutadores evaluation of a nutritional intervention on wrestlers. Brazilian Journal of Sports and Exercise Research. Vol. 13. Núm. 2. 2011. p.158-161.

-Coelho, B.; Azeredo, C.; Bressan, E.; Gandelini, J.; Gerbelli, N.; Cavignato, P.; Campos, M. P. Perfil nutricional e análise comparativa dos hábitos alimentares e estado nutricional de atletas profissionais de basquete, karatê, tênis de mesa e voleibol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Núm. 18. 2012.

-Eduardo, C.; Chagas, A.; Maria, S.; Ribeiro, L. evaluation of a nutritional intervention on wrestlers. Brazilian Journal of Sports and Exercise Research. Vol. 2. Núm. 2. 2011.

-Faccim, A. G. Avaliação antropométrica e nível de ingestão dos micronutrientes ferros, vitamina C e cálcio de atletas de handebol do Instituto Federal do Espírito Santos-Campus Venda Nova do Imigrante, Espírito Santo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Núm. 50. 2015. p.120-128.

-Fisberg, R.M. Inquérito alimentar. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. São Paulo. 2012.

-Goldstein, E.R.; Ziegenfuss, T.; Kalman, D.; Kreider, R.; Campbell, B.; Wilborn, C.; Taylor, L.; Willoughby, D.; Stout, J.; Graves, B.S.; Wildman, R.; Ivy, J.L.; Spano, M.; Smith, A.E.; Antonio, J. International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Vol. 7. Núm. 5. 2010.

-Gonçalves, Á. C.; Guerrao, J. C. M.; Pelegrini, R. M. Efeito da ingestão de carboidrato sobre o desempenho físico durante treino de ciclismo indoor. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Núm. 62.2017. p.185-191.

-Gonçalves, M. M. S.; Chelotti, C. M.; Rodrigues, T. Avaliação da dieta nutricional de atletas de força: estudo de caso sobre equipe de Powerlifting. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Núm. 2. 2012.

-Hurtado-Guerrero, A. F.; Alencar, F. H.; Hurtado-Guerrero, J. C. Ocorrência de enteroparasitas na população geronte de Nova Olinda do Norte-Amazonas. Brasil. Acta amaz. 2005. p.487-90.

-Junior, C. A. S.; Assumpção, C. O.; Conte, M.; Teixeira, L. F. M. Efeito da suplementação com carboidrato no desempenho de corredores. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Núm. 77. 2019. p.123-130.

-Kravchychyn, A. C. P.; Silva, D. F. D.; Machado, F. A. Association between nutritional status, body adiposity, body self-image and risk for eating disorders in female college students athletes of collective sports. Revista Brasileira de Educação Física e Esporte. Vol. 27. Núm. 3. 2013. p.459-466.

-Mallman, L.B.; Alves, F.D. Avaliação do consumo alimentar de fisiculturistas em período fora de competição. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Núm. 70. 2018. p.204-212.

-McArdle, W. D.; Katch V. L.; Katch F. I. Fisiologia do Exercício: Energia, Nutrição e Desempenho Humano. 7ª edição. Rio de Janeiro. Guanabara Koogan. 2011.

-Morais, A.C.L.; Silva, L.L.M.; Macêdo, E.M.C. Avaliação do consumo de carboidratos e proteínas no pós-treino em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Núm. 46. 2014. p.247-253.

-Moreno, C.; Pasquarelli, B. N.; Romaguera, D.; Martínez, S.; Tauler, P. J.; Aguiló, A. Perfil nutricional de jovens jogadores de futebol da cidade de Palma de Mallorca, Espanha. Revista Brasileira de Futebol. Vol. 3. Núm. 1. 2013. p.22-32.

-Nascimento, O. V.; Alencar, F.H. Perfil do estado nutricional do atleta adulto. Fit Perf J. Vol. 6. Núm. 4. 2007. p.241-6.

-Nunes, M. L.; Jesus, N. M. L. Aspectos nutricionais e alimentares de jogadores adolescentes de futebol de um clube esportivo de Caxias do Sul-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 22. 2010.

-Oliveira, I. P.; Bergjohann, P.; Adami, F. S.; Conde, S. R.; Fassina, P. Consumo de antioxidantes entre praticantes e não praticantes de atividade física. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Núm. 64. 2017. p.428-436.

-Oliveira, L. Z.; Tureck, C; Koehnlein, E. A. Com tribuição da alimentação fora do domicílio para a ingestão de nutrientes antioxidantes no Brasil. Segurança Alimentar e Nutricional. Vol. 25.Núm. 1. 2019. p.46-56.

-Oliveira, R. A. Efeitos de uma dieta rica em carboidratos na hipertrofia muscular em praticantes de treinamento de força. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. São Paulo. Vol. 8. Núm. 47. 2014.

-Penteado, E. G.; Baratto, I.; Silva, R. Comparação entre índice de massa corporal e percentual de gordura da equipe de futsal masculino do município de Guarapuava, Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 21. 2012.

-Pessi, S.; Fayh, A. P. T. Avaliação do conhecimento nutricional de atletas profissionais de atletismo e triathlon. Rev. bras. med. Esporte. Vol. 17. Núm. 4. 2011. p.242-245.

-Rodrigues, C.; Carneiro, J. A.; Figueiredo R, S. M.; Braga, C. B. M.; Júnior, C. A. S.; Pfrimer, K. Avaliação da composição corporal em atletas de handebol antes e após uma temporada de treinamento. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Núm. 39. 2012.

-Rogatto, G. P.; Luciano, E. Efeitos do treinamento físico intenso sobre o metabolismo de carboidratos. Revista Brasileira de Atividade Física & Saúde. Vol. 6. Núm. 2.2012. p.39-46.

-Rossi, L.; Abel, T.; Souza, L.; Marchesan, D.; Martins, R.; Carvalho, L.; Menegotto, K. Perfil antropométrico e nutricional de atletas de Kung Fu. Revista Mackenzie de Educação Física e Esporte. Vol. 9. Num. 2. 2011.

-Silva, A. A.; Fonseca, N. S. L. N.; Gagliardo, L. C. A associação da orientação nutricional ao exercício de força na hipertrofia muscular. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 35. 2012. p. 389-397.

-Siqueira, J D. Síntese, análise estrutural e avaliação mimética da atividade catalítica da superóxido dismutase de complexos de cobre derivados de hidrazidas aromáticas. Dissertação de Mestrado. Pós-graduação em Química. UFSM. 2018.

-Tormen, C. C. D.; Luz Dias, R.; Souza, C. G. Avaliação da ingestão alimentar, perfil antropométrico e conhecimento nutricional de corredores de rua de Porto Alegre. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Núm. 31. 2012.

-Viebig, R.F.; Nacif, M.A.L. Avaliação antropométrica nos ciclos da vida: uma visão prática. São Paulo. Metha. 2008.

-WHO. Obesity: preventing and managing the global epidemic, in Report of WHO Consultation on Obesity? Geneva. World Healt Health Organization. 1997.

-William, D.; Macardle, F.; Katch, V. L. K. Nutrição para o esporte e o exercício terceira edição rio de janeiro Guanabara Koogan. 2011.

-Zonta, F. S. C.; Bergozza, F. C. B.; Liberali, R. Perfil dietético e antropométrico de atletas de Judô de uma equipe do Oeste Catarinense. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 5. Núm. 28. 2012.

Published
2021-10-22
How to Cite
Nascimento, O. V. do, Rocha, A. W. O., & Nascimento, W. M. do. (2021). Level of knowledge and nutritional intake of adult athletes. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 15(92), 208-219. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1841
Section
Scientific Articles - Original