Evaluation of food consumption and body composition of players the base of a field football team in the interior of Rio Grande do Sul

  • Andressa Souza Hillal Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Alessandra Doumid Borges Pretto Nutricionista e Pós-doutorado em Educação Física pela Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Pamela Silva Vitória Salerno Doutora em Saúde e Comportamento, Diretora Adjunta e Professora da Faculdade de Nutrição, da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Rousseau Silva da Veiga Mestre em Educação Física pela Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Gustavo Dias Ferreira Doutor em Fisiologia, Professor do Curso de Fisioterapia, Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Food Consumption, Body composition, Football

Abstract

Introduction and Objective:  is an intense sport that requires high caloric intake, sufficient macronutrients and micronutrients, in addition to an adequate body composition. The present study aimed to evaluate the food consumption and body composition of base players of a field football team in the interior of Rio Grande do Sul. Materials and Methods: Descriptive cross-sectional study, with secondary data from a study with 24 bases players of a field football team aged 17 to 20 years. A food frequency and consumption questionnaire was applied and anthropometric measurements were taken. Statistical analyzes were performed using Stata 14.0®, with a significance level of 5% (p<0.05). Results: In relation to food consumption, 20 athletes (83.3%) had insufficient consumption of calories and carbohydrates, 22 (91.7%), and a consumption above the recommended protein intake, 22 (91.7%) and of lipids 16 (66.7%). As for body composition, the mean percentage of fat was 8.3% and BMI was 23.5 kg/m2. Discussion: Nutrition and proper body composition play a fundamental role in the performance of football players' activities, being directly linked to performance. Conclusion: Athletes had adequate body composition, but inadequate food consumption. Therefore, it is essential that football players have nutritional monitoring, in order to adapt the athletes' diet and contribute to the promotion of health and athletic performance. 

References

-Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. 3ª edição. Manole. 2015.

-Brant, A.C.A. Análise de ingestão alimentar pré-jogo em atletas profissionais de futebol. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. São Paulo. Vol. 3. Num. 8. 2011. p. 142-150.

-Capistrano Junior, V. L. M.; Souza, E. P.; Medeiros, L. F.; Brandão, D. C. Avaliação nutricional de atletas profissionais de futebol do Eusébio-Ceará. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. São Paulo. Vol. 6. Num. 37. 2012. p. 535-542.

-Cecato, C.G.; Hertel, P.M.; Gonçalves, F.M.; Martinez, C.M.; Navarro, F. A importância da ingestão adequada de carboidratos para jogadores de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Num. 22. 2010. p. 280-290.

-Daniel, M.F.; Cosmo, G.C.; Navarro, F. Avaliação do estado nutricional e consumo alimentar x gasto calórico de jogadores de futebol profissional da série D do campeonato brasileiro 2010 do Botafogo Futebol Clube, Ribeirão Preto, São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Num. 24. 2010. p. 447- 453.

-Dellagrana, R.A.; Rech, C.R.; Fonseca, H.A.R.; Kaminagakura, E.I.; Campos, W. Composição corporal, somatotipo e aptidão física de jovens atletas de futebol de campo. Caderno de Educação Física e Esporte. Marechal Cândido Rondon-PR. Vol. 14. Num. 1. 2016. p. 41-49.

-Ferigollo, A.; Zancan, T.C.; Cezaro, J.C.; Ceni, G.C. Perfil antropométrico e dietético de jogadores de futebol profissional do noroeste do Rio Grande do Sul, Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 64. 2017. p. 467-476.

-Fonseca, S. I. Análise da ingestão de macronutrientes em jogadores do profissional B da Sociedade Esportiva Palmeiras. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. São Paulo. Vol. 4. Num. 13. 2012. p.175-181.

-Fontoura, T.B.; Borges, L.L.; Daronco, L.S.E.; Oberto, A.R.; Bordinhão, L.S.; Brito, E. Composição corporal relacionada à função tática de atletas de futebol. Revista Acta Brasileira do Movimento Humano. Vol. 4. Num. 4. 2014. p. 79-89.

-Gonçalves, L.S.; de Souza, E. B.; de Oliveira, E. P.; Burini, R. C. Perfil antropométrico e consumo alimentar de jogadores de futebol profissional. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Núm. 54. 2015. p. 587-596.

-Hahn, P.R.; Benetti, F. Avaliação antropométrica e do consumo alimentar de jogadores de futebol profissional. Revista Brasileira De Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 82. 2019. p. 879-887.

-Jackson, A.S.; Pollock, M.L. Generalized equations for prediction body density of men. British Journal of Nutrition. Vol. 40. Num. 3. 1978. p. 497-504.

-Jacomini, E.; Linck, M.R.G.; Kirsten, V.R.; Dallepiane, L.B.; Ceni, G.C. Perfil antropométrico e ingestão alimentar de jogadores de futebol de Palmeira das Missões-RS, conforme posição em campo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 68. 2017. p. 995-1103.

-Marques, D.C.; Rodrigues, A.P.S.; Campos, C.S.; Siqueira, A.C.M.; Bastos, J.A.S. Perfil antropométrico e somatotipico de atletas de categoria de base dos três principais clubes de futebol de campo de Goiás. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. São Paulo. Vol. 4. Num. 1. 2011. p. 02-12.

-Ministério da Saúde. Guia Alimentar para a população brasileira. 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2e d.pdf.

-Nunes, M.L.; Jesus, N.M.L. Aspectos nutricionais e alimentares de jogadores adolescentes de futebol de um clube esportivo de Caxias do Sul-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Num. 22. 2010. p. 314-323.

-Pezzi, F.; Shneider, C.D. Ingestão energética e de macronutrientes em jogadores de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 22. 2010. p. 324-329.

-Rufino, L. L. Avaliação da ingestão de macronutrientes e perfil antropométrico em atletas profissionais brasileiros de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Num. 37. 2013. p.51-56.

-Santos, A.F.L.; Barboza, C.Q.S.; Pereira, R.S.A. Consumo alimentar e perfil antropométrico de jogadores profissionais de futebol. Revista Interdisciplinar: Centro Universitário Uninovafapi. Vol. 11. Num. 2. 2018. p. 70-78.

-Seabra, M.P.; Liberali, R.; Maciel, R.; Navarro, F. Perfil antropométrico, bioquímico e nutricional de jogadores de futebol profissional de um time da cidade de Salvador-Bahia. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. São Paulo. Vol. 3. Num. 9. 2011. p. 221- 228.

-Silva, J.N.; Rosa, R.L. Perfil nutricional de jogadores de futebol sub 17 de um clube profissional do Vale do Itajaí-SC. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. São Paulo. Vol.11. Num. 42. 2019. p. 44-51.

-Thomaz, T.R.; Navarro, F. Alteração da composição corporal de futebolistas profissionais de um clube participante do brasileiro da série D 2010. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. São Paulo. Vol. 2. Num. 5. 2010. p. 82-87.

-Tostes, D. R.; Paes, S.T.; Raposo, N. R. B.; Chicourel, E. L.; Fochat, R. C. Perfil antropométrico, padrão de refeições e consumo alimentar de atletas de uma equipe profissional de futebol. R. Min. Educ. Fís. Viçosa, Minas Gerais. Vol. 20. Num. 3. 2012.p. 93-107.

-WHO. World Health Organization. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Geneva: World Health Organization. 1995.

-Wondracek, C.H.; Volkweis, D.S.H.; Benetti, F. Avaliação nutricional e consumo alimentar de jogadores de futebol das categorias de base de um time do interior do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 66. 2017. p. 724-733.

Published
2022-02-04
How to Cite
Hillal, A. S., Pretto, A. D. B., Salerno, P. S. V., Veiga, R. S. da, & Ferreira, G. D. (2022). Evaluation of food consumption and body composition of players the base of a field football team in the interior of Rio Grande do Sul. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 15(95), 388-398. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1896
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)