Anthropometric and food intake profile of Crossfit practitioners in the Dourados-MS CITY
Abstract
Among the modalities of physical activity, CrossFit is characterized as a training of varied functional movements and performed at high intensity and with an increased number of supporters each year. Thus, the objective of this work was to evaluate the anthropometric profile and eating habits of CrossFit practitioners in the city of Dourados-MS. This is a cross-sectional survey of 47 practitioners from a CrossFit training center in the municipality of Dourados-MS. To obtain the personal information of the participants was used an online questionnaire. The anthropometric evaluation was determined by the skinfold method and body adiposity was estimated by predictive equations. Food consumption was verified using the 24-hour recall and food frequency. It was observed that the practitioners are mostly 23 to 27 years old and 38.2% use food supplementation. For the purposes of practice, it was found that the highest percentage of both men (53.8%) and women (47.05%) aimed at weight loss. The highest percentage of overweight (26.83%) among practitioners and% CG (41.17) was presented by women. The average consumption of energy, carbohydrates, proteins, lipids and water intake are in accordance with dietary recommendations. The highest percentage of practitioners (46.8%) obtained low consumption of fats (score ≤ 17), and of fibers 72.3% (score ≤ 19), showing the need for nutritional adjustments. Significant correlations (p≤0.05) were observed for the number of times in the week that this modality is practiced and lower% BF and BMI, concluding that the regular practice of CrossFit can modulate metabolic parameters.
References
-American College of Sports Medicine-ACSM. Diretrizes do ACSM para os testes de esforço e sua prescrição. 6ª edição. Guanabara Koogan. 2010.
-Atakan, M.; Unver, E.; Dernirci, NUM.; Bulut, S.; Turnago, H. Effecto of body composition on fitness performance in youn male football players. Turkisk Journal of Sport an Exercise. Vol.19. Num.1. 2017. p. 54-59.
-Azevedo, A.; Ferreira, A.; Silva, P.; Caminha, I.; Freitas, C. Dismorfia muscular: A busca pelo corpo hiper musculoso. Motricidade. Vol. 8. Num. 1. 2012. p. 53-66.
-Barfield, J.P.; Anderson, A. Effect of CrossFit on health-related physical fitness: A pilot study. Journal of Sport and Human Performance. Vol. 2. Num. 1. 2014. p. 23-28.
-Bizarro, V.C. Perfil dos praticantes de crossfit da box crossfit 409 e suas motivações relacionadas à modalidade. Trabalho de Conclusão de Curso. Unijuí. Santa Rosa- RS, 2019.
-Brescansin, B.M.; Naziazeno, R.F.T.; Miranda, T. Análise do perfil alimentar de praticantes de crossfit na região metropolitana de Belém do Pará. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 81. 2019. p.830-838.
-Bueno, B.A.; Ribas, M.R.; Bassan, J.C. Determinação da ingestão de micro e maro nutrientes na dieta de praticantes de crossfit. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 10. Num. 59. 2016. p.579-586.
-Camargo, D.R.; Souza, V.V.; Mezzomo, T.R. Consumo alimentar de praticantes de musculação de uma academia em Curitiba-PR. BRASPEN J. Vol.32. Num.1. 2017. p. 36-41.
-Carrilho, L.H. Benefícios da utilização da proteína do soro de leite whey protein. Revista Brasileira de Nutrição. São Paulo. Vol. 7. Num. 40. 2013. p.195-203.
-Caspersen, C.J.; Pereira, M.A.; Curran, K. Changes in physical activity patterns in the United States, by sex and cross-sectional age. Medicine and Science in Sports and Exercise. Vol. 32. 2000. p.1601-1609.
-Chacao, M.; Dominski, F.H.; Steclan, C.; Filho, A.R.F.; Petreça, D.R. Perfil de composição corporal e de somatotipo de praticantes de crossfit. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício, São Paulo. Vol.13. Num. 82. 2019. p.212-220.
-Costa, A.G.V.; Priore, S.E.; Sabarense, C.M.; Franceschini, S.C.C. Questionário de frequência de consumo alimentar e recordatório de 24 horas: aspectos metodológicos para avaliação da ingestão de lipídeos. Rev. Nutr. Campinas. Vol.19. Num.5. 2006. p.631-641.
-Costa, A.G.; Dorst, D.B. Perfil dos praticantes da modalidade de Cross Fit em uma academia na cidade de Cascavel no estado do Paraná. Revista EDFesportes. Buenos Aires. Vol. 19. Num. 201. 2015. p. 1.
-Escobar, K.A.; Morales J.; Vandusseldorp, T.A. The Effect of a Moderately Low and High Carbohydrate Intake on CrossFit Performance. Int J Exerc Sci. Vol.9. Num.3. 2016. p.460-470.
-Frisancho, A.R. New norms of upper limb fat and muscle areas for assessment of nutritional status. American Journal of Clinical NutritioNum. Vol. 34. Num. 11. 1981. p. 2540-2545.
-Gatti, R.; Freitas, A.R.; Baratto, I.; Kühl, A.M.; Silva, R.; Penteado, E.G.; Mitsuka, M.; Schwarz, K.; Tiveron, R.Z.; Pertschy, P. Acompanhamento nutricional à equipe de futsal do clube atlético desportivo do município de Guarapuava. Universidade Estadual do Centro-Oeste-Unicentro. 3º Salão de extensão e cultura. Set. 2010.
-Gogojewicz, A.; Sliwicka, E.; Durkalec-Michalski, K. Assessment of Dietary Intake and Nutritional Status in CrossFit-Trained Individuals. Res. Public Health. Num.13. 2020. p.4772.
-Hopkins, W.G.; Marshall, S.W.; Batterham, A.M.; Hanin, J. Progressive statistics for studies in sports medicine and exercise science. Medicine and Science in Sports and Exercise. Vol. 41. Num. 1. 2009. p. 3-13.
-Jackson, A.S.; Pollock, M.L. Practical assessment of body composition. The Phys. and sport med. Vol.13. 1985. p. 256-262.
-Jung, C.H.; Choi K.M. Impact of high-carbohydrate diet in metabolic parameters in patients with type 2 diabetes. Nutrientes. Vol.9. Num.4. 2017. p. 322.
-Júnior, R.S.; Abreu, W.C.; Silva, R.F. Composição corporal, consumo alimentar e hidratação de praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 68. 2017. p.936-946.
-Kerksick, C.M.; Wilborn, C.D.; Roberts, M.D. Exercise and sports nutrition review update: Research and recommendations. J. Int. Soc. Sports Nutr. Vol. 15. Num. 38. 2018. p. 1-57.
-Lins, T.C.; Souza, L.P.V. Dieta pré e pós treino em praticantes de crossfit: um perfil qualitativo do consumo de alimentos e suplementos. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 13. Num. 82. 2019. p. 946-953.
-Mcardle, W.; Katch, F.I.; Katch, V.L. Fisiologia do exercício: energia, nutrição e desempenho humano. 5ª edição. Rio de Janeiro. Guanabara KoogaNum. 2003.
-Moreira, C.D.; Sperandio, B.B.; Almeida, T.F. de; Ferreira, E. F.; Soares, L. A.; Oliveira, R. A. R. de. Nível de aptidão física para o desempenho esportivo em participantes adolescentes do projeto esporte em ação. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. São Paulo. Vol. 11. Num. 64. 2017. p. 74-82.
-Nordic Council of Ministers Publication 2013. Workplan for 2013-2015.
-Oliveira, A.O.; Oliveira, A.A. Suplementação e performance em praticantes de crossfit. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 66. 2017. p. 719-72.
-Pacheco, C.; Santos, L.; Alves, J.; Queiroz, A.; Soares, P.; Ceccatto, V. Regulação gênica da via ampk pelo exercício físico: revisão sistemática e análise in silico. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 23. 2017. p.328-334.
-Pauli, J.R.; Cintra.; D.E.; Souza, C.T.; Ropelle, E. R. Novos mecanismos pelos quais o exercício físico melhora a resistência à insulina no músculo esquelético. Arq Bras Endocrinol Metab. Vol.53. Num. 4. 2009. p. 399-408.
-Penteado, E.G.; Baratto, I.; Silva. R. Comparação entre a índice de massa corporal e percentual de gordura da equipe de futsal masculino do município de Guarapuava, Paraná. Revista Brasileira de Nutrição esportiva. São Paulo. Vol. 4. Num. 21. 2010 p. 262-267.
-Petróczi, A.; Naughton, D.P.; Mazanov, J.; Holloway, A.; Bingham, J. Limited agreement exists between rationale and practice in athletes’ supplement use for maintenance of health: a retrospective study. Nutr J. Vol.6. Num. 34. 2007. p. 1-8.
-Powers, S.K.; Howley, E.T. Fisiologia do exercício: teoria e aplicação ao condicionamento e desempenho. 3ª edição. Manole. 2000.
-Reilly, T. Energetics of high-intensity exercise (soccer) with particular reference to fatigue. Journal of Sports Science. Vol. 15. 1997. p. 257-263.
-Ribeiro, A.F.L.; Zonatto, H.A.; Oliveira, A.G.; Ribas, M.R.; Bassan, J.C. Perfil antropométrico e somatotipológico de praticantes de musculação. Revista Brasileira de Fisiologia do Exercício. São Paulo. Vol. 10. Num. 59. 2016. p. 340-348.
-Rishe, P. Enhancing corporate productivity, community with group fitness programs: The Reebok-CrossFit paradigm. Forbes. Retrieved from http://www.forbes.com/sites/prishe/2011/10/22/enhancing-corporate-productivity-community-with-group-fitness-programs-the-reebok-crossfit-paradigm/.
-Rodrigues, B.; Spuldaro, L.I.; Biesek, S. Intervenção nutricional em atletas adolescentes praticantes de futsal de uma associação atlética de Curitiba-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. vol. 10. Num. 56. 2016. p. 126-135.
-Salles-costa, R.; Werneck, G.L.; Lopes, C.S.; Faerstein, E. Associação entre fatores sócio-demográficos e prática de atividade física de lazer no Estudo Pró-Saúde. Cad. Saúde Pública. Rio de Janeiro. vol.19. Num.4. 2003. p.1095-1105.
-Santos, Í.V.; Costa, T.; Borges, E.L. Hábitos alimentares e o uso de suplementos em indivíduos frequentadores de uma academia no município de Potirendaba-SP. Revista Científica. Vol.1. Num.1. 2019. p. 1-14.
-Smith, M.M.; Sommer, A.J.; Starkoff, B.E.; Devor, S.T. Crossfit-based high-intensity power training improves maximal aerobic fitness and body composition. Journal of Strength and Conditioning Research. Vol. 27. Num. 11. 2013. p. 3159-72.
-Souza, D.C.; Arruda, A.; Gentil, P. Crossfit: riscos para possíveis benefícios. Revista brasileira de prescrição e fisiologia do exercício. Vol.11. Num. 64. 2017. p.138-9.
-Stephenson, M.L.; Smith, D.T.; Heinbaugh, E.M.; Moynes, R.C.; Rockey, S.S.; Thomas, J.J.; Dai, B. Total and lower extremity lean mass percentage positively correlates with jump performance. J. Strength Cond. Res. Vol. 29. 2015. p. 2167-2175.
-Stewart, A.; Ackland, T. Anthropometry in physical performance and health. In Lukaski, H.C. Body composition: health and performance in exercise and sport. Boca Raton. CRC Press. 2018. p. 89-108.
-TACO. Universidade Estadual de Campinas-UNICAMP. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos - TACO. Versão 4. Campinas. UNICAMP. 2011.
-Thomas, D.T.; Erdman, K.A.; Burke, L.M. Position of the academy of nutrition and dietetics, dietitians of canada, and the american college of sports medicine: Nutrition and athletic performance. J. Acad. Nutr. Diet. Num.116. 2016. p. 501-528.
-Xavier, A.; Lopes, A.M. Lesões musculoesqueléticas em praticantes de crossfit. Revista interdisciplinar ciências médicas-MG, Vol. 1. Num. 1. 2017. p. 11-27.
Copyright (c) 2024 Thalita de Jesus de Melo, Manayra Gonçalves Maciel de Jesus, Bruna Kempfer Bassoli, Fernanda Rosan Fortunato Seixas

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).