Application range of knowledge in nutrition professional soccer players

  • Daniela de Lima Pires Programa de Pós- Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva. Universidade Paulista - UNIP
  • Erica Rondello Abrahão Programa de Pós- Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva. Universidade Paulista - UNIP
  • Flávia Rozendo Garcia Programa de Pós- Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica - Nutrição Esportiva. Universidade Paulista - UNIP
  • Francisco Navarro Programa de Pós- Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Física - Nutrição Esportiva Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em fisiologia do Exercício
Keywords: Nutrition, Football, Nutritional knowledge

Abstract

Nowadays, the need for accurate information about nutrition in sport is increasing. Everyone knows that an athlete's performance, whether elite or recreational, is influencedby the nutrients taken in by him. Athletes are surrounded by misinformation about food, and looking for success, many use any diet or supplement for getting fit or performance desired. Purpose: This study aims to assess the nutrition knowledge of professional soccer players, by applying a scale, and to identify possible factors that can influence it. The sample consisted of 25 professional soccer players, all male, all in training and competition. The variables used were height, body mass and nutritional knowledge.The results showed that the athletes had, in most cases, low nutrition knowledge. We conclude that professional soccer players have a low nutritional knowledge, which can be attributed in part to selected sources to get information about nutrition, which are mostly obtained study without any scientific background, making this erroneous information and untrustworthy.

References

-Ferreira, S.R.G. Nutrição não sai de moda. Arq. Bras. Endócrino Met. Vol. 53. Num. 5.São Paulo Julho/2009.

-Filho, M.G.B.; Ribeiro, L.C.S.; García, F.G. Comparação de características da personalidade entre atletas brasileiros de alto rendimento e indivíduos não atletas. Rev. Bras Med Esporte. Vol. 11. Num. 2. Niterói Março/ Abril 2005.

-Hirchbruch, M.D.; Fisberg, M.; Mochizuki, L. Consumo de suplementos por jovens frequentadores de academias em São Paulo. Rev. Bras. Med Esporte. Vol.14. Num.6.Niterói Novembro/Dezembro 2008.

-Júnio, T.P.S.; Dubas, J.P.; Pereira, B.; Oliveira, P.B. Suplementação de creatina e treinamento de força: alterações na resultante de força máxima dinâmica e variáveis antropométricas em universitários submetidos a oito semanas de treinamento de força (hipertrofia). Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 13. Num. 5. Niterói Setembro/Outubro. 2007.

-Nicastro, H.; Datillo, M.; Santos, T.R.; Padilha, H.V.G.; Zimberg, I.Z.; Crispim, C.A.; Stulbach, T.A. Aplicação da escala de conhecimento nutricional em atletas profissionais e amadores de atletismo. Rev. Bras Med Esporte. Vol. 14.Num. 3.Niterói maio/junho 2008.

-Oliveira, F.L.; Russo, F.M.; Menegatti, I.; Toya, M.; Stulbach, T.E.; Garcia, L.S.; Peron, A.N.; Datillo, M. Avaliação do conhecimento de atltas proffisionais de judô. . Revista Digital –Buenos Aires.Ano.14.Num.134 Julho/ 2009.

-Panza, V.P.; Coelho, M.S.P.H.; Pietro, P.F.D.; Assis, N.A.A.; Vasconcelos, F.A.G. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para avaliação do gasto e consumo energéticos. Rev. Nutrição. Vol. 20. Num. 6. Campinas Nov/dez 2007.

-Peres, N.; Reis, G.C.; Silva, C.C.; Viebig, R.F.; Mendonça, R.B. Interesse e conhecimentos básicos em nutrição em praticantes de atividade física de uma academia da região norte do município de São Paulo. Revista Digital. Buenos Aires. Ano.14. Num.134.Julho/ 2009.

-Rodrigues. F.X.F. Modernidade, disciplina e futebol: uma análise sociológica da produção social do jogador de futebol no Brasil. Rev. Sociologias. Num. 11.Porto Alegre Janeiro/Junho 2004.

-Silva, R.P.; Altoé, J.L.; Marins, J.C.B. Relevância de temperatura e do esvaziamento gástrico de liquídos consumidos por praticantes de atividade física. Revista Nutrição. Vol. 22. Num. 5.Campinas set/out 2009.

Published
2012-01-26
How to Cite
Pires, D. de L., Abrahão, E. R., Garcia, F. R., & Navarro, F. (2012). Application range of knowledge in nutrition professional soccer players. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 4(22). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/194
Section
Scientific Articles - Original