The interference of doce de lect as pre-training in performance crossfit® practitioners

  • Lucas de oliveira Asarias Asarias Graduado do curso de Nutrição pela Universidade do Vale do Sapucaí (Univás), Pouso Alegre-MG, Brasil.
  • Giovanni Sandoval Sandoval Graduado do curso de Nutrição pela Universidade do Vale do Sapucaí (Univás), Pouso Alegre-MG, Brasil.
  • Ana Carolina Brasil e Bernardes Docente do curso de Nutrição da Universidade do Vale do Sapucaí (Univás), Pouso Alegre-MG, Brasil.
Keywords: Athletes, Carbohydrates, Efficiency, Physical exercise, Milk

Abstract

Introduction: Crossfit® is a high intensity training program, with functional movements. High intensity exercises demand an adequate energy intake, mainly of carbohydrates to promote glycemic homeostasis, providing energy for the activities that will be performed and delaying fatigue. There are several resources to promote a better performance in physical activity practitioners, one of them is the ergogenic resource, which has the function of promoting improvement in the ability to develop muscle work. Objective: To verify the influence of dulce de leche as an energy source on the performance of Crossfit® practitioners. The participants performed a Crossfit® workout, being 21-15-9 deadlifts and burpee over bar, with a time limit of five minutes. The training was done three times with an interval of at least five days from one training to the other, with the use of dulce de leche during the activities, which could be 15g and 30g of the candy, and one week in which there was no candy ingestion. It was done randomly, with no rules for the weeks. Results: There was an improvement in the participants' performance when comparing the training with the candy to the training without the candy. The results showed an increase in repetitions per minute of 9.36% when comparing 0g to 15g of dulce de leche and of 12.42% when comparing 0g to 30g of dulce de leche. Conclusion: We conclude that the dulce de leche as pre-workout can promote improvement in performance.

References

-ACSM. Academy of nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada e American College of Sports Medicine. Nutrition and Athletic Performance. Medicine and Science in Sports and Exercise. Vol. 48. Num 3. 2016. p. 543-568.

-ACSM. American Collegee of Sports Medicine. Nutrition and Athetic. Perfomance. J Am Diet Assoc. Vol. 109. p. 509-527. 2009.

-Below, P. R.; Rodrigues, R. M.; Alonso, J. G.; Coyle, E. F. Fluid and corbohydrate ingeston independently improve performance during 1h of intense exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise. Vol. 27. Num. 2. 1995. p. 200-210.

-Caparros, D. R.; Baye, A. S.; Rodrigues, F.; Stulbach, T. E.; Navarro, F. Análise da adequação do consumo de carboidratos antes, durante e após treino e do consumo de proteínas após treino em praticantes de musculação de uma academia de Santo André-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. 2015. Disponível em: < http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/542/484>.

-Cermak, N.M.; Van Loon, L.J.C. The use of carbohydrates during exercise as an ergogenic aid. Sports Medicine. Vol. 43. 2013. p. 1139-1155.

-Crossfit Journal, Estados Unidos. What is Crossfit?. 2019. Disponível em:< https://www.crossfit.com/what-is-crossfit>.

-Escobar, K.A.; Morales, J.; Vandusseldorp, T.A. O efeito de uma ingestão moderada baixa e alta de carboidratos no desempenho do Crossfit. International Journal Exercise Science. Vol. 9. Num. 4. 2016. p. 460-470.

-Fayh, A. P. T.; Umpierre, D.; Sapata, K. B.; Neto, F. M. D.; De Oliveira, A. R. Efeitos da ingestão previa de carboidrato de alto índice glicêmico sobre a resposta glicêmica e desempenho durante um treino de força. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 13. Núm. 6. 2007. p. 416-420.

-Fontan, J. S.; Amadio, M. B. O uso de carboidrato antes da atividade física como recurso ergogênico: revisão sistemática. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 21. Núm. 2. 2015. p. 153-157.

-Gomes, A. R.; Lemos, A. L. D. S.; Moraes, L. L. D.; Barretto, E. M. F. Suplementação de triglicerídeos de cadeia média em atividades de endurance. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Núm. 1. 2007. Disponível em: < http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/8>.

-Gonçalves, L. S.; Oliveira, E. P.; Portero Mclellan, K. C.; Burini, R. C. Avaliação do consumo dietético, índice glicêmico e carga glicêmica de jogadores de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Núm. 54. p.508-517. 2016. Disponìvel em: < http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/558>.

-Hills, S. P.; Mitchell, P.; Wells, C.; Russell, M. Honey Supplementation and Exercise: A Systematic Review. Nutrientes. Vol. 11. Núm. 7. p. 1586. 2019. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.3390/nu11071586>.

-Jackson, A. S.; Pollock, M.L; Ward, A. Generalized equations for predicting body density of men. Br J Nutr. Vol. 40. p.497-504. 1978.

-Jeukendrup, A. E.; Hopkins.; Aragón-Vargas, L. F.; Hulston, C. No effect of carbohydrate feeding on 16 km cycling time trial performance. Eur J Appl Physiol. Vol. 104. Núm. 5. p.831-7. 2008.

-Junior, C. A. S.; Assumpção, C.; Conte, M.; Teixeira, L. F. M. Efeito da suplementação com carboidrato no desempenho de corredores. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. p.123-130. 2019.

-Machado, M. J. D.; Pretto, A. D. B.; Pastore, C. A. Efeito da suplementação de carboidratos e proteínas no desempenho e percepção de esforço subjetivo em pessoas moderadamente ativas. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 8. Núm. 47. p.148-156. 2014.

-Machado, M. R.; Sanches, A. C. S.; Cornacini, M. C. M. Uso de maltodextrina no pré e intra treino de Crossfit para melhora da performance. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 14. Núm. 86. p. 268-280. 2021. <http://www.rbne.com.br/.index.php/rbne/article/view/1653>.

-Perea, C.; Moura, M. G.; Stulbach, T.; Caparros, D. R. Adequação da dieta quanto ao objetivo do exercício. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Núm. 50. p. 129-136. 2015. Disponível em: < http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/516>.

-Prata, P.H.S.; Santos, A.Z.; Mendes, T. P.; Vieira, S.; Viana, M. L.; Costa, A. G. V. Efeito do bochecho com carboidrato associado com cafeína ou taurina sobre a performance de praticantes de atividade física de alta intensidade. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 14. Núm. 88. p. 493-505. 2020. Disponível em: < http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1745/1211>.

-Sociedade Brasileira de Medicina do Exercício e do Esporte. Medificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num 3. 2009. p. 3-12.

Published
2023-01-15
How to Cite
Asarias, L. de oliveira A., Sandoval, G. S., & Brasil e Bernardes, A. C. (2023). The interference of doce de lect as pre-training in performance crossfit® practitioners. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 17(102), 43-50. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/2079
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)