Use of dietary supplements: creatine, whey protein and branched-chain amino acids (BCAAs) by bodybuilders.

  • Gabriel Vendruscolo Pizo Curso de Nutrição, Universidade de Ribeirão Preto, Ribeirão Preto-SP, Brasil.
  • Laura Invernizio Aud Curso de Nutrição, Universidade de Ribeirão Preto, Ribeirão Preto-SP, Brasil.
  • Telma Maria Braga Costa Curso de Nutrição, Universidade de Ribeirão Preto, Ribeirão Preto-SP, Brasil; Laboratório de Nutrição e Comportamento, Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras/FFCLRP, Universidade de São Paulo-USP, Ribeirão Preto-SP, Brasil.
  • Andresa de Toledo Triffoni Melo Curso de Nutrição, Universidade de Ribeirão Preto, Ribeirão Preto-SP, Brasil.
Keywords: Dietary supplements, Resistance Training, Creatine, Whey protein, Branched-chain amino acids

Abstract

Introduction and objective: Dietary supplements are very known and consumed by bodybuilders in order to increase performance. Given the indiscriminate use of these substances, it becomes necessary to study the consumption and effects of dietary supplements and its prescription. The aim of this study was to identify and evaluate the use of nutritional supplements: creatine, whey protein and branched-chain amino acids (BCAAs) by bodybuilders. Materials and Methods: For this cross-sectional study, 600 participants of both sexes, aged between 20 to 59 years were recruited through publicity in gyms and social media. The participants answered two questionnaires, a socio demographic and another about supplement use. Mean and standard deviation were calculated for descriptive analysis of the continuous variables. Results: data were collected from 600 participants, being 331 women and 269 men. The average age was 27 years. The most consumed supplements are whey protein, creatine, and BCAAs. The main objective is hypertrophy. Most of the participants use these products by prescription of a nutritionist. The most related effect obtained by supplements use was hypertrophy. Conclusion: Therefore, it is possible to conclude that whey protein and creatine are much consumed products by bodybuilders and have strong evidence on hypertrophy and strength increase. However, ergogenic effects through BCAAs consumption have lack of evidence.

References

-Alves, L. A. Recursos ergogênicos nutricionais. In Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, I. Estratégias de Nutrição e Suplementação no Esporte. Barueri. Manole. 2015.

-Amaral, L. Consumo de suplementos alimentares por frequentadores de uma academia de Palhoça-SC. TCC Bacharelado em Educação Física. Universidade do Sul de Santa Catarina. Palhoça. 2017.

-Amaral, A.D.S.; Nascimento, O.V.D. Efeitos da suplementação de creatina sobre o desempenho humano: uma revisão de literatura. Faculdade de Educação Física e Fisioterapia da Universidade Federal do Amazonas. Manaus. 2020.

-Baltazar-Martins, G.; Souza, D.B.; Aguilar-Navarro, M.; Muñoz Guerra, J.; Plata, M. M.; Coso, J. Prevalence and patterns of dietary supplement use in elite Spanish athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Vol. 16, Num. 30. 2019. p. 1-9.

-Domingos, F.C. Prevalência do consumo de suplementos nutricionais em academia de musculação na cidade de Tubarão-MG. TCC de Nutrição. Universidade do Sul de Santa Catarina. Tubarão. 2020.

-Domingues, S.F.; Marins, J. C. B. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em Belo Horizonte-MG. Fitness Performance Journal. Rio de Janeiro. Vol.6. Num. 4. 2007. p. 218-226.

-Kerksick, C. M.; Wilborn, C. D.; Roberts, M. D.; Smith-Ryan, A.; Kleiner, S. M.; Jager R.; Collins, R.; Cooke, M.; Davis, J. N.; Galvan, E.; Greenwood, M.; Lowery, L. M.; Wildman, R.; Antonio, J.; Kreider, R. B. ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Vol. 15. Num.38. 2018. p. 2-57.

-Macedo, A. S.; Martins, J. V. F.; Barcellos, L. T.; Taira, L. A.; KhouriI, L. H.M.; Morares, M. M. J.; Baptista, E. B.; Mendes, N. B. E.; Ortega, G. P.; Barcellos, L. T. O uso de suplementos alimentares por praticantes de atividade física no município de Juíz de Fora-MG e análise renal. Revista Eletrônica Acervo Saúde. Vol.45. Num. 45. 2020. p. 29-50.

-Mielgo-Ayuso, J.; Calleja-Gonzales, J.; Marquéz-Jiménez, D.; Caballero-Garcia, A.; Córdova, A.; Fernandez-Lázaro, D. Effects of Creatine Supplementation on athletic performance in soccer players: a systematic review and meta-analysis. Nutrients. Vol.11. Num.4. 2019. p.1-17.

-Nogueira, F. R. S.; Brito, A. D. F.; Vieira, T. I.; Oliveira, C. V. C. O.; Gouveia, R. L. B. Prevalência de uso de recursos ergogênicos em praticantes de musculação na cidade de João Pessoa, Paraíba. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol.1. Num.37. 2015. p.56-54.

-Nogueira, F. R. S.; Souza, A. A.; Brito, A. F. Prevalência do uso e efeitos de recursos ergogênicos por praticantes de musculação nas academias brasileiras: uma revisão sistematizada. Revista Brasileira de Atividade Física & Saúde. Vol.18. Num.1. 2013. p.16-30.

-Oliveira, L.L.; Cavalcante Neto, J.L. Fatores sociodemográficos, perfil dos usuários e motivação para o uso de esteroides anabolizantes entre jovens adultos. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol.3. Num. 40. 2016.p.309-317.

-Pelegrini, A.; Nogiri, F. S.; Barbosa, M. R. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de musculação da cidade de São Carlos-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num.61.2017. p.59-73.

-Pereira, L. P. Utilização de recursos ergogênicos nutricionais e/ou farmacológicos em uma academia da Cidade de Barra do Piraí, RJ. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.8. Num.43. 2014. p.58-64.

-Plotkin, D.L.; Delcastillo, K.; Van Every, D.W.; Tipton, K.D.; Aragon, A.A.; Schoenfeld, B.J. Isolated Leucine and Branched-Chain Amino Acid Supplementation for Enhancing Muscular Strength and Hypertrophy: A Narrative Review. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Vol.31. Num.3. 2021. p.292-301.

-Portilho, A. C.; Nogueira, C. T.; Nascimento, M. F. Z. Análise do efeito suplementar de BCAA em adultos submetidos à prática de exercício na força máxima prescrita. Tese de Doutorado. Centro Universitário Católico Salesiano Auxilium. Lins. 2008.

-Sperandio, B.B.; Silva, L.D.S.; Domingues, S. F.; Ferreira, E.F.; Oliveira, R.A.R. Consumo de suplementos alimentares e recursos ergogênicos por praticantes de musculação em Ubá-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num.62. 2017.p.209-218.

-Ribeiro, G.A.C.S. Insatisfação com a imagem corporal e uso de recursos ergogênicos nutricionais e farmacológicos entre alunos do ensino médio de escolas públicas e privadas de Florianópolis. TCC Bacharelado em Educação Física. Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis. 2015.

-Rossi, L. Nutrição em academias: do fitness ao wellness. São Paulo. Roca. 2015. p.264.

-Santos, C.S.; Nascimento, F. E. L. Consumo isolado de aminoácidos de cadeia ramificada e síntese de proteína muscular em humanos: uma revisão bioquímica. Einstein. São Paulo. Vol.17. Num.3. 2019.p.1-5.

-Silva, E. A. Dose e distribuição de proteínas para praticantes de atividade física. TCC Bacharelado em Educação Física. Instituto de Educação Superior da Paraíba. João Pessoa. 2017.

-Silva, F.R.; Mendes, A.E.P.; Pinto, J.M.; Sampaio, R.M.M.; Morais, V.D.; Brito, F.C.R. Perfil nutricional e uso de suplementos alimentares: estudo com adultos praticantes de musculação. Motricidade. Vol.14. Num.1. 2018. p.271-278.

-Souza, R. I.; Carvalho, C. A. Consumo de suplementos nutricionais nas academias da cidade de Braço do Norte-SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.12. Num.70. 2018. p.213-221.

-Thomas, D. T.; Erdman, K. A.; Burke, L. M. Nutrition and athletic performance. American College of Sports Medicine. Vol.48. Num.3. 2016. p.543-568.

-Uchida, M. C.; Bacurau, A. V. N.; Aoki, M. S.; Bacurau, R. F. P. Consumo de aminoácidos de cadeia ramificada não afeta o desempenho de endurance. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol.14. Num.1. 2008. p.42-45.

Published
2023-05-04
How to Cite
Pizo, G. V., Aud, L. I., Costa, T. M. B., & Melo, A. de T. T. (2023). Use of dietary supplements: creatine, whey protein and branched-chain amino acids (BCAAs) by bodybuilders. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 17(103), 186-197. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/2117
Section
Scientific Articles - Original