Quantification of total protein content in whey protein concentrate supplements

  • Eduardo Vinícius Barboza dos Santos Farmácia, Universidade de Marília (Unimar), Marília, São Paulo, Brasil.
  • Rafael Augusto Oliveira Farmácia, Universidade de Marília (Unimar), Marília, São Paulo, Brasil.
  • Paulo Sérgio Marinelli Farmácia, Universidade de Marília (Unimar), Marília, São Paulo, Brasil; Tecnologia em Alimentos, Faculdade de Tecnologia de Marília (Fatec), Marília, São Paulo, Brasil.
  • Flavia Farinazzi Machado Tecnologia em Alimentos, Faculdade de Tecnologia de Marília (Fatec), Marília, São Paulo, Brasil.
Keywords: Performance, Nutritional deficiencies, Labeling, legislation

Abstract

Food supplements are products that help consumers adapt to their diet, given their varied nutritional composition. Several supplements have been widely prescribed by professionals aiming at physical appearance, performance and also prevention of nutritional deficiencies and recovery of individuals in risk groups. The aim of this study was to quantify the total protein content of Whey Protein samples available on the market, comparing them with values ​​declared by manufacturers and with Brazilian legislation. The total protein contents of thirty samples of food supplements with Whey Protein Concentrate (WPC), acquired through online commerce, were analyzed by the indirect Kjedahl method. All analyzes were carried out in triplicate. The results showed that 66.67% of them had lower protein values ​​compared to the descriptions on their respective labels. However, considering the 20% plus and minus fluctuation that is allowed by RDC nº18/2003, only 13.34% of these samples are in non-conformity, according to Brazilian legislation, although they do not represent the real values ​​reported on the labels of products, which are made available to consumers. Whey Protein is one of the most consumed food supplements today, whether by athletes to improve physical performance, or to recover nutritional status in individuals with various disorders, the description on the package is the main source of nutritional information about the product. In this way, the regulation of the real values ​​of the composition of supplements is essential to meet the nutritional needs of different consumers who purchase them for different purposes.

References

-Bianco, A.; Mammina, C.; Thomas, E.; Ciulla, F.; Puplella, U.; Gagliardo, F.; Bellafiore, M.; Battaglia, G.; Paoli, A.; Palma, A. Protein supplements consumption: a comparative study between the city centre and the suburbs of Palermo, Italy. BMS Sports Science, Medicine and Rehabilitation. Vol. 6. Num. 29. 2014. p. 1-5.

-Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Ministério da Saúde. Dispõe sobre alimentos para atletas. Resolução De Diretoria Colegiada, Num. 18 de 27 de abril de 2010. Brasília. 2010.

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada RDC nº 243, de 26 de julho de 2018. Dispõe sobre os requisitos sanitários dos suplementos alimentares. Diário Oficial de União, edição 144, seção 1, p 100, 2018;

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada RDC nº 656, de 15 de junho de 2020. Dispõe sobre a prescrição dietética pelo nutricionista, de suplementos alimentares e dá outras providências. Diário Oficial da União, edição 115, seção 1, p. 90, 2020.

-Carvalho, J. O.; Oliveira, B. N.; Machado, A. A. N.; Machado, E. P.; Oliveira, B. N. Uso de suplementação alimentar na musculação: revisão integrativa da literatura brasileira. Conexões. Vol. 16. Num. 2. 2018. p. 213-225.

-Cheng, S. H.; Tseng, Y. M.; Wu, S. H.; Tsai, S. M.; Tsai, L. Y. Selective effects of whey protein concentrate on glutathione levels and apoptosis in rats with mammary tumors. Food and Chemical Toxicology. Vol. 107. 2017. p. 440-8.

-Costa, F. R.; Maricato, E.; Dias, A. M. N.; Baptista, E. G. Proteínas do soro do leite: propriedades funcionais e benefícios para a saúde humana. Lecturas: Educación Física y Deportes. Ano 25. Num. 272. 2020. p. 106-120.

-Crivelin, V. X.; Chaves, R. R. S.; Pacheco, M. T. B.; Capitani, C. D. Suplementos Alimentares: Perfil do consumidor e composição química. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 69. 2018. p.30-36.

-Durão, C. R. Suplementos alimentares - legislar é o suficiente? Revista da SPCNA alimentação humana. Vol. 14. Num. 2. 2008.

-Farias, C. S.; Stefani, G. P.; Schneider, C. D.; Lando, V. R. Análise de concentração de proteínas em diferentes tipos de suplementos protéticos nacionais. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 81. 2019. p. 705-712.

-Freire, D. X.; Passos, X. S.; Reis, V. A. G. A. Análise do teor proteico de Whey Protein e sua conformidade com a legislação e rotulagem. Revista Mineira de Educação Física. Vol.24. Num. 1. 2016. p. 143-152.

-Haraguchi, F. K.; Abreu, W. C.; Paula, H. Proteínas do soro do leite: composição, propriedades nutricionais, aplicações no esporte e benefícios para a saúde humana. Revista de Nutrição. Vol. 19. Num. 4. 2006. p. 479-488.

-Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. p. 1020. 2008. versão eletrônica.

-Mazza, S. E.; Dumith, S. C.; Knuth, A. G. Uso de suplementos alimentares combinado com a prática de atividade física entre universitários do extremo sul do Brasil. Cadernos de Saúde Coletiva. Vol. 30. Num. 1. 2022. p.33-43.

-Mendez, E. L. V.; Mendes, H. E. V.; Alvarenga, R. L.; Gomes, D. C. Avaliação de rotulagem e determinação de proteínas e amido em Whey Protein comercializado no Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 76. 2018. p.1061-1068.

-Nunes, E. A.; Teixeira, K.; Cruz, M.; Melo, G.; Mallet, A. C. Sarcopenia: os benefícios da suplementação proteica e a importância da atividade física na terceira idade. Revista Científica do UBM. Vol. 24. Num. 47. 2022. p.110-122.

-Oliveira, E. R. M.; Sousa, E. C.; Riveros, A. C. G. Avaliação do teor de proteína em amostras de Whey Protein em Brasília-DF. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer. Vol. 13. Num. 24. 2016.

-Oliveira, L. C. B. P.; Laruccia, G. S.; Melo, K, C. A.; Diniz, I. G.; Araújo, L B. A. Análise centesimal e comparativa de suplementos de proteínas do soro do leite bovino: Whey Protein. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 51. 2015. p.223-231.

-Pessoa, J. G.; Oliveira, V. M.; Chaves, R. N.; Gonçalves, J. T. T.; Santana, R. F. Teor de proteína em suplementos a base de whey protein isolado. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 15. Num. 92. 2021. p. 181-185.

-Scarlato, R. C.; Miranda, N. G. M.; Costa, R. S.; Simões, K. M. A.; Vidal, I. K. S.; Rego, E. C. P. Determinação do teor de proteínas e carboidratos totais em suplementos tipo Whey Protein. Revista do Instituto Adolfo Lutz. Vol. 75. 2016. p. 01-07.

-Silva, L. V.; Souza, S. V. C. Qualidade de suplementos proteicos: avaliação da composição e rotulagem. Revista do Instituto Adolfo Lutz. Vol. 75. Num. 1. 2016. p. 01-17.

-Silva, P. O.; Silva, V. J.; Vasconcelos, T. C. L. de. Consequences of food supplementation with whey protein for physical exercise practitioners: an integrative review. Research, Society and Development. Vol. 11. Num. 8. 2022. p. e21811830933.

-Smithers, G. W. Whey and whey proteins-From “gutter-to-gold”. International Dairy Journal. Vol. 18. Num. 7. 2008. p. 695-704.

-Tavano, O. L. Composição e digestibilidade proteica de suplementos alimentícios contendo proteína de soro de leite. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes. Vol. 72. Num. 3. 2017. p. 131-138.

-Vasconcelo, Q. D. J. S.; Rodrigues, B.; Paschoalette, T.; Frota, A. G. Whey Protein: Composition, use and benefits - a narrative review. European Journal of Physical Education and Sport Science. Vol. 4. Num. 1. 2018. p.173-182.

Published
2023-07-26
How to Cite
Santos, E. V. B. dos, Oliveira, R. A., Marinelli , P. S., & Machado, F. F. (2023). Quantification of total protein content in whey protein concentrate supplements. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 17(104), 365-373. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/2153
Section
Scientific Articles - Original