Knowledge about healthy eating and use of supplements among beach tennis practitioners

  • Wellington Danilo Soares Doutor em Ciências da Saúde pela Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes, docente no curso de Psicologia das Faculdades Unidas do Norte de Minas- Funorte, Montes Claros-MG, Brasil.
  • Caio Sindeaux Braga Acadêmico do Curso de Nutrição do da Faculdade de Saúde e Humanidades Ibituruna FASI, Montes Claros-MG, Brasil.
  • Lenita Leal Praes Valverde Acadêmica do curso de Nutrição do da Faculdade de Saúde e Humanidades Ibituruna FASI, Montes Claros-MG, Brasil.
Keywords: Sports nutrition, Healthy eating, Macronutrients

Abstract

Introduction and Objective: Food supplements have gained popularity in Brazil, especially among those who practice physical activities such as Beach Tennis (BT). This study aimed to evaluate knowledge about healthy eating and the use of supplements among BT practitioners in Montes Claros-MG. Materials and Methods: The study was descriptive, with a quantitative and cross-sectional approach. 32 BT practitioners, aged 18 years or over, randomly selected, participated. It was used an adapted questionnaire, covering sociodemographic information, eating habits, supplement consumption and nutritional knowledge. Results: The participants demonstrated significant understanding of nutrition, although errors occurred regarding the main macronutrient and fruit and vegetable recommendations. The majority of participants correctly recognized the recommended daily amount of water and the feasibility of daily consumption of the traditional Brazilian dish of beans and rice, indicating an adequate understanding about the inclusion of traditional and nutritious foods in the diet. Less than half of them use supplements, but all reported desired results, and the majority receive nutritional guidance from qualified professionals. Conclusion: BT practitioners demonstrate a good understanding about nutrition and recognize the importance of healthy eating for their sports performance. It is essential to improve education in specific areas to optimize the sports performance and general health of these individuals.

References

-ABIAD. Pesquisa de Mercado - Suplementos Alimentares. Associação Brasileira da Indústria de Alimentos para Fins Especiais e Congêneres, 2020. Disponível em: https://abiad.org.br/pesquisa-de-mercado-suplementos-alimentares/. Acesso em: 17/09/23.

-ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Suplementos alimentares. 2020. Disponível em: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/alimentos/suplementos- alimentares. Acesso em: 16/09/23.

-Bernardo, M.F.; e colaboradores. Associação entre estado nutricional e desempenho físico em praticantes de futebol americano. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.17. Num.104. 2023. p.344-352.

-Carpes, L.; Jacobsen, A.; Domingues, L. Recreational beach tennis reduces 24-h blood pressure in adults with hypertension: a randomized crossover trial. European Journal of Applied Physiology. Vol.121. 2021. p.1327-1336.

-Costa, B.R.B.; Cruz, M.N.S.; Roiffé, R.R.; Padilha, M.C. Suplementos alimentares: uma fonte de doping não intencional? Brazilian Journal of Food Technology. Vol. 24. Num.e2019256. 2021. p.1-16.

-Espinosa, I.E.G.; e colaboradores. Analysis of the use of nutritional supplements in gyms in Coquimbo, Chile. Archivos de Medicina del Deporte. Vol.35. Num.6. 2018. p.369-375.

-Fanti, Y.O.; Marques, N.F.; Marques, A.Y.C.; D’almeida, K.S.M.; Silveira, J.T.; Moura, F.A. Uso de suplementação e composição corporal de praticantes de musculação na cidade de Itaqui-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.11. Num.62. 2017. p.192-201.

-Moura, A.F.; Masquio, D. A influência da escolaridade na percepção sobre alimentos considerados saudáveis. Revista de Educação Popular. Vol.13. 2014. p.82-94.

-Figueiredo, L.H.; Rodrigues, L.H. Hidratação em praticantes de beach tennis. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 17. Num. 104. 2023. p. 306-312.

-Gradil Costa, L.S.; e colaboradores. Utilização de suplementos alimentares por praticantes de exercícios de alta intensidade: uma revisão bibliográfica. Revista Foco. Vol.16. Num 7. 2023.

-Lima, V.; Filho, C. Saúde, Estética e Educação Física: Uma aproximação crítica. Portal de periódicos científicos da Universidade Federal de Juiz de Fora . Vol. 20. Num.1. 2018.

-Macedo, M.; Ferreira, J. Os riscos para a saúde associados ao consumo de suplemento alimentar sem orientação nutricional. Research, Society and Development. Vol.10. Num.3. 2021. p.1-9.

-Machado, K.P.; Vaz, J.S.; Mendoza-Sassi, R. A. Autopercepção positiva da alimentação: um estudo de base populacional no extremo sul do Brasil. Epidemiologia e Serviços de Saúde. Vol.28. Num.3. 2019. p.1-14.

-Negretti, M. Nutrição, exercício físico e desempenho: recomendações nutricionais para uma prática saudável. Bauru. 2022. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/bitstream/handle/11449/217441/negretti_m_tcc_bauru.pdf

?sequence=4. Acesso em: 20/03/24.

-Paoli, V.P.; Araujo, M.C. Consumo e conhecimento de suplementos alimentares por atletas de alto rendimento de uma universidade da Grande Florianópolis. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.13. Num.82. 2019. p.954- 963.

-Rosa, T.R.; Alvarez, B.R. Perfil dos praticantes de Beach Tennis no município de Criciúma. Research, Society and Development. Vol.10. Num.17. 2021. p.1-9.

-Soares, J.P.; Costa, A.C.P.; Araújo Costa, G.; Carvalho, L.M.F.; Landim, L.A.D.S.R. Conhecimento nutricional e uso de suplementos alimentares por frequentadores de academias de uma capital do nordeste. Nutrição Brasil. Vol.18. Num.2. 2019. p.95-101.

-Wazlawick, P.; Susin, S.; Nicoletto, B.B. Utilização de whey protein por praticantes de atividade física de Antônio Prado-RS. Revista Brasileira de Nutrição. São Paulo. Vol.18. Num.109. 2024. p. 206-212.

Published
2025-01-28
How to Cite
Soares, W. D., Braga, C. S., & Valverde, L. L. P. (2025). Knowledge about healthy eating and use of supplements among beach tennis practitioners. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 18(113), 560-566. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/2353
Section
Scientific Articles - Original