Percentage of fat in practitioners of Jiu-Jitsu in the city of academies Florianópolis-SC

  • Leonardo Arruda Programa de Pós Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho em Fisiologia do exercí­cio: prescrição do exercí­cio
  • Francisco Navarro Programa de Pós Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho em Fisiologia do exercí­cio: prescrição do exercí­cio
  • Rafaela Liberali Programa de Pós Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho em Fisiologia do exercí­cio: prescrição do exercí­cio
  • Alan de jesus Pires de Moraes Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC), Florianópolis-SC, Brasil
  • Fábio Henrique Ornellas Programa de Pós Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho em Fisiologia do exercí­cio: prescrição do exercí­cio
  • Márcia Aparecida Gonçalves Laboratório de Reabilitação Cardiopulmonar e Metabólica - UDESC
  • Moacir Pereira Júnior Programa de Pós Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho em Fisiologia do exercí­cio: prescrição do exercí­cio. Laboratório de Reabilitação Cardiopulmonar e Metabólica - UDESC
Keywords: Jiu Jitsu, Body composition, Fat percentage

Abstract

The objective of this study was to investigate fourteen professional athletes jiu-jitsu in different categories, competing at state, nationaland international, of different ages and goals for the estimation of percent body fat (% BF), using the equation Oppliger and Tipton (1984). This study was characterized as a cross-sectional observational study. The average fat percentage of the sample was 11.4±3.6. Analyzing the results for the parameters proposed by Heyward & Stolarczyk (1996) it was observed in a fighter's super-heavyweight category the highest value calculated for the percentage of fat (14.9%), ranked as average. For the lowest calculated value, a lightweight fighter, the percent fat of 5.3%, classified as hazardous. Analyzing the results of the fat percentage of Jiu-jitsu, there was a linear increase according to weight categories of heavier athletes tend to have a higher percentage offat, this is confirmed by male wrestlers that point to a low fat percentage (less than 10%) except for the heavier categories as heavyweight to (84.99 kg), heavy (up to 90.99 kg), super-heavyweight (up to 96.99 kg) and very heavy (over 97 kg). Based on these results, studies are needed with larger samples and more precise methods to enable a statistical evaluation andaconclusion more refined.

Author Biography

Alan de jesus Pires de Moraes, Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC), Florianópolis-SC, Brasil

Formado em educação fí­sica, especialista em psicomotricidade (UCAM/RJ) e em Fisiologia do Exercí­cio (UFG/RJ), atualmente sou pesquisador/colaborador no Grupo de Pesquisa em Exercí­cio Fí­sico na Reabilitação Cardiopulmonar e Metabólica da Universidade do Estado de Santa Catarina/UDESC, atuando nas áreas de exercí­cio e câncer.

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Published
2012-04-22
How to Cite
Arruda, L., Navarro, F., Liberali, R., Moraes, A. de jesus P. de, Ornellas, F. H., Gonçalves, M. A., & Pereira Júnior, M. (2012). Percentage of fat in practitioners of Jiu-Jitsu in the city of academies Florianópolis-SC. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 6(31). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/238
Section
Scientific Articles - Original

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