Level of knowledge of nutrition runners endorphin advisory group of the city of sports Araguari, Minas Gerais

  • Mariângela Pires Santos Araújo Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica: Nutrição Esportiva
Keywords: Running, Nutritional knowledge, Nutrients, Performance

Abstract

The search for physical activity is becoming increasingly significant due to the health benefits it is capable of promoting. Among the many sports, races are among the fastest growing in recent years, because it is accessible to large populations and thelower costs for training, organization and participation. The objective of this study was to investigate the level of nutritional knowledge of runners Endorphin Sports Consulting Group of Araguari-MG. We evaluated all athletes on the team, being the number of 30 members. Data collection used a questionnaire containing 14 objective questions on nutrition. The statistical tool used was the use of Microsoft Office Excel 2007 version, we performed calculations of the index in frequencypercentageof responses and representation thereof in the form of table and graphs. The tabulation of the data presentationwas attended by manual and computational resources, and the significance level of p <0.05. The results showed some knowledge as to the identification of food sources of carbohydrate, protein and lipids; in contrast, it was observedthat the majority ignores theimportance and proper use of food. Thus, although studies have demonstrated the importance of an adequate diet for athletic performance, wecan observe that mostof the people of thisstudied have poor nutrition knowledge for physical activity.

References

-Almeida, A. F. Biologia Educacional: Noções Fundamentais. 14ª edição. São Paulo. Nacional. 2009.

-Arnheim, D. D.; Prentice, W. E. Princípios de Treinamento Atlético. 10ª edição. Rio de Janeiro. Guanabara Koogan. 2002.

-American Dietetic Association (ADA). Position of American Dietetic Association, Dietitians of Canada and American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. J Am Diet Assoc.Vol. 100. Núm. 12. p. 1543-1556.2000.

-Bacurau, R. F. Nutrição e Suplementação Esportiva. Phorte. 2000.

-Bangsbo, J. Energy Demands in Competitive Soccer. JSports Sci.Vol. 12. p. 5-12.1994.

-Clark, N. Guia de Nutrição Desportiva: Alimentação para uma Vida Ativa. 4ª edição. Porto Alegre. Artmed. 2009.

-Cyrino, E. S.; Zucas, S. M. Influência da Ingestão de Carboidratos sobre o Desempenho Físico. Revista deEducação Física, UEM.Vol. 10. Núm. 1. p. 73-79.1999.

-Fernández, M. D.; Sainz, A. G.;Garzón, M. J. C. Treinamento Físico-Desportivo e Alimentação: Da infância à Idade Adulta. 2ª edição. Porto Alegre. Artmed. 2002.

-Guedes, D. P.; Guedes, J.E.R.P. Controle do Peso Corporal: Composição Corporal, Atividade Física e Nutrição. 2ª edição. Rio de Janeiro. Shape. 2003.

-Hernandes Júnior, B. D. Treinamento Desportivo. Rio de Janeiro. Sprint. 2000.

-Hollmann, W.; Hettinger, T. Medicina do Esporte. São Paulo. Manole. 1983.

-Kamel, D.; Kamel, J. G. N. Nutrição e Exercício. 4ª edição. Rio de Janeiro. Sprint. 2003.

-Lancha Júnior, A. H. Nutrição e Metabolismo Aplicados à Atividade Motora. São Paulo. Atheneu. 2004.

-Lemon, P. W. R. Protein Requerements ofSoccer. J Sports Sci.Vol. 12. p. 17-22.1994.

-McArdle, W. D.; Katch V. L.; Katch F. I. Nutrição para o Esporte e o Exercício. 3ª edição. Rio de Janeiro. Guanabara Koogan.2003.

-McArdle, W. D.; Katch V. L.; Katch F. I. Fisiologia do Exercício: Energia, Nutrição e Desempenho Humano. 7ª edição. Rio de Janeiro. Guanabara Koogan.2011.

-Oliveira, J. E. D.; Marchini, J. S. Ciências Nutricionais: Aprendendo a Aprender. 2ª edição. Sarvier. 2008.

-Peralta, J.; Amâncio, O. M. S. A Creatina como Suplemento Ergogênico para Atletas. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 15. Núm.1. p. 83-94.2002.

-Sartori, R. F.; Prates, M. E. F.; Tramonte, V. L. G. C. Hábitos Alimentares de Atletas de Futsal dos Estados do Paraná e do Rio Grande do Sul. Revista de Educação Física, UEM.Vol. 13. Núm. 2. p. 55-62.2002.

-Soares, E. A. Manejo Nutricional no Exercício Físico. Revista Nutrição em Pauta. Num. 48. 2001.

-Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte (SBME). Modificações Dietéticas, Reposição Hídrica, Suplementos Alimentares e Drogas: Comprovação de Ação Ergogênica e Potenciais Riscos à Saúde. Diretriz da Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Revista Brasileira Medicina Esporte. Vol. 7. Núm. 2. p. 1-13. 2003.

-Tipton, K. D.; Wolfe, R. R. Exercise, Protein Metabolismo and muscle growth. J Sports Nutr Exerc Metabolismo. Vol. 11. p. 109-132. 2001.

-Tirapegui, J. Proteínas: Recomendações para a Prática Esportiva. Revista Nestlé bio. Nutrição e Saúde. São Paulo. Ano 2. Núm.3.p.9.2007.

-Viebig, R. F.; Nacif, M. A. L. Recomendações Nutricionais para a Atividade Física e o Esporte. Revista Brssileira Educação Física, Esporte, Lazer e Dança. Vol. 1. Núm. 1. p. 2-14. 2006.

-Weineck, J. Biologia do Esporte. São Paulo. Manole. 2000.

-Williams, C. Macronutrients and Performance. J Sports Sci. Vol. 13. p. 1-10. 1995.

-Wolinsky, I.; Hickson, J.F. Nutrição no Exercício e no Esporte. 2ª edição. São Paulo. Roca. 2002.

Published
2012-05-12
How to Cite
Araújo, M. P. S. (2012). Level of knowledge of nutrition runners endorphin advisory group of the city of sports Araguari, Minas Gerais. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 6(32). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/283
Section
Scientific Articles - Original