Evaluation of the profile and basic knowledge of physical educators on the academies of food supplementation in Belo Horizonte –MG

  • Giselle Rossi de Vasconcelos Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica: Nutrição Esportiva
  • Mateus Iglésias Moraes Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica: Nutrição Esportiva
  • Sabrina Braga Finelli Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica: Nutrição Esportiva
Keywords: Physical educators, Food suplements, Knowledge

Abstract

This study had as objective to avaliate the physicaleducators’ information and basics knowledge that work at gym about food supplementation. The gyms’ were choosen aimlessly, and all the physical educators that work at them participated of the study. 86 physical educators answered a questionnaire with 13 objective questions. The most expressive results were: 31.4% and 25.6% get actualized by internet and non scientific magazines, respectively, about subjects related to supplementation; 83.7% never prescrived supplementation for their clients; in those who indicate, 57.2% indicate maltodextrin or proteins and 50% already prescribed supplementation for competitions athletes. Questions to avaliate the physical educators’ knowledge about supplementation were made. 61.6% believe that a balanced alimentation supplies the protein necessity; 59.3% affirm that more protein ingestion, more muscle hypertrophy; 57% knew about the creatin’s purpose; 41.8% know the L-carnite’s function and 60% think that the excess of vitamins is harmful to the health. Concluding that even a bunch of physical educators have a nice knowledge about supplementation, the part of them that don’t have this knowledge is still large, once few has courses about the subject and the ways that they use to actualize almost never are trustworthy.

References

-Alves, L.A. Recursos ergogênicos nutricionais. Rev. Min. Educ. Fís., Viçosa. Vol. 10. Num. 1. 2002. p. 23-50.

-Araújo, L.R.; Andreolo, J.; Silva, M.S. Utilização de suplemento alimentar e anabolizante por praticantes de musculação nas academias de Goiânia-GO. Rev. Bras. Ciên. e Mov. Brasília. Vol.10. Num. 3.2002. p. 13-18.

-Domingues, S.F.; Marins, J.C.B. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em Belo Horizonte -MG. Fit. Perf. J.Rio de Janeiro. Vol. 6. Num. 4.2007. p. 218-226.

-Hirschbruch, M.D.; Fisberg, M.; Mochizuki, L. Consumo de suplementos por jovens freqüentadores de academias de ginástica em São Paulo. Rev Bras Med Esporte, Niterói. Vol.14. Num.6. 2008. p. 539-543.

-Linhares, T.C.; Lima, R.M. Prevalência do uso de suplementos alimentares por praticantes de musculação nas academias de Campos dos Goytacazes/RJ, Brasil. Vértices. Vol. 8. Num. 1/3.2006.

-Neiva, C.M.; e Colaboradores. Aspectos gerais e indicadores estatísticos sobre consumo de suplementos nutricionais em academias de ginástica. Revista Nutrição em Pauta,2007.

-Pereira, J.M.O.; Cabral, P. Avaliação dos conhecimentos básicos sobre nutrição de praticantes de musculação em uma academia da cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 1. Num. 1.2007. p. 40-47.

-Pereira, R.F.; Lajolo, F.M.; Hirschbruch, M.D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginástica em São Paulo. Rev. Nutr. Campinas. Vol. 16. Num. 3. 2003. p. 265-272.

-Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Rev Bras Med Esporte. Vol. 9. Num. 2. 2003. p.43-56.

Published
2012-05-17
How to Cite
Vasconcelos, G. R. de, Moraes, M. I., & Finelli, S. B. (2012). Evaluation of the profile and basic knowledge of physical educators on the academies of food supplementation in Belo Horizonte –MG. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 5(29). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/297
Section
Scientific Articles - Original