Food consumption and the use of nutritional supplement in athletes of a masculine volleyball team
Abstract
This study had as objective to assess qualitatively the food consumption and use of nutrition supplement by male volleyball athletes. Twelve athletes participated from this research, ages 18 to 29. Two retrospective methods were used, with self-applicable closed questionnaires, one for analysis of nutritional supplement usage, and the other to assess the food consumption by means of a markers form of adapted food consumption, according to the Health Ministry, Nutritional Evaluation system (SISVAN). Results revealed that 55,0% of the athletes consumed daily the group of basic food (rice, bread, beans, meat, eggs, milk and/or derivates), 27,8% had the daily habit of vegetables and fruit consumption, and 20% would use often superfluous food (industrialized, embedded, sodas, fritter and candy). 100% used some kind of food supplement, from these, 42,0% used only one supplement, 58% stated the usage of vitamins and minerals, being 75% had as objective the enhancement in training. With these results, it can be concluded that these athletes' food nourishment presents inadequacies when compared to the recommendations described by the food guide for Brazilian population from Health Ministry (MS) and that usage of nutritional supplies is made abusively and without criteria, showing a lack of information and specialized guidance.
References
-Bacurau, R. F. Nutrição e Suplementação Esportiva. 6ª edição. São Paulo. Phorte. 2009.
-Barros Neto, T. L. B. A controvérsia dos agentes ergogênicos: Estamos subestimando os efeitos naturais da atividade física? Arq Bras Endocrinol Metab. Vol. 45. Núm. 2. 2001.
-Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. Promovendo a alimentação saudável. Brasília, 2006.
-Bueno Junior, C. R. Suplementação nutricional em praticantes de atividade física: mitos e verdades. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 5. Núm. 26. 2011.
-De Rose, E. H.; e colaboradores. Uso referido de medicamentos e suplementos alimentares nos atletas selecionados para controle de doping nos Jogos Sul-Americanos. Revista Brasileira Medicina do Esporte. Vol. 12. Núm. 5. 2006.
-Dias, S. X.; Bonatto, S.. Composição corporal e perfil dietético de adolescentes atletas de voleibol da Universidade de Caxias do Sul-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 5. Núm. 29. 2011.
-Fett, C. A.; Fett, W. C. R.; Oyama, S. R.; Marchini, J. S. Composição corporal e somatótipo de mulheres com sobrepeso e obesas pré e pós-treinamento em circuito ou caminhada. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 12. 2006.
-Hernandez, A. J.; Nahas, R. M. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Núm. 3. 2009.
-Kazapi, I. M.; Ramos, L. A. Z. Hábitos e consumo alimentares de atletas nadadores. Rev. Nutr. Campinas. 1998.
-Lima, C. O.; e colaboradores. Perfil da freqüência de consumo alimentar de atletas amadores. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 1. Núm. 4. 2007.
-Matos, J. B.; Liberali, R. O uso de suplementos nutricionais entre atletas que participaram da segunda travessia da Lagoa do Peri de 3.000 m. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Núm. 10. 2008.
-Maughan, R. J.; Burke, L. M. Nutrição Esportiva. Porto Alegre. Artmed. 2004.
-Pires, A. N. Avaliação do uso de suplemento esportivo e conhecimento de nutrição por praticantes de ciclismo indoor em academias de cinco regiões da cidade de Belo Horizonte-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 5. Núm. 27. 2011.
-Tirapegui, J. Nutrição: fundamentos e aspectos atuais. 2ª edição. São Paulo. Atheneu. 2006.
-Williams, M. H. Nutrição para saúde, condicionamento físico & desempenho esportivo. 5ª edição. São Paulo. Manole. 2002.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).