Food consumption and the use of nutritional supplement in athletes of a masculine volleyball team

  • Simone Borges de Jesus Acadêmica da Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá.
  • Adilson Domingos dos Reis Filho Universidade de Cuiabá (UNIC). Centro Universitário de Várzea Grande (UNIVAG). Núcleo de Aptidão Fí­sica, Metabolismo e Saúde (NAFIMES/UFMT)
  • Eliana Santini Professora da Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá (UNIC). Pesquisadora do Núcleo de Estudos em Aptidão Fí­sica, Informática, Metabolismo, Esporte e Saúde (NAFIMES/UFMT).
Keywords: Food, Athletes, Performance, Health

Abstract

This study had as objective to assess qualitatively the food consumption and use of nutrition supplement by male volleyball athletes. Twelve athletes participated from this research, ages 18 to 29. Two retrospective methods were used, with self-applicable closed questionnaires, one for analysis of nutritional supplement usage, and the other to assess the food consumption by means of a markers form of adapted food consumption, according to the Health Ministry, Nutritional Evaluation system (SISVAN). Results revealed that 55,0% of the athletes consumed daily the group of basic food (rice, bread, beans, meat, eggs, milk and/or derivates), 27,8% had the daily habit of vegetables and fruit consumption, and 20% would use often superfluous food (industrialized, embedded, sodas, fritter and candy). 100% used some kind of food supplement, from these, 42,0% used only one supplement, 58% stated the usage of vitamins and minerals, being 75% had as objective the enhancement in training. With these results, it can be concluded that these athletes' food nourishment presents inadequacies when compared to the recommendations described by the food guide for Brazilian population from Health Ministry (MS) and that usage of nutritional supplies is made abusively and without criteria, showing a lack of information and specialized guidance.

Author Biographies

Adilson Domingos dos Reis Filho, Universidade de Cuiabá (UNIC). Centro Universitário de Várzea Grande (UNIVAG). Núcleo de Aptidão Fí­sica, Metabolismo e Saúde (NAFIMES/UFMT)

Possui Licenciatura Plena em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Mato Grosso, Especialização em Fisiologia do Exercí­cio; Especialização em Exercí­cio Fí­sico aplicado à Reabilitação Cardí­aca e a Grupos Especiais; Mestrado em Biociências pela FANUT/UFMT, na linha de pesquisa Nutrição, Exercí­cio, Rendimento Fí­sico e Doenças Metabólicas. Revisor ad hoc dos periódicos cientí­ficos Motriz, Pensar a Prática, Revista Mackenzie de Educação Fí­sica e Esporte, Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, Revista Brasileira de Ciência e Movimento, Revista Saúde e Pesquisa e Journal of Physical Education and Sport Management. Tem experiência na área de Educação Fí­sica, atuando principalmente nos seguintes temas: Atividade fí­sica e saúde, Fisiologia do Exercí­cio, Medidas e Avaliação em Educação Fí­sica e Esportes, Cineantropometria, Composição Corporal, Bioquí­mica do Exercí­cio, Aptidão Fí­sica e Envelhecimento.

Eliana Santini, Professora da Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá (UNIC). Pesquisadora do Núcleo de Estudos em Aptidão Fí­sica, Informática, Metabolismo, Esporte e Saúde (NAFIMES/UFMT).

Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal de Mato Grosso, Especialista em Atividade Fí­sica e suas Bases Nutricionais pela Universidade Veiga de Almeida. Mestrado Sanduiche em Clí­nica Médica pela Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (USP-Ribeirão Preto). Mestranda em Biociências pela FANUT/UFMT na linha de pesquisa Nutrição, Exercí­cio, Rendimento Fí­sico e Doenças Metabólicas. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição e Atividade Fí­sica.

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Published
2012-10-13
How to Cite
Jesus, S. B. de, Reis Filho, A. D. dos, & Santini, E. (2012). Food consumption and the use of nutritional supplement in athletes of a masculine volleyball team. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 6(34). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/311
Section
Scientific Articles - Original

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