Impact of regular physical exercise on the food appearance

  • Bárbara Mendonça Pacheco Acadêmica da Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá (UNIC)
  • Adilson Domingos dos Reis Filho Universidade de Cuiabá (UNIC). Centro Universitário de Várzea Grande (UNIVAG). Núcleo de Aptidão Fí­sica, Metabolismo e Saúde (NAFIMES/UFMT)
  • Eliana Santini Faculdade de Nutrição (UNIC)
Keywords: Physical exercise, Diet, Health

Abstract

The goal of this study was to check if the physical exercise practice has influence on nutritional matters. It’s a descriptive, transversal study, with 60 individuals, being the sample divided into two female groups: active group (GA) and sedentary group (GS), with 30 individuals each, 18 to 30-years old. The questionnaire of Food and Nutrition Vigilance System’s food frequency was used, as well as the questionnaire regarding the level of physical activity by the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), reduced format. Descriptive statistics was used (frequency, average and standard deviation). Results revealed that 78% of GS referred to consume daily the least healthy food, such as fritter, built-ins, cookies, sweets and gasified drinks, while 52% out of GAdo not consume this kind of food. As for healthy food consumption such as vegetables, dry fruit and raw salads, it was observed that only 30% of GS consume these foods only twice a week, while 70% of GA consumes them daily. By these results it can be concluded that regular practice of physical activity leads to a bigger concern with food quality to be consumed, however it may not lead to worries on amount of food consumption.

Author Biographies

Adilson Domingos dos Reis Filho, Universidade de Cuiabá (UNIC). Centro Universitário de Várzea Grande (UNIVAG). Núcleo de Aptidão Fí­sica, Metabolismo e Saúde (NAFIMES/UFMT)

Possui Licenciatura Plena em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Mato Grosso, Especialização em Fisiologia do Exercí­cio; Especialização em Exercí­cio Fí­sico aplicado à Reabilitação Cardí­aca e a Grupos Especiais; Mestrado em Biociências pela FANUT/UFMT, na linha de pesquisa Nutrição, Exercí­cio, Rendimento Fí­sico e Doenças Metabólicas. Revisor ad hoc dos periódicos cientí­ficos Motriz, Pensar a Prática, Revista Mackenzie de Educação Fí­sica e Esporte, Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, Revista Brasileira de Ciência e Movimento, Revista Saúde e Pesquisa e Journal of Physical Education and Sport Management. Tem experiência na área de Educação Fí­sica, atuando principalmente nos seguintes temas: Atividade fí­sica e saúde, Fisiologia do Exercí­cio, Medidas e Avaliação em Educação Fí­sica e Esportes, Cineantropometria, Composição Corporal, Bioquí­mica do Exercí­cio, Aptidão Fí­sica e Envelhecimento.

Eliana Santini, Faculdade de Nutrição (UNIC)

Nutricionista. Especialista em Atividade Fí­sica e suas Bases Nutricionais. Mestranda em Biociências (FANUT/UFMT). Professora da Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá (UNIC). Pesquisadora do Núcleo de Estudos em Aptidão Fí­sica, Informática, Metabolismo, Esporte e Saúde (NAFIMES/UFMT).

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Published
2012-12-29
How to Cite
Pacheco, B. M., Reis Filho, A. D. dos, & Santini, E. (2012). Impact of regular physical exercise on the food appearance. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 6(35). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/336
Section
Scientific Articles - Original

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