Level of knowledge and practice about hydration on physical activity practitioners in academy

  • Lumena Carneiro Graciano Faculdade de Viçosa
  • Fabrí­cia Geralda Ferreira Escola Preparatória de Cadetes do AR - Epcar
  • Silvia Maria Saraiva Valente Chiapeta Faculdade de Viçosa, MG
  • Lyvia Barros Scolforo Prefeitura Municipal de Vila Velha, ES
  • Wellington Segheto Universidade Federal de Viçosa - MG
Keywords: Dehydration, Sports nutrition, Health

Abstract

This study aimed to verify the level of knowledge and hydration habits of physical activity practitioners. We evaluated 185 subjects (25,2 ± 5,9 years) with a questionnairecontaining objective questions on the sport practiced, knowledge and habits of hydration during exercise. We used descriptive statistics and the results are presented using percentage distribution. The most practiced was the weight (71.3%), with time practice over 18 months (40.5%). That most of the evaluated hydrates (72.4%), regardless of the season (61.0%), worry about the liquid ingested (63.7%), consume water as liquid replenishes (56.5%), worry about the type of clothing and fabric ( 69.1%), do not weigh before and after exercise (45.4%) and prefer to consume cold liquids (72.4%). Regarding knowledge about hydration, most indicated that hydration must occur before the sensation of thirst (74.0%), Gatorade was the best known electrolyte replenishes (55.9%) and consumed (69.1%), and the orange flavor the most used (35.2%). Most do not know how to hydrate (48.6%) and do not know the function of isotonic (40.0%), and had not received guidance on the correct form of hydration (60.0%). Despite having a level of knowledge about hydration, this is still incipient. It is necessary to expand the number of individuals using the weighing technique, as well as the students’ knowledge about the function of an isotonic and the best strategies of fluid replacement during activity.

Author Biographies

Lumena Carneiro Graciano, Faculdade de Viçosa

Graduada em Educação Fí­sica pela Faculdade de Viçosa

Fabrí­cia Geralda Ferreira, Escola Preparatória de Cadetes do AR - Epcar

Possui graduação em Educação Fisica pela Universidade Federal de Viçosa (2003) e mestrado em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2007). Atualmente é professora Efetiva da Escola Preparatória de Cadetes do Ar- Epcar. Tem experiência na área de Educação Fí­sica, com ênfase em Fisiologia, atuando principalmente nos seguintes temas: hidratação, termorregulação, obesidade, perda mineral e performance

Silvia Maria Saraiva Valente Chiapeta, Faculdade de Viçosa, MG

Formada em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Viçosa e Mestre em Educação Fí­sica pela Universidade Gama Filho. Professora aposentada da Universidade Federal de Viçosa e, atualmente, professora da Faculdade de Viçosa,

Lyvia Barros Scolforo, Prefeitura Municipal de Vila Velha, ES

Graduada em Educação Física pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente, professora da Prefeitura de Vila Velha, ES.

Wellington Segheto, Universidade Federal de Viçosa - MG

Doutorando em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa, mestre em Educação Fí­sica pela Universidade São Judas Tadeu e Licenciado e Bacharel em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Viçosa (MG). Tem experiência na área de Educação Fí­sica, atuando como docente das disiciplinas Anatomia Humana, Fisiologia do Exercí­cio, Ginástica, Atividades de Academia, Medidas e Avaliação e Atividade Fí­sica e Saúde. Desenvolve pesquisas na área de percepção corporal, hidratação e, principalmente, comportamentos de risco relacionado a saúde

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Published
2014-06-19
How to Cite
Graciano, L. C., Ferreira, F. G., Chiapeta, S. M. S. V., Scolforo, L. B., & Segheto, W. (2014). Level of knowledge and practice about hydration on physical activity practitioners in academy. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 8(45). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/447
Section
Scientific Articles - Original

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