Assessment of the labeling and nutrition facts of imported protein supplements in Brazil

  • Hércules Rezende Freitas Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Liga Acadêmica de Nutrição Esportiva
  • Tiago Barreto Bizarello Escola de Nutrição, Universidade Federal Fluminense
  • Ursula Soares Romano Liga Acadêmica de Nutrição Esportiva - LANES, Escola de Nutrição, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro
  • Paula Gabriela Bragança da Silva Santana Liga Acadêmica de Nutrição Esportiva - LANES, Escola de Nutrição, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro
  • Rafael Haubrich Santos da Silva Escola de Nutrição, Universidade Federal Fluminense
  • Isabelle Paes Leme de Castro Escola de Nutrição, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro
Keywords: Nutrients, Dietary protein, Physical conditioning, Sports

Abstract

Sports practice has clear health benefits inmoderate levels. However, the goalfor optimization of performance and aesthetic enhancement has favored the selling and intake of various products said to be performance enhancers. Consumers generally don’t show interest on acquiring information concerning supplement intake, and end up becoming supporters of the growing market of dietary supplements. This studymain purpose was to evaluate the adequacy of nutrition facts from imported protein supplements to its original information and the national laws regarding supplements and packaged products. The verification of mandatory labeling information was based on RDC Nº 18/2010 and RDC nº 259/2002 resolutions from the Ministry of Health. We collected information only from protein supplements sold in specialized stores in the city of Niterói, Rio de Janeiro. A total of 27 labels were analyzed. Among the evaluated products, 89% (n=24) had its nutrition facts written in Portuguese and 11%(n=3) in their original language. Regarding irregularities, only 7,4% (n=2) of the products were in full accordance with the resolutions of reference, whereas 92,6% (n=25) contained some inaccuracies at their labels. Our results indicate that the labeling of imported protein supplements, regarding nutrition facts, has no proper standardization, disobeying in most cases one or more requisites established by existing national resolutions.

Author Biography

Hércules Rezende Freitas, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Liga Acadêmica de Nutrição Esportiva

Graduando em Nutrição na Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) e em Ciências Biológicas na Universidade Salgado de Oliveira (UNIVERSO), Graduação incompleta em Nutrição na Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP), membro da Biochemical Society (London/Uk) desde 2014, Aluno de Iniciação Cientí­fica em Neuroquí­mica no Instituto de Biofí­sica Carlos Chagas Filho, Centro de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Rio de Janeiro (IBCCF-UFRJ), Fundador e Diretor Cientí­fico da Liga Acadêmica de Nutrição Esportiva na Escola de Nutrição da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (LANES-UNIRIO), Estagiário em Controle de Qualidade no Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde (INCQS-FIOCRUZ), Bolsista de extensão da Pró-Reitoria de Extensão e Cultura da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (PROExC-UNIRIO).

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Published
2015-04-03
How to Cite
Freitas, H. R., Bizarello, T. B., Romano, U. S., da Silva Santana, P. G. B., da Silva, R. H. S., & de Castro, I. P. L. (2015). Assessment of the labeling and nutrition facts of imported protein supplements in Brazil. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 9(49), 14-24. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/489
Section
Scientific Articles - Original