Fitness diet on the purpose of exercise

  • Carolina Perea Centro Universitário São Camilo
  • Mônica Gonçalves de Moura Centro Universitário São Camilo
  • Tamara Stulbach Nutricionista, Doutora e Mestre em Nutrição e Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública-USP.
  • Daniele Ramos Caparros Nutricionista Pós-graduada em Nutrição Esportiva- Universidade Gama Filho. Especializada em Atividade Fí­sica, Exercí­cio Fí­sico e Aspectos Psicobiológicos-UNIFESP
Keywords: Carbohydrate, Protein, Physical activity

Abstract

In the research of a better quality of life, people have acquired the habit of practicing physical activities following to feed a healthy way. However, if energy is limited, the fat and the lean mass are used as fuel. In order to analyze the relationship of diet on the goal of the exercise, the study was consisting of 37adults, bodybuilders and endurance from a gym located in the municipality of Santo André, SP. In the usual recall calculating the amount of carbohydrate intake (g / kg) was used. The studied sample was divided into group A, which accomplished only aiming bodybuilding muscle hypertrophy and group B, practiced endurance aiming at weight loss. The result was that 81% of bodybuilders ingest excessive amounts of protein comparing with10% of practitioners endurance. Even though, 92% of participants ingest inadequate amounts (below) of carbohydrate. The energy balance is very important for any exercise, because the production of energy is something permanent. But, we note that both people aiming hypertrophy as endurance ingest unsatisfactory amounts of protein and carbohydrate according to the recommendation, leading to losses in the performance and health of the individual.

References

-ADA. Reports. Position of the American Dietetic Association, Dietiatians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and the athletic performance. J Am Diet Assoc. Vol. 100. Núm. 12. p. 1543-1556. 2000.

-Alves, L. A. Alimentação pré, durante e pós exercício. Fitness & Performance Journal, Rio de Janeiro. Vol. 5. Núm. 2. p. 110. 2006. Disponível em < http://132.248.9.34/hevila/Fitnessperformancejournal/2006/vol5/no2/12.pdf> Acesso em 02 abr. 2014.

-Blanco B, Suarez S. Gimnasios: um mundo de información para la confusión em nutrición. Annais Venezolanos de Nutrición. Vol.11. Núm. 1. p. 55-65. 1998.

-Both, M. Índice de qualidade da dieta de frequentadores de academia. UNIJUÍ. Ijuí/RS. 2011. Disponível em < http://bibliodigital.unijui.edu.br:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/530/TCC%20MICHELI%20BOTH.pdf?sequence=1> Acesso em 02 abr. 2014.

-Brasil, T. A. Avaliação do Hábito Alimentar de Praticantes de Atividade Física Matinal. Fit Perf J. Vol. 8. Núm. 3. p.153-163. 2009.

-Coelho, C. F., e colaboradores. Ingestão de carboidratos e desempenho físico. Revista Nutrição em Pauta, São Paulo. Vol. 12. Núm. 67. p. 51-56. 2004.

-Duran,; e colaboradores. Correlação entre consumo alimentar e nível de atividade física habitual de praticantes de exercícios físicos em academia. R. bras. Ci. e Mov. Brasília. Vol. 12. Núm. 3 p. 15-19. 2004.

-Hernandez, A.J.; Nahas, R.M.; Rodrigues, T.; Meyer, F.; Zogaib, P.; Lazzoli, J.K.; Magni, J.R.T.; Marins, J.C.B.; Carvalho, T.; Drummond, F.A.; Daher, S.S. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para saúde. Diretriz da Sociedade Brasileira de Medicinado Esporte. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 3. p. 1-12. 2009.

-Lemon, P. W. Effects of exercise on dietary protein requirements. Int J Sport Nutr. Vol. 8. Núm. 4. p. 426-447. 1998.

-Lima, R. S.; Bezerra, T. A. L. Avaliação do consumo alimentar e utilização de Suplementos nutricionais por praticantes de Musculação em Caruaru –PE. Sociedade de Educação do Vale do Ipojuca. Caruaru-PE. 2008. Disponível em <http://repositorio.favip.edu.br:8080/bitstream/123456789/952/1/Avalia%C3%A7%C3%A3o+do+Consumo+Alimentar+e+Utiliza%C3%A7%C3%A3o+de+Suplementos+N.PDF> Acesso em 02/04/2014.

-Oliveira, C. E.; Sandoval, T. C.; Silva, J. C. S.; Stulbach, T. E.; Frade, R. E. T. Avaliação do Consumo Alimentar antes da Prática de Atividade Física de Frequentadores de Uma Academia no Município de São Paulo em Diferentes Modalidades. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 7. Núm. 37. p. 57-67. 2013.

-Pereira, R. F. Conhecimentos de nutrição e hábitos alimentares de alunos de academias de ginástica na cidade de São Paulo. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Faculdade de Economia e Administração da Universidade de São Paulo; 1999.

-Silva, A. A.; Fonseca, N. S. L. N.; Gagliardo, L. C. A Associação da Orientação Nutricional ao Exercício de Força na Hipertrofia Muscular. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 6. Núm. 35. p. 389-397. 2012.

-Soares, E. A. Manejo nutricional no exercício físico. Revista Nutrição em Pauta, São Paulo. Vol. 9. Núm. 48. p. 46-47. 2001.

-Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte (SMBE). Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos à saúde. Diretriz da Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, São Paulo. Vol. 9. Núm. 2. p. 1-13. 2003.

-Sousa, M. M. S.; Navarro, F. A suplementação de carboidratos e a fadiga em praticantes de atividades de endurance. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 24. p. 462-474. 2010. Disponível em < http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/viewFile/217/206> Acesso em 26 fev. 2014.

-Vieira, P. A. Uso De Suplemento Alimentar Por Praticantes De Diferentes Atividades Nas Academias De Ginástica e Musculação Da Zona Central Da Cidade De Criciúma-SC. Universidade do extremo sul catarinense –UNESC. Criciúma, 2011. Disponível em < http://repositorio.unesc.net/bitstream/handle/1/1582/Paola%20de%20Assis%20Vieira.pdf?sequence=1> Acesso em 26/02/2014.

-Zilch, M. C.; Soares, B. M.; Bennemann, G. D.; Sanches, F. L. F. G.; Cavazzotto, T. G.; Santos, E. F. Analise da ingestão de proteínas e suplementação por praticantes de Musculação nas academias centrais da cidade de Guarapuava-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 6. Núm. 35. p. 381-388. 2012.

Published
2015-04-03
How to Cite
Perea, C., de Moura, M. G., Stulbach, T., & Caparros, D. R. (2015). Fitness diet on the purpose of exercise. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 9(50), 129-136. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/516
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)