Consumer profile thermogenic practitioners in physical activity in the academies of Santa Cruz Capibaribe-PE
Abstract
Introduction: Types of dietary supplements on the market are numerousamong the most consumed highlight the thermogenic that are characterized by increased basal metabolic rate, making weight loss. Aim: To evaluate the use of thermogenic in physically active academies in Santa Cruz do Capibaribe -PE. Methodology: A descriptive cross-sectional evaluated physically active, consuming thermogenic, aged 18 years , of both sexes , three fitness was used in the study. Data were collected through self-administered questionnaire. Results: The sample consisted of 100 individuals, between 18 and 50 years, 55 % male. 60 % of thermogenic consumers practiced exercise for more than one year, 3 to 5 times a week. The thermogenic will be consumed were the caffeine based (68 %), followed by green tea (26 %) and carnitine (6 %). Regarding the indication was indicated by 37 % friends, 26 % by instructors from academia and 2 % by nutritionist. Most consumers (80 %) reported that consumption of thermogenic met expectations in relation to the reduction of abdominal fat and stimulating function. 85 % reported not having any negative effects such as insomnia, headache and dizziness. Conclusion: The adequate intake of thermogenic associated with regular physical activity appears to be effective in increasing the basal metabolic rate, facilitating the reduction of body fat. However, more studies are needed to clarify consumers about the advantages and disadvantages of the use of thermogenic.
References
-Almeida, C.; Almeida, D.; Liberali; R. Cafeína: efeitos ergogênicos nos exercícios físicos. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Num. 15. 2009. p. 198-209.
-Altimari, L.; Melo, J.; Trindade, M.;Tirapegui, J.; Cyrino, E. Efeito ergogênico da cafeína na performance em exercícios de média e longa duração. Revista Portuguesa de Ciências do Desporto. Vol. 5. Num. 1. 2005. p. 87-101.
-Altimari, L. R.; Cyrino. E. S.; Zucas. S. M.; Burini. R. C. Efeitos ergogênicos da cafeína sobre o desempenho físico. Revista paulista educação física. São Paulo. Vol. 3. Num. 14. 2000. p. 58 -141.
-Andrade, L. A.; Braz. V. G.; Nunes. A. P. O.; Velutto. J. N.; Mendes. R. R. Consumo de suplementos alimentares por clientes de uma clínica de nutrição esportiva de São Paulo. Revista brasileira Ciências e Movimento. São Paulo. Vol. 3. Num. 20. 2012. p. 27 –36.
-Hirschbruch, M. D; Carvalho, J. R. Nutrição esportiva: uma visão prática. A nutrição em academias-aspectos práticos, São Paulo: Manole, p. 123-58. 2002.
-Hirschbruch, M. D.;Fisberg, M.; Mochizuki, L. Consumo de Suplementos por Jovens Freqüentadores de Academias de Ginástica em São Paulo. Revista Brasileira Medicinado Esporte. Vol. 14. Num. 6. 2008. p. 539-543.
-Kassim, A. L. O.; Fernandes, C.; Rodrigues, K. Efeitos da suplementação de chá verde em indivíduos praticantes de atividade física. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 3. Num. 17. 2009. p. 442-467.
-Kremer, A.S.; Kremer, G.S.; Suplementação alimentar: análise de consumidores em academias de musculação. Salão do Conhecimento. Ciência, saúde e esporte. Injuí. 2013.
-Linhares, T. C.; Lima, R. M. L. Prevalência do uso de suplementos alimentares por praticantes de musculação nas academias de Campos dos Goytacazes/RJ, Brasil. Vértices. Vol. 8. Num. 1. 2006. p. 101-122.
-Pereira, R. F.; Lajolo, F. M.; Hirschbruch, M. D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginástica em São Paulo. Revista Nutrição. Campinas. Vol. 16. Num. 3. 2003. p. 265-272.
-Rocha, L. P; Pereira, M. V. L. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de exercícios físicos em academias. Revista nutrição. Campinas. Vol. 16. Num. 3. 2003. p. 265-272.
-Ronsen, O.; Sundogot-Borten, J.; Maehum, S. suppleent use in nutritional habits in norwegian elite athletes. Sacandinnavian journal of medicine & Science in sports. Vol. 9. 1999. p. 28-35.
-Santos, M. Â. A.; Santos, R. P. Uso de suplementos alimentares como forma de melhorar a performance nos programas de atividade física em academias de ginástica. Revista paulista de Educação Física. São Paulo. Vol. 14. Num. 6. 2002. p. 174-185.
-Silva, R. K.; Junior, D. A. F.; Neves, A. S. Consumo de ergogênicos nutricionais por praticantes de musculação de diversas academias de ginástica de resende-RJ. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 36. 2006. p. 470-476.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).