Food consumption, anthropometric profile and body image of classic ballerinas from São Francisco

  • Uilla Islany Soares de Moura Universidade de Pernambuco (UPE)
  • Lara Rabêlo Mendes Universidade de Pernambuco (UPE)
  • Ingrid Paula de Oliveira Silva Universidade de Pernambuco (UPE)
  • Rita di Cássia de Oliveira Ângelo Universidade de Pernambuco (UPE)
  • Paulo Adriano Schwingel Universidade de Pernambuco (UPE)
Keywords: Nutritional status, DAnce, Body composition, Self image

Abstract

Classical ballet is a form of dance that requires good physical performance from the practitioners beyond the requirements for a slim and stylish body. Thus, food is an essential factor since it can determine body composition and physical fitness. The aimsof this study were to assess dietary intake, anthropometric profile and body image among female ballet dancers. In a descriptive study, 18 dancers aged between 15 and 43 years were evaluated. These subjects were submitted to the kinanthropometric evaluation, completion of24-hour food recall and body image evaluation with help of silhouette scales. Most of the dancers were eutrophic according BMI (88.9%) with adequate body fat percentage (94.4). High prevalence of dissatisfaction (77.8%) was verified in relation to body image and most of the sample showed desire to lose weight (71.4%). The food consumption evaluation showed low energy intake by 72.2% of the sample. On the other hand, it was observed that the macronutrient intake is adequate for most of them, as well as cholesterol and dietary fiber. There was a low intake of iron, calcium and potassium.However, the female ballet dancers studied showed risks for the development of nutritional deficiencies and body image distortion. Interventions are needed to prevent health hazards.

Author Biography

Paulo Adriano Schwingel, Universidade de Pernambuco (UPE)

Graduação em Educação Fí­sica na Escola de Educação Fí­sica (ESEF) da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Mestrado e Doutorado em Medicina e Saúde (PPgMS) na Faculdade de Medicina da Bahia (FMB) da Universidade Federal da Bahia (UFBA). Atualmente é professor adjunto no departamento de Nutrição e Coordenador Setorial de Pós-graduação e Pesquisa do Campus Petrolina da Universidade de Pernambuco (UPE); fisiologista esportivo do Comitê Paralí­mpico Brasileiro (CPB); integrante do grupo de estudos em Esteato-Hepatite Não Alcoólica da UFBA. Na UFBA é professor participante do PPGMS atuando como co-orientador de mestrado em projetos de pesquisa relacionando função hepática com ní­vel de atividade fí­sica, indicadores antropométricos e uso de drogas e suplementos que melhoram o desempenho fí­sico. No CPB atua como especialista convidado na Seleção Brasileira de Natação Principal. Na UPE é lí­der do Grupo de Pesquisa em Nutrição, Alimentos e Saúde, avaliando marcadores nutricionais, fisiológicos, morfológicos e bioquí­micos aplicados ao desempenho humano. Neste contexto, desenvolve projetos de pesquisa com os seguintes temas: consumo de recursos ergogênicos lí­citos e ilí­citos entre praticantes de atividades fí­sicas; efeito do treinamento fí­sico e da ingesta alimentar em distintas populações; avaliação nutricional e dietética em atletas amadores e de alto rendimento; novas tecnologias e microinformática aplicadas ao ensino das Ciências da Saúde; avaliação e prescrição de atividades fí­sico-esportivas para o alto rendimento. Além disso, pode atuar como docente visitante no Programa de Pós-Graduação em Educação em Ciências: Quí­mica da Vida em projeto na linha de pesquisa educação cientí­fica: processos de ensino e aprendizagem na escola, na universidade e no laboratório de pesquisa.

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Published
2015-05-03
How to Cite
de Moura, U. I. S., Mendes, L. R., Silva, I. P. de O., Ângelo, R. di C. de O., & Schwingel, P. A. (2015). Food consumption, anthropometric profile and body image of classic ballerinas from São Francisco. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 9(51), 237-246. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/533
Section
Scientific Articles - Original