Food consumption, water intake and protein supplement use in Jiu Jitsu athletes

  • Carina Alice Sá Acadêmica da Universidade Estadual do Centro Oeste/UNICENTRO- Guarapuava-PR
  • Gabriela Benneman Docentes da Universidade Estadual do Centro-Oeste/UNICENTRO- Guarapuava-PR
  • Catiuscie Silva Docentes da Universidade Estadual do Centro-Oeste/UNICENTRO- Guarapuava-PR
  • Aline Ferreira Docentes da Universidade Estadual do Centro-Oeste/UNICENTRO- Guarapuava-PR
Keywords: Eating habits, Proteins in the diet, Martial arts

Abstract

The present study aimed to assess dietary intakes of Jiu jitsu athletes. This is a cross-sectional study, being conducted with athletes from three academies Jiu Jitsu Guarapuava-PR, where he applied a three-day food record. The athlete water consumption had an average of 1384.38 ± 698.53 liters / day. The daily caloric intake was around 2105.9 ± 511.66 calories the average distribution of macronutrients to the total energy value was 22.76% protein, 53.46%. Were observed low intake of iodine, magnesium, potassium, vitamin E, folic acid and vitamin D and adequate calcium intake in accordance with the recommendations of the DRIs, but, as the others minerals and vitamins surveyed in this study, were observed above values. Inadequate carbohydrate consumption can result in insufficient storage of glycogen, with the early fatigue, and the use of protein as an energy source. Were observedin the study that the food intake of these athletes is inadequate, because the energy and carbohydrate intake is lower than recommended, vet the consumption of protein, either with or without supplement use, has a value above recommended for this population, and this may cause low yield for these athletes.

References

-American Dietetic Association, Dietitians of Canada, American College of Sports Medicine. Position of American Dietitic Association, Dietitians of Canada, and American College of Sports Medicine: nutritrion and athletic performance. J Am Diet Assoc. Vol.100. Núm. 12. p. 1543-56. 2001.

-Artioli, G.G.; Scagliusi, F.B.; Polacow, V.O.; Gualano, B.; Lancha Junior, A.H. Magnitude e métodos de perda rápida de peso em judocas de elite. Rev. Nutr. Vol. 20. Num. 3. p. 307-315. 2007.

-Cabral, C.A.C.; Rosado, G.P.; Silva, C.H.O.; Marins J.C.B. Diagnóstico do estado nutricional dos atletas da Equipe Olímpica Permanente de Levantamento de Peso do Comitê Olímpico Brasileiro. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 12. Num. 6. p. 345-350. 2006.

-Carmo, G.C., Ghilu. M., Amorim, R.M.T., Navarro, A.C. As praticas de hidratação de homens lutadores de Jiu Jitsu na cidade de São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 5. Num. 26. p. 159-172. 2011.

-Chagas, E.A.; Ribeiro, S.M.R. Avaliação de uma intervenção em lutadores. Brazilian Journal of Sports and Exercise Research. Vol. 2. Num. 2. 2011. p. 78-80. 2011.

-Coelho, B.; Azeredo, C.; Bressan, E.; Gandelini, J.; Gerbelli, N.; Cavignato, P.; Silva, R.; Zanuto; Vasquez, J.P.; Lima, W.P.; Romero. A.; Campos, M.P. Perfil nutricional e análise comparativa dos hábitos alimentares e estado nutricional de atletas profissionais de basquete, karatê, tenis de mesa e voleibol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Num. 18. p. 570-577. 2009.

-Cuppari, L. (Coord.). Guia de nutrição: nutrição clínica no adulto. Editor da série: Nestor Schor. 2ªedição rev. e ampl. Manole. 2005.

-Dietary reference intakes (DRI). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. Washington: The National Academies Press. 2005. p. 1357.

-Fayh, A.P.T.; Silva, C.V.; Jesus, F.R.D.; Costa, G.K. Consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academia da cidade de Porto Alegre. Revista Brasileira de Ciência Esporte. Vol. 35. Num. 1. p. 27-37. 2013.

-Franquini, E.; Takito, M. Y.; Pereira, J. N. C. Frequência cardíaca e força de preensão manual durante a luta de jiu jitsu. Revista digital. Vol. 9. Num. 65. 2003.

-Hernadez, A.J.; Nahas, R.M. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 3. p. 3-12. 2009.

-Hirschbruch, M. D.; Fisberg, M; Mochizuki, L. Consumo de suplementos por jovens frequentadores de academias de ginástica em São Paulo. Revista Brasileira Medicina do Esporte. Vol. 14. Núm. 6. p. 539-543. 2008.

-Zalcman, I.; Guarita, H. V.; Juzwiak, C. R.; Crispim, C. A.; Antunes, H. K. M.; Edwards, B.; Tufik,S.; Mello, M. T.Nutritional status of adventure racers. see front matter. 2007.

-Lachance, P.A. International perspective: basis, need, and application of Recommended Dietary Allowances. Nutrition reviews. Vol. 56. Num. 4. 2009.

-Lukaski, H.C. Vitamin and mineral status: effects on physical performance. Nutrition. Vol. 20. Num. 7-9. p. 632-44. 2004.

-Luna, I.M.L.; Silva, J.R.; Ferreira, W.L.A.; Ruffoni, R. Lutas na escola: uma visão dos acadêmicos em educação física. FIEP Bulletin On-line. Vol. 83. 2013.

-Milhoransa, P. Variabilidade da excreção urinária de iodo em indivíduos normais. Dissertação de Mestrado. Rio Grande do Sul. Universidade federal do Rio Grande do Sul. 2009.

-Molinero, O.; Márquez, S. Use of nutritional supplements in sports: risks, knowledge, and behavioural-related factors. Nutrición Hospitalaria. Madrid. Vol. 24. Núm. 2. p. 1. 28-134. 2009.

-Panza, V.P.; Coelho, M.S.P.H.; Pietro, P.F.D.; Assis, M.A.A.; Vasconcelos, F.A.G. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para avaliação do gasto e consumo energéticos. Revista de Nutrição. Vol.20. Num. 6. p. 681-692. 2007.

-Santos, F.R.S.; Navarro, F.; Donatto, F.F.; Ide, B. N. Avaliação do perfil nutricional de atletas praticantes de jiu jitsu. Revista de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 5. Num. 27. p. 198-207. 2011.

-Zonta, F.S.C.; Bergozza F.C.B; Liberali R. Perfil dietético e antropométrico de atletas de judô de uma equipe do oeste catarinense. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.5. Num. 28. p. 276-284. 2011.

Published
2016-01-05
How to Cite
Sá, C. A., Benneman, G., Silva, C., & Ferreira, A. (2016). Food consumption, water intake and protein supplement use in Jiu Jitsu athletes. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 9(53), 411-418. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/563
Section
Scientific Articles - Original