Association enters the dietary factors used in the prevention and treatment of heart diseases with the profit of body weight

  • Viviane Vogt UNISINOS / Pós-graduação em Nutrição Esportiva Universidade Gama Filho
  • Cleusa Rejane Da Silva Karr UNISINOS / Pós-graduação em Nutrição Esportiva Universidade Gama Filho
  • Raquel Simões Mendes Netto FCF - USP. Docente da Universidade Anhembi-Morumbi e da Faculdade de Jaguariúna
Keywords: Cardiovascular diseases, Weight gain, Monounsaturated fats, Soluble fiber

Abstract

The goal of this study was toevaluate the association between foods used in prevention and treatment of heart diseases and body weight gain. Methodology: a hundred and fifty two individuals of both sexes, from Montenegro, RS, have been studied and participated of the communitarian project Viva Bairro. Their age ranged from 20 to 79 years old. The individuals had passed for anthropometric evaluation (weight, stature and waist circumference), in order to determine Body Mass Index (BMI) and cardiac risk. They were also interviewed about the knowledge of dietary sources used in prevention and treatment of heart diseases and the association with the consumption of these sources with body weight increase. Results: it was verified that great part (%) of the studied individuals is above thenormal weight and has agreater risk of cardiovascular illness. Also, the majority (%) associated the beneficialfoods to the heart, the foodrich in monounsaturated fats and some foods rich in soluble fibers with the body weight gain. Conclusion: the studied population has incorrect concepts about monounsaturated fats food sources and soluble fibers, which shows the necessity of more programs to clarify and inform the population on these aspects.

References

Silva, Ana Ligia Viggiano. e colaboradores. Perfil antropométrico de estudantes adultos de uma escola estadual da cidade de São Paulo. Rev. Nutrição Brasil, Rio de Janeiro, v. 2, n. 5, p. 279-285, set.-out. 2003. ISSN 1677-0234.

Shils, Maurice E. e colaboradores. Tratado de Nutrição Moderna na Saúde e na Doença, 9. ed. Barueri: Manole, 2003. Volumes 1 e 2.

Sizer, Frances Sinkiewicz; Whitney, Eleanor Noss. Nutrição Conceitos e Controvérsias. 8. ed. Barueri: Manole, 2003.

Machado, Paula Aballo Nunes; Sichieri, Rosely. Relação cintura-quadril e fatores de dieta em adultos. Rev Saúde Pública, São Paulo, v. 36, n. 2, p. 198-204, abr. 2002. ISSN 0034-8910.

American Heart Association [periódico on line] 2000. [citado 2002 Mar 12]. Disponível em: URL: http://www. americanheartassociation.com

Sociedade Brasileira de Cardiologia. 2° Consenso Brasileiro sobre Dislipidemias – Avaliação – Detecção – Tratamento. Arc Brás Cardiol 1996; 67:109-29.

Coppini, Luciana. Fibra Alimentar e Obesidade. São Paulo: Paraíso.

Fornes, Nélida Schmid de; Martins, Ignez Salas; Velasquez-Melendez, Gustavo et al. Escores de consumo alimentar e níveis lipêmicos em população de São Paulo, Brasil. Rev Saúde Pública, São Paulo, v. 36, n. 1, p. 12-18, fev. 2002.

Katch, Frank I.; McArdle, William D. Nutrição, Exercício e Saúde. 4. ed. Rio de Janeiro: MEDSI, 1996.

Mahan, L. Kathleen; Escott-Stump Sylvia. Krause Alimentos, Nutrição & Dietoterapia. 10. ed. São Paulo: Roca, 2002.

Williams, Melvin H. Nutrição para Saúde, Condicionamento Físico & Desempenho Esportivo. 5. ed. Barueri: Manole, 2002.

Nacif, Márcia de Araújo Leite e colaboradores. Conhecimento de alimentos ricos em colesterol pela população. Rev. Nutrição Brasil, Rio de Janeiro, v. 2, n. 4, p. 186-190, jul.-ago. 2003. ISSN 1677-0234.

Lottemberg, Ana Maria Pita. Perspectivas atuais sobre a gordura alimentar e as dislipidemias., v. 2, n. 6, p. 327-8, nov.-dez. 2003.

Rique, Ana Beatriz Ribeiro, Soares, Eliane de Abreu e Meirelles, Claudia de Mello. Nutrição e exercício na prevenção e controle das doenças cardiovasculares. Rev Bras Med Esporte, São Paulo, v. 8, n. 6, p. 244-254, nov.-dez. 2002. ISSN 1517-8692.

Ewin, Jeannette. O lado Sadio das Gorduras: Ácidos graxos essenciais para uma vida e uma aparência saudáveis. Rio de Janeiro: Campus, 1997.

Published
2007-02-04
How to Cite
Vogt, V., Karr, C. R. D. S., & Netto, R. S. M. (2007). Association enters the dietary factors used in the prevention and treatment of heart diseases with the profit of body weight . RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 1(1). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/6
Section
Scientific Articles - Original