Assessment of nutritional status and food habits of rhythmic gymnastics athletes of the city of Guarapuava-Paraná
Abstract
The Rhythmic gymnastics is a sport based on artistic expression, practiced uniquely by women, with movements of varying types and difficulties and management devices themselves, which requires strength, power, flexibility, agility, dexterity and endurance.This study aimed to evaluate the nutritional status and food habits of athletes in rhythmic gymnastics in the city Guarapuava -Paraná. The sample consisted of 17 athletes, female members of a school of rhythmic gymnastics in the city of Guarapuava -Paraná. It was found that gymnasts had a 16-nourished and showed only a low BMI for age, 15 had appropriate height for age and two had low height for age. It was observed that all macronutrients were within the recommendations set forth, but the daily energy consumption of the gymnasts was below the recommended intake as well as the micronutrients iron and calcium. About the food groups, the highest rate of intake was the group of cereals. It follows that rhythimic gymnastics is a sport of great physical demands and aesthetics, which makes nutrition an essential factor for proper growth and development of gymnasts, as well as a bigger and better sports performance.
References
-Alves, C.; Lima, R. V. B. Impacto da atividade física e esportes sobre o crescimento e puberdade de crianças e adolescentes. Rev Paul Pediatr. Vol. 4. Núm. 26. p.383-391.2008.
-Anderson, L.; e colaboradores. Nutrição. Rio de Janeiro. Guanabara Koogan. 1998.
-Anderson, J. J. Minerais. In: Mahan, L. K.; Escott-Stump, S. Krause: Alimentos, Nutrição e Dietoterapia. 11ªedição. São Paulo. Roca. 2005. p. 115-155.
-Azevedo, B. A. R.; Ribeiro, S. M. L. Avaliação do estado nutricional e do balanço energético de um grupo de atletas de ginástica artística. Motriz Rev Educ Fís UNESP. Vol. 13. Núm. 3. p. 165-173. 2007.
-Bassit, R. A.; Malverdi, M. A. Avaliação nutricional de triatletas. Rev Paul Educ Fís. Vol. 1. Núm. 12. p. 42-53. 1998.
-Berning, J. R. Nutrição para o desempenho em exercício e esportes. In: Mahan, L. K.; Escott-Stump, S. Krause: Alimentos, Nutrição e Dietoterapia. 11ªedição. São Paulo. Roca. 2005. p. 589-612.
-Biesek, S.; Alves, L. A. Determinando as necessidades energéticas. In: Biesek, S.; Alves, L. A.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. Manole. 2005. p. 246-277.
-Borin,J. P.; e colaboradores. Buscando entender a preparação desportiva a longo prazo a partir das capacidades físicas em crianças. Arquivos em Movimento: Revista Eletrônica da Escola de Educação Física e Desportos-UFRJ. Vol. 3. Núm. 1. p. 87-102. 2007.
-Brasil, A. L. D.; Devincenzi, M. U.; Ribeiro, L. C. Nutrição Infantil. In: Silva, S. M. C. S.; Mura, J. D. P. Tratado de Alimentação, Nutrição e Dietoterapia. Roca. 2007. p. 347-361.
-Caçola, P. A iniciação esportiva na ginástica rítmica. Revista Brasileira de Educação Física, Esporte, Lazer e Dança. Vol. 1. Núm. 2. p. 9-15. 2007.
-D’Angelo, A. C. A. Nutrição aplicada ao treinamento esportivo de crianças e adolescentes. In: Silva, L. R. R. Desempenho esportivo: treinamento com crianças e adolescentes. Phorte. 2006. p. 113-151.
-Egashira, E. M.; Miziara, A. P. B.; Leoni, L. A. B. Grupo do arroz, pão, massa, batata e mandioca. In: Philippi, S. T. Pirâmide dos Alimentos: Fundamentos básicos da nutrição. Manole. 2008. p. 31-67.
-Favaro, S. O. V. B. Desempenho técnico das atletas de ginástica rítmica de Guarapuava-PR em período pré-competitivo e pós-competitivo [monografia]. Guarapuava: Universidade Estadual do Centro Oeste. Faculdade de Educação Física. 2007.
-Ferraz, A. P.; e colaboradores. Avaliação da dieta, crescimento, maturação sexual e treinamento de crianças e adolescentes atletas de ginástica rítmica. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Núm. 1. p.1-10. 2007.
-Guimarães, M.; e colaboradores. Atividade física e aspectos nutricionais relacionados à adolescência. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Núm. 2. p. 45-54. 2007.
-Gómez, J. E. Crescimento e maturação. In: Sullivan, J. A.; Anderson, S. J. Cuidados com o jovem atleta: enfoque interdisciplinar na iniciação e no treinamento esportivo. Manole. 2004. p. 25-32.
-Hammond,K. A. Avaliação dietética e clínica. In: Mahan, L. K.;Escott-Stump, S. Krause: Alimentos, Nutrição e Dietoterapia. 11ªedição. 2005. p. 391-418.
-Hickson Jr,J. F.; Wolinsky, I. Nutrição no exercício e no esporte. 2ªedição. São Paulo. Roca. 2002.
-Instituto Brasileiro de Geografia Estatística. Estudo Nacional de Despesa Familiar: Tabela de composição de Alimentos. 5ªedição. Rio de Janeiro. IBGE. 1999.
-IOM, Institute ofMedicine (USA). Food e Nutrition Board. Dietary Reference Intakes. Washington, DC. 2000.
-Juzwiak, C. R.; Paschoal, V. C. P.; Lopez, F. A. Nutrição e atividade física. J Pediatr. Vol. 76. Suppl. 3. p. 349-358. 2000.
-Kiss, M. A. P. D. Esporte e Exercício: avaliação e prescrição. Roca. 2003.
-Landry, G. L. Benefícios da prática esportiva. In: Sullivan, J. A.; Anderson, S. J. Cuidados com o jovem atleta: enfoque interdisciplinar na iniciação e no treinamento esportivo. Manole. 2004. p. 1-8.
-Meyer, F. Nutrição para o jovem atleta. 4º Fórum Nacional de Nutrição. 2008. Porto Alegre.
-Meyer, F.; Perrone, C. A. Considerações nutricionais para crianças e adolescentes que praticam esportes. Arq Sanny Pesq Saúde. Vol. 1. Núm. 1. p. 49-56. 2008.
-Ministério da Saúde (BR). Secretaria de Atenção à Saúde. Coordenação-Geral da Política de Alimentação e Nutrição. Guia alimentar para a população brasileira. Brasília-DF. 2005.
-Molinari, A. M. P. Ginástica Rítmica: esporte, história e desenvolvimento. Cooperativa do Fitness [Internet]. 2004 [citado 2009 Jul 17]. Disponível em: http://www.cdof.com.br/esportes4.htm.
-Nóbrega, F. J. O que você quer saber sobre nutrição: perguntas e respostas comentadas. Manole. 2008.
-Philippi, S. T.; Jaime, P. C.; Ferreira, C.M. Grupo das frutas e dos legumes e verduras. In: Philippi, S. T. Pirâmide dos Alimentos: Fundamentos básicos da nutrição. São Paulo. Manole. 2008. p. 69-98.
-Philippi, S. T.; Silva, G. V.; Pimentel, C. V. M. B. Grupo dos Açúcares e Doces. In: Philippi, S. T. Pirâmide dos Alimentos: Fundamentos básicos da nutrição. São Paulo. Manole. 2008. p. 293-313.
-Ribeiro, B. G.; Soares, E. A. Avaliação do estado nutricional de atletas de ginástica olímpica do Rio de Janeiro e São Paulo. Rev Nut. Vol. 15. Núm. 2. p. 181-191. 2002.
-Sarôa,G. A história da ginástica rítmica em Campinas. Dissertação de Mestrado. Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Educação Física. 2005.
-Sartori, R. F.; Prates, M. E. F.; Tramonte, V. L. G. C. Hábitos alimentares de atletas de futsal dos estados do Paraná e do Rio Grande do Sul. Rev Educ Fís/UEM. Vol. 13. Núm. 2. p. 55-62. 2002.
-Sociedade Brasileira de Pediatria. Manual de orientação para a alimentação do lactente, do pré-escolar, do escolar, do adolescente e na escola. 2ªedição. São Paulo. 2008.
-Steen, S. N.; Bernhardt, D. T. Nutrição e controle de peso. In: Sullivan, J. A.; Anderson, S. J. Cuidados com o jovem atleta: enfoque interdisciplinar na iniciação e no treinamento esportivo. Manole. 2004. p. 81-94.
-Viebig, R. F.; Nacif, M. A. L. Recomendações nutricionais para a atividade física e o esporte. Revista Brasileira de Educação Física, Esporte, Lazer e Dança. Vol. 1. Núm. 1. p. 2-14. 2006.
-Viebig,R. F.; e colaboradores. Estudo antropométrico de ginastas rítmicas adolescentes. Revista Digital [Internet]. Vol. 99. Núm. 11. 2006. Disponível em: http://www.efdeportes.com/efd99/antrop.htm.
-Willians,S. R. Fundamentos de Nutrição e Dietoterapia. 6ªedição. Artes Médicas. 1997.
-World Health Organization. Growh reference data for 5-19 years [Internet]. 2007 [citado 2009 Mar 20]. Disponível em: http://www.who.int/growthref/en/.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).