Comparison of labeling parameters and composition nutritional protein bars

  • Ananyse Santiago Silva Faculdade de Nutrição (FANUT), Instituto de Ciências da Saúde (ICS), Universidade Federal do Pará (UFPA), Belém, Pará, Brasil
  • Natasha Dantas Lorenzo Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Universidade de São Paulo
  • Orquídea Santos Faculdade de Nutrição (FANUT), Instituto de Ciências da Saúde (ICS), Universidade Federal do Pará (UFPA), Belém, Pará, Brasil
Keywords: Supplements, Legislation, Protein

Abstract

The use of sports supplements associated with regular physical activity comes in many forms, among them protein supplements in bars. Experimental studies with analytical supplements have not found the quantitative compliance of its main macronutrients in relation to nutritional information, the composition, the amount of nutrients on the labels, in addition to breaches of existing laws. In this approach, the aim of this study was to evaluate under the experimental analytical perspective and nutritional supplements labeling type protein bars. The methodological standards followed international standards AOAC (2000) and analysis of labeling six protein bar type supplements being 3 national and 3 international brands, purchased in specialty stores in the city of Belém do Pará. The data were classified and compared with current legislation. The results show various quantitative inadequacies ranging from 63 to 84.9% for protein, are below the recommended by law (10 g per serving), the highest value of 5.14 g. The high lipid content and carbohydrates, resulting in higher energy, for all brands analyzed. Disagreements also observed for the labeling data, as regards the mandatory information on labels, all brands had several inadequacies, such as non-legibility of thelot indication, expiry date, storage mode, as the intens. "Contains gluten" or "does not contain" gluten, difficulty understanding the text, the presence of forbidden images on the packaging, language, among others. In short this research shows that quantitatively these products do not fit the pattern of protein foods required by law. As for labeling information provided disagree and insufficient, besides the notorious breaches of established legal norms.

References

-Albino, C.S.; Campos, P.E.; Martins, R.L. Avaliação do uso de suplementos nutricionais em academias de Lages, SC. Lecturas Educación Física y Deportes: Revista Digital. Buenos Aires. Vol. 14. Num. 134. 2009.

-Alves, S.C.R.; Navarro, F. Uso de suplementos alimentares por frequentadores de academia de Potim-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 20. 2010. p. 139-146. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/174/171>

-Alves, C.; Lima, R.V. Dietary supplement sue by adolescents. Jornal de Pediatria. Vol. 85. Núm. 4. 2009. p. 287-294.

-Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis of International-AOAC. 17ª edição. Vol. 2. 2000.

-Bezerra, C.C; Macêdo, E.M.C. Consumo de suplementos a base de proteína e o conhecimento sobre alimentos proteicos por praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Núm. 40. 2013. p. 224-232. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/398/380>

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA), Portaria nº 222, de 24 de março de 1998. 1998a. Regulamento Técnico para fixação de identidade e qualidade para alimentos para praticantes de atividade física. Diário Oficial da União, Brasília, 25/03/1998.

-Brasil, Ministério da Justiça. Departamento de Proteção de Defesa do Consumidor. Código de Proteção e Defesa do Consumidor. Brasília,1998b.

-Brasil. Resolução RDC n.259, de 20 de setembro de 2002(ANVISA)Regulamento técnico sobre rotulagem de alimentos embalados. Diário Oficial da União. Brasília, 23 set. 2002.

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA), Resolução RDC nº 360. Regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados. Diário Oficial da União, Brasília, DF, dezembro de 2003.

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional da Vigilância Sanitária (ANVISA), Resolução da diretoria colegiada –RDC nº. 18. Regulamento Técnico sobre Alimentos para Atletas. Diário Oficial da União, Brasília, DF, dezembro de 2010.

-Câmera, M.C.C.; Marinho, C.L.C.; Guilam, M.C.; Braga, A.M.C.B. A produção acadêmica sobre a rotulagem de alimentos no Brasil. Revista Panamericana de Salud Publica. Vol. 23. Num. 1. 2008. p. 52-58.

-Corrêa, D.B.; Navarro, A.C. Distribuição de respostas dos praticantes de atividade física com relação à utilização de suplementos alimentares e o acompanhamento nutricional numa academia de Natal/RN. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Núm. 43. 2014. p. 35-51. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/419/399>

-Fontes, A. M. S.; Navarro, F. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de atividades físicas em academias de Sete Lagoas/MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 24. 2010. p. 515-523. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/223/212>

-Goston, J.L.; Correia, M.I.T.D. Suplementos Nutricionais: Histórico, Classificação, Legislação e Uso em Ambiente Esportivo. Nutrição e esporte. set/out. 2009. <https://pt.scribd.com/doc/114141566/Suplementos-nutricionais-Historico-Classificacao-legislacao-e-uso-em-ambiemte-esportivo>

-Lovato, F; Kowaleski, J.; Santos, L.R.; Silva, S.Z. Avaliação da conformidade de suplementos alimentares frente à legislação vigente. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Num. 47. 2014. p. 330-335. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/472/438>

-Machado, M.J.D.; Pretto, A.D.B.; Pastore, C.A. Efeito da suplementação de carboidratos e proteínas no desempenho e percepção de esforço subjetivo em pessoas moderadamente ativas. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 8. Num. 47. 2014. p. 148-156. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/348/329>

-Marcelino, S.J.; Marcelino, M.S. Dossiê técnico alimentos para atletas, instituto de tecnologia do Paraná. Serviço Brasileiro de Respostas Técnicas. Setembro. 2012.

-Morais, A.C.L.; Silva, L.L.M.; Macêdo, E.M.C. Avaliação do consumo de carboidratos e proteínas no pós-treino em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 46. 2014. p. 247-253. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/455/427>

-Moreira, S. S.P.; Cardoso, F.T.; Souza, G.G.; Silva, E.B. Avaliação da adequação da rotulagem de suplementos esportivos. Corpus et Scientia. Rio de Janeiro. Vol. 9. Num. 2. 2013. p. 45-55.

-Parra, R.M.T.; Palma, A.; Pierucci, A.P.T.R. Contaminação de Suplementos Dietéticos Usados para Prática Esportiva. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol. 33. Núm. 4. 2011. p. 1071-1084.

-Pinheiro, M.C.; Navarro, A.C. Adequação da rotulagem nutricional de repositores energéticos comercializados no Distrito Federal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 2. Num. 9. 2008. p. 106-118. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/59/58>

-Santos, M.A.A.; Santos, R.P. Uso de suplementos alimentares como forma de melhorar a performance nos programas de atividade física em academias de ginásticas. Revista Paulista de Educação Física, São Paulo. Vol. 16. Num. 2. 2002. p. 174-185.

-Santos, V.S. Desenvolvimento de barras de alto teor proteico a partir da castanha-do-brasil.Dissertação de Mestrado. UFPA-PA. Belém. 2008.

-Zimberg, I.Z.; Leitão, M.C.; Yamauchi, D.H.; Cintra, I.P. Avaliação dos rótulos de suplementos de carboidrato. Brasilian Journal of Sports Nutrition. Vol. 1. Núm. 1. 2012. p. 16-20

Published
2016-07-23
How to Cite
Silva, A. S., Lorenzo, N. D., & Santos, O. (2016). Comparison of labeling parameters and composition nutritional protein bars. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 10(57), 350-360. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/649
Section
Scientific Articles - Original