Dietary intake and hydration status in long-distance runners

  • Thaysa Passos Nery Chagas Universidade Tiradentes (UNIT). Sergipe. Brasil.
  • Estélio Dantas Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH) da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO), Rio de Janeiro, Brasil; Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH) da Universidade Tiradentes (UNIT), Aracaju, Sergipe, Brasil;
  • Wiliane Santos Mestranda pela Universidade Federal de Sergipe. Pesquisadora do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (Labimh), Universidade Tiradentes.
  • Tiago Oliveira Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).
  • Lúcio Souza Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).
  • Temistoklys Santos Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).
  • Manuela Lima Pesquisadora do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).
  • Eduardo Prado Universidade Federal de Alagoas (UFAL); Programa de Pós-graduação em Nutrição; Maceió, Alagoas, Brasil;
Keywords: Diet, Dehydration, Exercise

Abstract

The aim of this study was to describe the dietary intake and hydration status in endurance runners. Ten male runners (45.5 ± 21.5years) were evaluated during a endurance run (30 km). Dietary intake was determined with a 24 h dietary recall, before the endurance run. Total energy value (TEV) and total energy expenditure (TEE) were also determined. Hydration status was measured by percentage body mass (BM) loss (Δ%), urine color and urine specific gravity (SG), before and after run. There was no significant difference (P = 0.521) between TEV (3571.0 ± 416.3) and TEE (3231.1 ± 135.4). The macronutrients intake was 60.6 ± 2.3 % (carbohydrates); 21.0 ± 2.8 % (proteins); and 18.2 ± 1.8 % (lipids). The intake of vitamin C, vitamin E, zinc, cupper and selenium were respectively: 415.3 ± 135.0 mg/d; 14.7 ± 4.6 mg/d; 9.1 ± 2.0 mg/d; 658,0 ± 118,0 μg/d and 118.0 ± 28.3 μg/d. There was a decrease of the Δ% BM (~ 3). No difference was found for GE (1026.0 ± 2.3 versus 1022.5 ± 2.8; P = 0.125) and urine color index (5.2 ± 0.6 versus 6.7 ± 0.3; P = 0.052) between pre and post endurance run, respectively. However, dehydration levels were observed among runners. It was concluded that an inadequate dietary intake and dehydration levels were observed among endurance runners.

Author Biographies

Thaysa Passos Nery Chagas, Universidade Tiradentes (UNIT). Sergipe. Brasil.

Graduada em Eduação Fí­sica pela Universidade Federal de Sergipe (UFS). Pesquisadora do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH).

Estélio Dantas, Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH) da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO), Rio de Janeiro, Brasil; Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH) da Universidade Tiradentes (UNIT), Aracaju, Sergipe, Brasil;

Departamento de Educação Fí­sica da Uiversidade Tiradentes. Área Educação Fí­sica.

Wiliane Santos, Mestranda pela Universidade Federal de Sergipe. Pesquisadora do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (Labimh), Universidade Tiradentes.

Mestranda pela Universidade Federal de Sergipe. Pesquisadora do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (Labimh), Universidae Tiradentes.

Tiago Oliveira, Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).

Gruduado em Educação Física pela Universidade Tiradentes (UNIT). Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH).

Lúcio Souza, Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).

Gruduado em Educação Fí­sica pela Universidade Tiradentes (UNIT). Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH).

Temistoklys Santos, Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).

Gruduando em Educação Fí­sica pela Universidade Tiradentes (UNIT). Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH).

Manuela Lima, Pesquisadora do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH). Universidade Tiradentes (UNIT).

Gruduando em Educação Fí­sica pela Universidade Tiradentes. Pesquisador do Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH).

Eduardo Prado, Universidade Federal de Alagoas (UFAL); Programa de Pós-graduação em Nutrição; Maceió, Alagoas, Brasil;

Departamento de Educação Fí­sica. Universidade Federal de Alagoas (UFAL).

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Published
2016-08-02
How to Cite
Passos Nery Chagas, T., Dantas, E., Santos, W., Oliveira, T., Souza, L., Santos, T., Lima, M., & Prado, E. (2016). Dietary intake and hydration status in long-distance runners. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 10(58), 439-447. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/669
Section
Scientific Articles - Original