Nutritional status, use of food supplements and dissatisfaction body of an academy frequenters

  • Larissa Richarte Maleski Centro Universitário São Camilo
  • Daniele Ramos Caparros Centro Universitário São Camilo
  • Renata Furlan Viebig Centro Universitário São Camilo
Keywords: Body dissatisfaction, Food suplements, Diet

Abstract

Introduction: Currently, the body is seen as a cultural image that is willing to meet the standards of beauty, influenced by many factors such as society, the media. Setting body dissatisfaction. The demand for nutritional supplements has increased and these have also been used to achieve results in physical exercise ambience. Aim: to evaluate the nutritional status, the use of food supplements and identify the prevalence of body dissatisfaction among frequenters of a gym of a private club in the city of Santo André-SP. Materials and Methods: We included 40 frequenter’s club aged 18 to 59 years. Data were collected such as age; consumption, satisfaction and display of food supplements; realization and diet indication; satisfaction with body image; They were measured weight and skinfold thickness. To estimate the body mass index (IMC) was used that time. Results: Most participants was in normal weight (52.3%), but with above average percentage of fat (57.5%), the most consumed supplement is whey protein (85,7%). As for the indication nutritionists, friends and self-statement, in this order were the main prescribers. Most (92.5%) of the sample was dissatisfied with your current silhouette. Conclusion: Although routinely practice exercises for muscle hypertrophy, half the subjects were normal weight, and the high prevalence of body image dissatisfaction indicates a possible altered perception of image and the desire motivated by society and the media.

References

-Albuquerque, M. M. Avaliação do Consumo de Suplementos Alimentares nas Academias de Guará/DF. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Núm. 32. 2012. p. 112-117. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/286/287>

-Araújo, M.F.; Navarro, F. Consumo de Suplementos Nutricionais por Alunos de Uma Academia de Ginástica, Linhares, Espírito Santo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 8. 2008. p. 46-54.Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/53/52>

-Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária -ANVISA. Resolução nº 18, de 27 de abril de 2010. Dispõe sobre alimentos para atletas. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. Brasília. 28/04/2010.

-Cordás, T.A.; Vallim Jr, A.; Halpernm, A.; Kaufman, A.; Araújo, B.C.; Assumpção Jr, K.B. Fome de Cão: Quando o Medo de Ficar gordo vira doença-anorexia, bulimia, obesidade. São Paulo. Maltese.1993.

-Domingues, S.F.; Marins, J.C.B. Utilização de Recursos ergogênicos e Suplementos Alimentares por Praticantes de Musculação em Belo Horizonte-MG. Fit Perf J. Vol. 6. Num 4. 2007. p. 218-226.

-Gomes, G.S.; Degiovanni, G.C.; Garlipp, M.R.; Chiarello, P.G.; Junior, A.F.F. Caracterização do Consumo de Suplementos Nutricionais em Praticantes de Atividade Física em Academias. Medicina (Ribeirão Preto. Online). Vol. 41. Num. 3. 2008. p. 327-331.

-Hallack, A.; Fabrini, S.; Peluzio, M.C.G. Avaliação do Consumo de Suplementos Nutricionais em Academias da Zona Sul de Belo Horizonte, MG, Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 1. Num. 2. 2007. p. 55-60. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/18/17>

-Kakeshita, I. S.; Almeida, S.S. Relação Entre Índice de Massa Corporal e a Percepção da Auto-Imagem em Universitários. Rev Saúde Pública. Vol.3. Num. 40. 2006.

-Lohman, T.G. Advances in body composition assessment: current issues in exercise series. Champaign, IL: Human Kinetics, 1992.

-Lopes, C.A.; Resende, I.C.; Figueiredo, D. B.; Ferreira, L.P.; Navarro, F.; Nunes, E.A. Práticas Alimentares Inadequadas Interferem na Composição Corporal de Mulheres Frequentadoras de Uma Academia em Sobradinho-SF. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. Vol. 1. Num. 6. 2007. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/55/53>

-Magalhães, D.A.; Costa, J.M. Relação Entre a Super-Valorização do Corpo e a Saúde em Academias de Musculação em Conceição do Araguaia PA, Revista Digital. Buenos Aires. Vol. 118. Num. 18. 2013. p. 1.

-Mattos, J.M.; Almeida, L.S. Significações e Subjetividade em Mulheres Portadoras de Transtornos Alimentares. Ciências e Cognição. Vol.13. Num. 3. 2008. p. 51-69.

-OMS (Organização mundial da saúde), 1995. La Salud de los Jóvenes: Un Reto y una Esperanza. Geneva: OMS.

-Pereira, J.M.O.; Cabral, P. Avaliação dos Conhecimentos Básicos Sobre Nutrição de Praticantes de Musculação em uma Academia da Cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 1. Núm. 1. 2007. p. 40-47. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/5/5>

-Pereira, R. F.; Lajolo, F.M.; Hirschbruck, M.D. Consumo de Suplementos por Alunos de Academias de Ginástica em São Paulo. Rev. Nutr. Vol. 16. Num. 3. 2003. p. 265-272.

-Rech, C.R.; Araujo, E.D. S.; Vanat, J.R. Autopercepção da Imagem Corporal em Estudantes do Curso de Educação Física. Rev. bras. educ. fís. esporte (Impr.). Vol. 24. Num. 2. 2010. p. 285-292.

-Sobral, J. A. T.; Macêdo, E.M.; Almeida, A.M. Perfil dos Consumidores de Creatina Praticantes de Exercícios de Força em Academias de Caruaru-PE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 48. 2014. p. 373-379. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/480/441>

-Stunkard, A. J.; Sorensen, T.; Schulusinger, F. Use of the Danish Adoption Register for the study of obesity and thinness. In: Kety SS, Rowland LP, Sidman RL, Matthysse SW, editors. The genetics of neurological and psychiatric disorders. Nova York: Raven. 1983. p. 115-120.

-Tahara, A.K.; Schwartz, G.M.; Silva, K.A. Aderência e Manutenção da Prática de Exercícios em Academias. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Brasília. Vol. 11. Num. 4. 2003. p. 13-18.

-Theodoro. H.; Ricalde, S. R; Amaro, F. S. Avaliação Nutricional e Autopercepção Corporal de Praticantes de Musculação em Academias de Caxias do Sul-RS. Rev Bras Med Esporte. Vol. 15. Num. 4. 2009. p. 291-294.

-Vasconcelos, N.A.; Sudo, I.; Sudo,N. Um Peso na Alma: O Corpo Gordo e a Mídia. Rev. Mal-Estar e Subj. Fortaleza. Vol. 4. Num.1. 2004.

Published
2016-08-02
How to Cite
Maleski, L. R., Caparros, D. R., & Viebig, R. F. (2016). Nutritional status, use of food supplements and dissatisfaction body of an academy frequenters. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 10(59), 535-545. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/685
Section
Scientific Articles - Original