Diet fads consumed by athletes of a club and academies in São Paulo
Abstract
The use of diet fads is the result of the increasing obsession for an acceptable physical shape. These type of diets are called this way because they are popular temporary practices that promise quick results but need further scientific demonstration. The study had the purpose of evaluating the use of the most popular diets reported on media vehicles. A 100 sportsmen who attend a sportsclub and gyms in São Paulo completed a questionnaire regarding training data, body weight satisfaction, food and diet fads, weight and height and accompaniment with nutritionist. There was a predominance of males (56%), with an average age of 32.7 years. The majority was eutrophic, worked out between 4-6 days a week, and practiced an average 1-2 hours a day with the aim of improving life quality. Concerning popular food, 62% believe that they contribute to weight loss regardless of actual consumption. Mostpeople who considered themselves thin and underweight were satisfied with their weight, while individuals who considered themselves overweight were unsatisfied. The most frequent diet fads was the Detox followed by the Dukan diet. Symptoms associated withthe use of diets were weakness, irritability, dizziness and hair loss. Only 15.3% sustained their weight loss for more than a year. Most participants believed that seeing a nutritionist regularly is effective. Finally, the research clearly concluded that the help of a nutritionist is essential for sportsmen and that diet fads are ineffective in the long term.
References
-ABESO. Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e da Síndrome Metabólica. Diretrizes Brasileiras de Obesidade. São Paulo. Editora Fernanda Chaves Mazza. 2008.
-Almeida, J.C.; e colaboradores. Revisão sistemática de dietas de emagrecimento: papel dos componentes dietéticos. Arq. Bras. Endocrinol. Metab. Vol. 53. Num. 5. 2009. p. 673-687.
-Assumpção, B. V.; Diniz,J. C.; Araújo, N. A. O Nível de conhecimento das informações sobre suplementação e alimentação utilizados por indivíduos frequentadores de academia de diferentes níveis sociais na cidade de sete lagoas-Minas Gerais. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num. 5. 2007. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/38/37>
-Betoni, F.; Zanardo, V. P. S.; Ceni, G. C. Avaliação de utilização de dietas da moda por pacientes de um ambulatório de especialidades em nutrição e suas implicações no metabolismo. ConScientiae Saúde. Vol. 9. Num. 3. 2010.
-Chaud, D. M. A.; Marchioni, D. M. L. Nutrição e mídia: uma combinação às vezes indigesta. Hig. Aliment. Vol. 18. Num. 116/117. 2004. p. 118-22.
-Clemens, R.; Pressman, P. Detox diets provide empty promises. Food Technology. 2005.
-Coelho, L.S.; Souza, B.M.M.; Cardozo, T.S.F. A orientação nutricional Frente à autopercepção da imagem corporal de adolescentes. Revista Rede de Cuidados em Saúde. Vol. 8. Num. 3. 2014 p. 1-16.
-Costa, W. S. A avaliação do estado nutricional e hábitos alimentares de alunos praticantes de atividade física de uma academia do município de São Bento do UNA-PE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 36. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/344/348>
-Dukan. O método Dukan. Disponível em: <http://www.dietadukan.com.br/a-dieta-dukan/metodo-dukan>. Acesso em: 17/09/2014.
-Frade, R. E. T. Análise da influência de um programa nutricional e de condicionamento físico em variáveis antropométricas em uma academia de São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 45. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/449/415>
-Francischi, K.P.; Pereira, L.O.; Lancha Junior, A.H. Exercício, comportamento alimentar e obesidade: revisão dos efeitos sobre a composição corporal e parâmetros metabólicos. Rev. Paul. Educ. Fís. São Paulo. Vol. 15. Num . 2. 2001. p. 117-140.
-Gracia, R. D. Um enfoque simbólico do comer e da comida nas doenças. Revista de Nutrição PUCCAMP. Vol. 5. Num. 1. 1992. p. 10-80.
-Marset, J.B.; Bassols, M.N.; Rodríguez, E.B. Dietas hiperproteicas o proteinadas para adelgazar: innecessarias y arriesgadas. Dieta Dukan y método PronoKal como ejemplo. FNC. Barcelona. Vol. 19. Num. 7. 2012. p. 411-418.
-Oliveira, G.T.C.; Marins, J.C.B. Práticas dietéticas em atletas: especial atenção ao consumo de lipídeos. R. Bras. Ci. e Mov. Vol. 16. Num. 1. 2008. p. 77-88.
-Pacheco, C.Q.; Oliveira, M.A.M.; Stracieri, A.P.M. Análise nutricional de dietas publicadas em revistas não científicas destinadas ao público feminino. Revista Digital de Nutrição. Ipatinga. Vol. 3. Num. 4. 2009. p. 346-361.
-Pereira, J. M. O.; Cabral, P. Avaliação dos conhecimentos básicos sobre nutrição de praticantes de musculação em uma academia da cidade de recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 1. Num. 1, 2007. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/5/5>
-Santana, H. M. M.; Mayer, M. D. B.; Camargo, K. G. Avaliação da adequação nutricional das dietas para emagrecimento veiculadas pela internet. Rev. Cient. São Paulo. Vol. 2. 2003.
-Santos, M. A. A.; Santos, R. P. Uso de suplementos alimentares como forma de melhorar a performance nos programas de atividade física em academias de ginástica. Rev. Paul. Educ. Fís. Vol. 16. Num.12. 2002.
-Serra, G.M.A. Saúde e nutrição na adolescência: o discurso sobre dietas na revista capricho. Escola Nacional de Saúde Pública. Dissertação de mestrado. Fundação Oswaldo Cruz. São Paulo. 2011.
-Stringhini, M. L. F.; Silva, J. M. C.; Oliveira, F. G. Vantagens e desvantagens da dieta Atkins no tratamento da obesidade. Salusvita. Vol. 26. Num. 2. 2007.
-Saul, A. M.; Pasian, S. R. Satisfação com a imagem corporal em adultos de diferentes pesos corporais. Aval. Psicol. Porto Alegre. Vol. 7. Num. 2. 2008.
-Viggiano, C. E. Dietas da moda. Revista Brasileira de Ciência da Saúde. São Caetano do Sul. Vol. 3. Num. 12. 2007.
-Trindade, E. Semiótica e publicidade de alimentos: uma revisão teórica e aplicada. Trabalho originalmente apresentado na Divisão Temática de Publicidade e Propaganda, 2009. XIV Congresso de Ciências da Comunicação da Região Sudeste (Intercom Sudeste). Escola de Comunicação da Universidade Federal do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro. 2009.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).