Supplements food consumption enriched of vitamins and minerals, and / or supplement vitamin -mineral in aprivate university of Brasilia-DF

  • Thaisy Oliveira Frinhani Universidade Paulista
  • Valeria Leonhardt Universidade Paulista
Keywords: Food supplementation, Consumption, Vitamins and minerals

Abstract

Objective: To determine the consumption of vitamin supplements -mineral, and the factors surrounding it, as well as the prevalence in the statement. Materials and Methods: A structured questionnaire was applied multiple choice, for 160 students of a private institution of Brasília -DF, subjects were divided among exact sciences, human and biological, from the 5th semester and both sexes. Results: Of the total sample, 58.2% (93) have consumed supplements of vitamins and / or minerals. It is 57.5% of users in the group of exact sciences and humanities, and 58.7% of biological sciences. The prevalence indication of the first group, was conducted by doctors (39%) in the second group the statement that prevailed was the will (38.3%).Discussion: consumer food supplement is high in the Brazilian population, and the more recent the study, the greater the prevalence of food supplements. It is one of the factors, the lack of knowledge that a balanced diet and quality, meets the nutritional needs of healthy individuals who practice physical exercises. Conclusion: The data of this study and previous research shows that more and more individuals have used dietary supplements. Based on the results is clearly important to educate the public that the consumption of nutritional supplements must occur after diagnosis of nutritional status, through clinical, dietary, anthropometric and biochemical results.

Author Biographies

Thaisy Oliveira Frinhani, Universidade Paulista

Curso de Nutrição, Universidade Paulista (UNIP), Campus Brasí­lia - DF.

Valeria Leonhardt, Universidade Paulista

Mestrado em Fisiologia. Universidade Estadual do Ceará, UECE, Brasil.

References

-Albuquerque, M. M. Avaliação do Consumo de Suplementos Alimentares nas Academias de Guará-DF. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 32. 2012. p. 112-117. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/286/287>

-Barbosa, D. A.; Oliveira, J. S.; Siqueira, E. C. S.; Fagundes, A. T. S. Avaliação do Consumo de Suplementos Nutricionais por Praticantes de Musculação. Lecturas: Educación Física y Deportes, Revista Digital. Vol. 16. Num. 162. 2011. p.1-12.

-Cantori, A. M.; Sordi, M. F.; Navarro, A.C. Conhecimento Sobre Ingestão de Suplementos Por Frequentadores de Academias em Duas Cidades Diferentes no Sul do Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 3. Num. 15. 2009. p.172-181. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/114/112>

-Correa, M. I. T. D.; Goston, J. L. Suplementos Nutricionais: Histórico, Classificação, Legislação e Uso em Ambiente Esportivo: Um Artigo Original. Revista Nutrição em Pauta. 2009.

-Conselho Federal de Nutrição. Regulamenta a Prescrição Dietética de Suplementos Nutricionais pelo Nutricionista e dá outras Providências. Regimento Interno, Num. 390 de 22 de novembro de 2006. Brasília. 2006.

-Feitosa, E. P. S.; Dantas, C. A. O.;Andrade-Wartha, E. R. S.; Marcellini, P. S.; Mendes-Netto, R. S. Hábitos Alimentares de Estudantes de uma Universidade Pública no Nordeste, Brasil. Revista Alimentação e Nutrição. Araraquara. Vol. 21. Num. 2. 2010. p. 225-230.

-Fernández, M. D.; Saínz, A. G.; Garzón, M. J. C. Treinamento Físico-Desportivo e Alimentação: Da Infância à Idade Adulta. 2ª edição. Artmed. 2002.

-Nogueira, F. R. S.; Souza, A. A.; Brito, A. F. Prevalência do uso e Efeitos de Recursos Ergogênicos por Praticantes de Musculação nas Academias Brasileiras: Uma Revisão Sistematizada. Revista Brasileira Atividade Física e Saúde. Vol. 18. Num. 1. 2013. p. 16-30.

-Oliveira, M. N.; Sampaio, T. M. T.; Costa, E. A. Educação Nutricional de Pré-Escolares -Um Estudo de Caso. Oikos: Revista Brasileira de Economia Doméstica. Vol. 25. Num. 1. 2014. p. 93-113.

-Santelle, O. Antropologia e Alimentação. Revista Saúde Coletiva. São Paulo. Vol. 5. Num. 26. 2008. p. 231.

-Santos, K. M. O.; Barros Filho, A. A. Crenças Sobre as Vitaminas e Consumo de Produtos Vitamínicos entre Universitários de São Paulo: Um Artigo Original. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Vol. 52. Num. 3. 2002. p. 241-248.

-Santos, K. M. O.; Barros Filho, A. A. Consumo de Produtos Vitamínicos Entre Universitários de São Paulo, SP. Revista Saúde Pública. Vol. 36. Num. 2. 2002. p. 250-253.

-Trog, S. D.; Teixeira, E. Uso de Suplementação Alimentar com Proteínas e Aminoácidos por Praticantes de Musculação do Município de Irati-PR. Cinergis. Vol. 10. Num. 1. 2009. p. 43-53.

Published
2016-08-08
How to Cite
Frinhani, T. O., & Leonhardt, V. (2016). Supplements food consumption enriched of vitamins and minerals, and / or supplement vitamin -mineral in aprivate university of Brasilia-DF. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 10(60), 654-659. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/715
Section
Scientific Articles - Original