Characterization of the profile and the habits of food supplementation of bodybuilding practitioners in a gym from Fortaleza-CE

  • Abraham Lincoln de Paula Rodrigues Laboratório de Biomecânica da Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, Ceará.
Keywords: Food suplements, Bodybuildind, Academy

Abstract

The practice of bodybuilding grows and consolidates its position among the general population. Undoubtedly, one of the main reasons that have contributed to this growth is the quest to acquire the aesthetic standard considered ideal by modern society. In attempting to achieve this goal faster, there is an increased consumption of dietary supplements, often without guidance of a professional. The aim of this study was to characterize profile and habits related to the use of food supplements of bodybuilders of a gym from Fortaleza-CE. They were part of study 40 individuals of both sexes. The results showed that 90% (n=36) of respondents have completed or are studying higher level, and 50% (n=20) stated that the primary aim of the sport, aesthetic improvements. 35% (n=14) of respondents said they use supplements in order to gain muscle mass and Whey Protein supplement consumed the most, with 80% (n=32) said they make use of this supplement. The findings showed that 75% (n=30) of the subjects practicing the sport for at least one year. It was concluded that the sample profile was formed mostly by individuals with high levels of education, whose main objective is related to aesthetics. Noticed a predominance in the use of related supplements to gain muscle mass, and Whey Protein consumed the most among respondents. The group proved to be very active, insofar as the majority remains in the active mode for at least one year.

Author Biography

Abraham Lincoln de Paula Rodrigues, Laboratório de Biomecânica da Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, Ceará.

References

-Carvalho, T. Modificaciones Dietéticas, Reposición Hídrica, Suplementos Alimentícios y Drogas: Verificacion de La acción ergonômica y potenciales riesgos para La salud. In: Diretriz da Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 9. Num. 2. 2003. p. 43-53.

-Garcia, R.P.; Lemos, K.M. A estética como um valor na Educação Física. Revista Paulista de Educação Física. Vol. 17. Num. 1. 2003. p. 32-40.

-Hirschbruch, M.D.; Fisberg, M.; Mochizuki, L. Consumo de Suplementos por Jovens Frequentadores de Academias de Ginástica em São Paulo. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 14. Num. 6. 2008.

-Iriart, J.A.B.; Chaves, J.C.; Orleans, R.G. Culto ao corpo e uso de anabolizantes entre praticantes de musculação. Caderno de Saúde Pública. Vol. 25. Num. 4. 2009.

-Liberali, R. Metodologia Científica Prática: um saber fazer competente da saúde à educação. Florianópolis. 2008.

-Matos, J.B.; Liberali, R. O uso de suplementos nutricionais entre atletas que participaram da segunda travessia da lagoa do Peri de 3.000m. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 10. 2008. p. 185-197. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/66/65>

-Monteiro, S.M.N. Glutamina e exercício: Metabolismo, Imunomodulação e Suplementação, Nutrição saúde e performance, Anuário de nutrição esportiva funcional. Vol. 7. Num. 32. 2006. p. 34-37.

-Pereira, R.F.; Lajolo, F.M.; Hirschbruch, M.D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginástica em São Paulo. Revista de Nutrição de Campinas. Vol. 16. Num. 3. 2003.

-Quintiliano, L.E.; Martins, L.C.J. Consumo de Suplemento Alimentar por Homens Praticantes de Musculação nas Academias Centrais do Município de Guarapuava-PR. Revista Polidisciplinar Eletrônica da Faculdade de Guairacá. Vol. 2. 2009. p. 3-13.

-Sanchez, O. A.; Miranda, L.M.T.; Guerra-Hernandez, E. Prevalence of protein supplement use at gyms. Nutr. Hosp. Madrid. Vol. 26. Num. 5. 2011.

-Schneider, C.; Machado, C.;Laska, S. M.; Liberali, R. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de exercício físico em academias de musculação de Balneário Camboriú-SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 11. 2008. p. 307-322. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/74/72>

-Silva, L.M.L.; Biesek, S.; Alves, L. A.; Guerra, I. Guia alimentar para atletas: Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. Manole. 2005.

-Souto, J.S.; Volpini, M.; Eugênia, T. Análise do Consumo de Suplementos Alimentares entre Indivíduos de uma Academia de Ginástica em São Paulo. Revista Nutrição Profissional. 2009.

-Souza, D.R.; Anjos, L.A.; Wahrlich, V.; Vasconcellos, M.T.L.; Machado, J.M. Ingestão alimentar e balanço energético da população adulta de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil: resultados da Pesquisa de Nutrição, Atividade Física e Saúde (PNAFS). Caderno de Saúde Pública. Vol.26. Num. 5. 2010. p. 879-890.

-Tahara, A.K.; Schwartz, G.M.; Silva, K.A. Aderência e manutenção da prática de exercícios em academias. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. 2003. p. 7-12.

-Williams, C.; Devlin, J.T. Foods, nutrition and sports performance: an international scientific consensus organized by Mars, Incorporated with International Olympic Committee patronage. London: E & FN Spon. 1992.

Published
2017-11-26
How to Cite
Rodrigues, A. L. de P. (2017). Characterization of the profile and the habits of food supplementation of bodybuilding practitioners in a gym from Fortaleza-CE. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(66), 662-668. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/748
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)