Assessment of vegetable acceptance of volleyball athletes

  • Bruna Galvão Morete Graduando(a) em Nutrição pelas Faculdades Metropolitanas Unidas (FMU)
  • Carolina Marquesi Graduando(a) em Nutrição pelas Faculdades Metropolitanas Unidas (FMU)
  • Caroline Lima Graduando(a) em Nutrição pelas Faculdades Metropolitanas Unidas (FMU)
  • Jaqueline Aparecida Graduando(a) em Nutrição pelas Faculdades Metropolitanas Unidas (FMU)
  • Ligia Barros Araujo Graduando(a) em Nutrição pelas Faculdades Metropolitanas Unidas (FMU)
  • Mariana Alvarenga Nutricionista, Mestre pela USP e docente das Faculdades Metropolitanas Unidas (FMU)
Keywords: Vegetables, Food consumption, Adolescence, Nutrition, Sport

Abstract

Proper nutrition is essential to maintaining health and for optimal sports performance. Teenagers are a nutritionally vulnerable group, considering their increased nutritional needs, your eating pattern and lifestyle, and their susceptibility to environmental influences. The objective of this study is to evaluate the acceptance of vegetables a volleyball adolescent athletes. Were evaluated 26 female volleyball athletes aged between 11 and 14 years 5 kinds of food were offered in its isolated form and in preparations. The mean BMI was 20.45 kg / m² and 25.05% body fat. The acceptance of preparations containing carrots, beets and zucchini was higher than when consumed isolated. Already cassava and pumpkin had low acceptance in both forms. It is concluded that the vegetables when offered different from the conventional way, there is greater acceptance compared to food in isolation. However, continuing nutrition education programs are recommended for this age group in order to encourage the consumption of those foods.

References

-Albano, R.D.; Souza, S.B. Estado Nutricional de adolescentes: ”risco de sobrepeso” e “sobrepeso” em uma escola pública do Município de São Paulo. Caderno de Saúde Pública. Vol. 4. Num. 17. 2001. p. 941-947.

-Bandeira, M. P. B. V. Revisão sistemática sobre a frequência de refeições em família e sua relação com o consumo alimentar e o estado nutricional em adolescentes. Universidade de Brasília. Faculdade de Ciências da Saúde. Departamento de Nutrição. Programa de Pós-Graduação e nutrição Humana. Dissertação de Mestrado. Distrito Federal. 2015.

-Bertin, R.L.; Karkle, E.N.L.; Ulbrich, A.Z.; Neto, A.S.; Bozza, R.; Araujo, I.Q.; Campos, W. Estado nutricional e consumo alimentar de adolescentes da rede pública de ensino da cidade de São Mateus do Sul, Paraná, Brasil. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil. Vol. 4. Num. 8. 2008. p. 435-443.

-Bispo. E. S.; Santana, L. R. R.; Carvalho, R. D. S.; Leite, C. C.; Lima, M. A. C. Processamento, estabilidade e aceitabilidade do marinado de vongole (Anomalocardia brasiliana). Ciências Tecnologia de Alimentos. Campinas. Vol. 24. Num. 3. 2004. p. 353-356.

-Brasil.EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisas Agropecuárias. 2008.

-Brasil, IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares (POF). 2008/2009.

-Brasil, Ministério da Saúde, PNAN. A nova Política Nacional de Alimentação e Nutrição e os desafios na Promoção da Alimentação Adequada e Saudável no SUS. Coordenação geral de Alimentação e Nutrição, 2012.

-Chiara, V. L.; Cury, M. T. F.; Noronha, G. A.; Torres, R. C.; Rego, A. L. V.; Ferreira, A. L. Sabor e odor de frutas e hortaliças entre adolescentes com excesso de massa corporal. In press.

-Deurenberg, P.; Pieters, J. J.; Hautvast, J. G. The assessment of the body fat percentage by skinfold thickness measurements in childhood and young adolescence. British Journal of Nutrition. Vol. 63. Núm. 2. p. 293-303. 1990.

-Fernandes, P. S. F.; Bernardo, C. O.; Campos, R. M. M. B. C.; Vasconcelos, F. A. G. Avaliação do efeito da educação nutricional na prevalência de sobrepeso/obesidade e no consumo alimentar de escolares do ensino fundamental. Jornal de Pediatra. Vol. 4. Num. 85. 2009. p. 315-321.

-Figueiredo, I. C. R.; Jaime, P. C.; Monteiro, C. A. Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos da cidade de São Paulo. Rev. Saúde Pública. Vol. 42. Núm. 5. p. 777-785. 2008.

-Guedes, D. P.; Guedes, J. E. R. P. Crescimento, Composição Corporal e Desempenho Motor de Crianças e Adolescentes. São Paulo. 2002.

-Heyward, V. H.; Stolarczyk, L. M. Avaliação da Composição Corporal Aplicada. Núm. 1. p.169. São Paulo. 2000.

-Pomini, R. Z.; Sant’ana, D. M. G.; Souza, M. C. C. Avaliação dos hábitos alimentares dos adolescentes de uma escola da rede de ensino da cidade de Umuarama -PR. Arquivos do MUDI. Vol. 13. p. 25-33. 2009.

-Silva, L. R. R.; Böhme, M. T. S.; Uezu, R.; Massa, M. A. A utilização de variáveis cineantropométricas no processo de detecção, seleção e promoção de talentos no voleibol. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Vol.11. Núm.1. p. 69-76. 2003.

-Toral, N. Estágios de mudança de comportamento e sua relação com o consumo alimentar de adolescentes. Dissertação de Mestrado em Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública. Universidade de São Paulo. São Paulo. 2006.

-Viebig, R. F.; Polpo, A. N.; Corrêa, P. H. Ginástica Rítmica na infância e adolescência: características e necessidades nutricionais. Revista Digital. Buenos Aires. Num. 94. 2006.

-Vieira, V. C. R.; Priore, S. E.; Fisberg, M. A atividade física na adolescência. Adolescência Latinoamericana. Porto Alegre. Vol. 3. Num. 1. 2002.

-Vieira, V. C. R.; Priore, S. E.; Ribeiro, S. M.; Franceschini, S. Alterações no padrão alimentar de adolescentes com adequação pôndero-estatural e elevado percentual de gordura corporal. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil. 2005.

-Vieira, V. C. R.; Priore, S. E.; Ribeiro, S. M. R.; Franceschini, S. C. C.; Almeida, L. P. Perfil socioeconômico, nutricional e de saúde de adolescentes recém-ingressos em uma universidade pública brasileira. Revista Brasileira de Nutrição. 2002.

Published
2017-02-12
How to Cite
Morete, B. G., Marquesi, C., Lima, C., Aparecida, J., Araujo, L. B., & Alvarenga, M. (2017). Assessment of vegetable acceptance of volleyball athletes. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(62), 202-208. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/766
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)