Ergogenic of resource use and dietary supplements by resistance training practitioners in gyms

  • Edmara Luzia Dos Reis Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC
  • Gustavo Leite Camargos Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC
  • Renata Aparecida Rodrigues Oliveira Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC
  • Sabrina Fontes Domingues Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC
Keywords: Esports nutrition, Nutritional knowledge, Resitance training

Abstract

Adequate food to the type of exercise performed is critical to get desired results. Supplementation is indicated when the body needs to complement the food, but it is often done without. Thus, the present study aims to identify the ergogenic resources and the most consumed food supplements as well as the level of knowledge on the part of its members. A descriptive study was conducted in 62 resistance training practitioner in the cities of Coimbra, Ervília and Viçosa, Minas Gerais. We used a validated questionnaire with 17 discursive and multiple choice questions. The protein supplements were the most consumed in the three cities, followed by creatine in Viçosa. Although individuals have knowledge about the unfavorable effects of anabolic steroids, a high prevalence in the use of these substances was observed. It was concluded that consumption is frequent, with professional guidance in Viçosa and self prescription in Coimbra and Ervília, and that the level of knowledge is insufficient.

Author Biographies

Edmara Luzia Dos Reis, Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC

Bacharel e Licenciada em Educação Fí­sica pela Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC

Gustavo Leite Camargos, Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC

Doutorando em Saúde Pública pela UCES - Universidad de Ciencias e Empresariales y Sociales. Possui graduação em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Juiz de Fora (2009). Tem experiência na área de Saúde. Especialização em Massoterapia, Acupuntura e Saúde da Famí­lia. Coordena o Núcleo de Pesquisas em Saúde e Acupuntura. Docente em Pós-graduação nas áreas de saúde.

Renata Aparecida Rodrigues Oliveira, Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC

Docente do curso de Educação Fí­sica na Faculdade Governador Ozanam Coelho (FAGOC). Mestrado em Educação Fí­sica na área de Movimento Humano, Saúde e Desempenho pela Universidade Federal de Viçosa, tendo concluído no ano de 2014. Licenciada e Bacharel em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Viçosa. Foi bolsista de iniciação cientí­fica pelos editais PROBIC/FAPEMIG 2008 e 2009. Tem estudos e publicações na área de Educação Fí­sica, atuando principalmente nos seguintes temas: epidemiologia, saúde pública, fatores de risco cardiovasculares e qualidade de vida.

Sabrina Fontes Domingues, Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC

Bacharel e Licenciada em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Viçosa. Especialista em Exercí­cio Fí­sico Aplicado à Reabilitação Cardí­aca e a Grupos Especiais pela Universidade Gama Filho. Mestre em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Viçosa. Professora dos Cursos de Educação Fí­sica - Bacharelado e Licenciatura da Faculdade Governador Ozanam Coelho - FAGOC 

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Published
2017-02-12
How to Cite
Dos Reis, E. L., Camargos, G. L., Oliveira, R. A. R., & Domingues, S. F. (2017). Ergogenic of resource use and dietary supplements by resistance training practitioners in gyms. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(62), 219-231. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/770
Section
Scientific Articles - Original