Profile nutrition and food intake of calcium and iron in athletes of badminton
Abstract
Dietary intake of micronutrients such as calcium and iron positively favors the performance and physical performance of adolescent athletes. Aim: To evaluate the nutritional status and dietary intake of calcium and iron for adolescent athletes of badminton. Methods: Anthropometric assessment was characterized by weight, height, triceps and subscapular skinfold thickness and waist circumference. sexual maturation stage, socioeconomic profile, food record 72 hours was evaluated. It signed the Informed Consent and Informed of the study. Data analyzed by Excel-2010 software, online-version TACO 2011. Results and Discussion: The skinfold thickness, body mass index and waist circumference were prevalence of excess body fat in girls, about 63%, 88% and 50% respectively, which were in maturity stage where there is more fat tissue gain. No group reached the iron recommendation, 6.1 ± 2,13mg females and 8.88 ± 2,15mg male group, supplying only 40.73% and 80.72%, respectively. Calcium was only 23.11% of the ideal 300.51 ± 109,07mg for girls and 54.63% of the recommended in boys 710.28 ± 394,05mg. They resemble to the study of Cócaro (2012), where 100% of the evaluated athletes were less than the recommended intake, related to calcium. Conclusion: Dietary intake of iron and calcium is insufficient in both sexes. the nutritional education of these athletes favoring greater sports performance to the same it is necessary.
References
-Cócaro, E. S.; Priore, S. E.; Costa, R. F.; Fisberg, M. Food intake and anthropometric profile of adolescent tennis players. Nutrire: Rev. Soc. Bras. Alim. Nutr. Vol. 37. Num. 3. p. 293-308. 2012.
-Dellagrana, R.A.; e colaboradores. Composição corporal, maturação sexual e desempenho motor de jovens praticantes de handebol. Motriz. Vol. 16. Num. 4. p. 880-888. 2010. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/motriz/v16n4/a08v16n4.pdf>. Acesso em 10 fev. 2016.
-Dias, S. X; Bonatto, S. Composição corporal e perfil dietético de adolescentes atletas de voleibolda universidade de Caxias do sul-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 5. Num. 29. p. 417-724. 2011. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/280/282>
-DRI. Institute of Medicine/Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes: Estimated Average Requirements. Washington. National Academy Press. 2011. 8p. Disponivel em: <https://fnic.nal.usda.gov/sites/fnic.nal.usda.gov/files/uploads/recommended_intakes_individuals.pdf>. Acesso em 10 fev. 2016.
-Faccim, A. G. Avaliação antropométrica e nível de ingestão dos micronutrientes Ferro, Vitamina C e Cálcio em atletas de handebol do Instituto Federal Do Espírito Santos -Campus Venda Nova Do Imigrante, Espírito Santo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 50. p. 20-128. 2015. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/514/463>
-Farias, E. S.; Paula, F.; Carvalho, W. R. G.; Gonçalves, E. M.; Baldin, A. D.; Guerra junior, G. Efeito da atividade física programada sobre a composição corporal em escolares adolescentes. Jornal de Pediatria. Vol. 85. Num. 1. p. 28-34. 2009. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_issuetoc&pid=0021755720090001&lng=pt&nrm=iso>. Acesso em: 10 Maio. 2016.
-Ferreira, A. L. S.; Fernandes, C.A.M. Estudo comparativo do nível de aptidão física de adolescentes praticantes e não praticantes de badminton. Práticas Pedagógicas em Educação Física Escolar. 2009. Disponível em:<http://www.fafipa.br/site/images/stories/artigos/anais-semana-de-ed-fisica-2009.pdf>. Acesso em 01/03/2015.
-Fischer, A. N.; Figueiredo, V.D.M. Aspectos socioeconômicos da população da vila caiçara na cidade de Augo-RS. Disciplinarum Scientia. Série: Ciências Humanas. Vol. 12. Num. 1. p. 1-21. 2011.
-Galdino, L.A.S. O Indicie de Massa Corporal de Adolescentes de Ambos os Sexos. Estação Científica Online (Ed. Esp. Saúde). Num. 5. 2008.
-Garcia, A.C; e colaboradores. Cálcio e composição corporal. Nutrire: Rev. Soc. Bras. Alim. Nutr. Vol. 39. Num. 1. p. 144-153. 2014.
-Goes, V. F.; Soares, B. M.; Vieira, D. G.; Cirtese, R. D. M.; Pich, P. C.; Chiconatto, P. Avaliação nutricional de pré-escolares. Alim. Nutr. Vol. 23. Num. 1. p. 121-129. 2012.
-Monticelli, F. D.B. Consumo alimentar de adolescentes da rede municipal de ensino da cidade de Curitiba. Dissertação de Mestrado em Nutrição e Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo. 2010.
-Mussoi, T.D. Avaliação Nutricional na Prática Clínica: da gestação ao envelhecimento. Guanabara Koogan. 2014.
-Oliveira, J.R.; Frutuoso, M.F.P.; Gambardella, A.M.D. Associação entre maturação sexual, excesso de peso e adiposidade central em crianças e adolescentes de duas escolas de São Paulo. Rev. Bras. Crescimento Desenvolv. Hum. Vol. 24. Num. 2. 2014.
-Pereira, P.F.; e colaboradores. Circunferência da cintura e relação cintura/estatura: úteis para identificar risco metabólico em adolescentes do sexo feminino?. Rev Paul Pediatr. Vol. 29. Num. 3. p. 372-327. 2011. Disponívelem:<http://www.scielo.br/pdf/rpp/v29n3/a11v29n3.pdf>. Acesso em 12/05/2016.
-Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional -SISVAN. 2009. Disponível em: <http://189.28.128.100/nutricao/docs/geral/sisvan_norma_tecnica_criancas.pdf>.
-TACO. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos / NEPA. UNICAMP. Campinas. NEPA-UNICAMP. 2011. 164p.
-Valente, T. B.; Hecktheuer, L. H. R.; Brasil, C. C. B. Condições socioeconômicas, consumo alimentar e estado nutricional de pré-escolares pertencentes a uma creche. Alim. Nutr. Vol. 21. Num. 3. p. 421-428. 2010.
-Vitolo, M. R. Nutrição: da gestação ao envelhecimento. Rio de Janeiro. Rúbio. 2015. 555 p.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).